Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo maakt voor beter beeld overstap naar HEVC

  Bij de online dienst Ziggo GO test Ziggo momenteel streams met een betere beeldkwaliteit voor Apple en Android mediaspelers. Het kabelbedrijf doet dit door een nieuwere techniek te gebruiken.
  Jarco Kriek
  24 februari 2023
  comments 6
  Ziggo maakt voor beter beeld overstap naar HEVC

  Ziggo-klanten die gebruikmaken van een online mediaspeler met het Android TV/Google TV-besturingssysteem – zoals de nieuwe versie van Chromecast, Nvidia Shield TV en Nokia Streaming Box – of Apple TV HD/4K kunnen de streams met betere beeldkwaliteit testen. Hiervoor moet het apparaat wel online zijn via een verbinding van Ziggo. De teststreams zijn te vinden op voorkeuzekanaal 991 (NPO 1) en 992 (Ziggo Sport).

   

  Bandbreedte

  Ziggo wil het betere beeld realiseren door bij de streams over te stappen van compressietechniek AVC (H.264) naar HEVC (H.265). Daardoor kan het beeldformaat worden aangepast van de huidige standaard 720p/50 is naar 1080p/50. De bandbreedte van de stream blijft nagenoeg gelijk. De standaard stream wordt met een bandbreedte van 5 Mb/s aangeboden tegenover 5,3 Mb/s bij de teststream.

   

  HEVC

  Het grote voordeel van de nieuwe compressietechniek, die zowel onder de naam HEVC als H.265 bekend is, moet worden gezocht in een meer efficiënte manier van compressie van video. Vergeleken met AVC is HEVC 50 procent effectiever. Dit wil zeggen dat een stream in HEVC bij gelijke videokwaliteit met de helft van de bandbreedte kan worden geleverd. Of met dezelfde bandbreedte in de dubbele videokwaliteit. Binnen deze extra marge kan Ziggo de teststream dan ook opwaarderen naar het beeldformaat 1080p/50.

  ZiggoVodafoneZiggoZiggo GOonlineOTTbeeldkwaliteitbandbreedte

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Eva Laurenssen

   Dertigers

   Dramaserie Dertigers sluit het jaar af met een knal, in de vorm van een heuse kerstspecial. Is dit echt het afscheidsfeestje? We vragen het aan Eva Laurenssen, gezicht van het eerste uur.
   Reacties0 reactie(s)