Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo verder in het nauw? Glasvezel kan nog veel sneller

  Ziggo test met DOCSIS 4, maar glasvezelaanbieders zitten ook niet stil. Terwijl XGS-PON door bijvoorbeeld KPN en Delta Fiber wordt gebruikt, wordt de volgende techniek 50G-PON al getest.
  Jarco Kriek
  31 mei 2023
  comments 2
  Ziggo verder in het nauw? Glasvezel kan nog veel sneller
  Foto Getty Images

  Het is de Duitse provider DNS:Net die onlangs in Berlijn op een aldaar actief glasvezelnetwerk de nieuwe techniek 50G-PON succesvol heeft getest. De provider deed dit in samenwerking met de Chinese netwerkleverancier ZTE. De test vond plaats op een niet-openbaar gedeelte binnen de testomgeving bij de Duitse provider.

   

  Nog sneller

  Bij de test met 50G-PON werd een maximale downloadsnelheid van ruim 45 Gb/s bereikt. De uploadsnelheid bleef op 22 Gb/s steken. DNS:Net werkt op dit moment aan de upgrade van het bestaande glasvezelnetwerk naar 25G-PON. De 50G-PON is de opvolgende technische variant.

   

  Delta Fiber

  Op dit moment levert Delta Fiber via zijn merknaam Delta een maximale symmetrische internetsnelheid van 2 Gb/s. KPN en Open Dutch Fiber blijven op dit moment steken op 1 Gb/s symmetrisch. Ziggo biedt met het huidige DOCSIS 3.1 aan zakelijke klanten een maximale uploadsnelheid van 1,2 Gb/s. Consumentenabonnementen hebben maximaal 1 Gb/s download. In beide gevallen blijft de upload snelheid met 100 Mb/s (zakelijk) en 75 Mb/s (consumenten) ver achter. Ziggo test op dit moment intern DOCSIS 4. Ziggo kan met het huidige DOCSIS 3.1 variant overigens zowel de down- als uploadsnelheid verder verhogen. Het kabelbedrijf doet dit niet, omdat klanten volgens eigen onderzoek de huidige snelheid voldoende vinden.

   

  KPN

  KPN heeft enkele maanden geleden succesvol buiten de eigen testomgeving een geslaagde veldtest gedaan met 25G-PON in een dierenkliniek in Rotterdam. Delta Fiber heeft de komst van 25G-PON op termijn aangekondigd. De eerste stap die dit bedrijf wil maken, is het aanbieden van abonnementen met een symmetrische internetsnelheid van 8 Gb/s.

   

  Niet nodig

  Hoge internetsnelheden zijn vooral voor bedrijven en bepaalde zzp’ers interessant. De meeste consumenten hebben aan snelheden tot 200 Mb/s ruim voldoende. Ziggo-klanten met een consumentenabonnement laten op internet en sociale media weten dat een hogere downloadsnelheid niet echt noodzakelijk is. Een abonnement met een lagere maar wel symmetrische internetsnelheid van bijvoorbeeld 200/200 Mb/s wordt wel gewenst genoemd.

  Glasvezelinternetinternetsnelheid50G-PON25G-PON

  Reacties

 1. TV-TIP You, Me and My Ex

  You, Me and My Ex
  TLC om 19:00 uur
  Als mensen vaak over hun ex praten zijn ze vaak nog niet helemaal over hun vorige relatie heen. Dat belet ze echter niet om een nieuwe vriend of vriendin te zoeken! You, Me and My Ex volgt vijf stellen, waarvan één iemand nog intensief contact heeft met zijn of haar ex. Elodie ontdekte tijdens haar prille relatie met De'Andre pas dat hij nog goed bevriend is met zijn ex Rowan, en dat zorgt voor veel stress. Helemaal omdat zijn moeder vurig hoopt dat De'Andre en Rowan weer terug bij elkaar komen.

  TV-TIP Harcore Pawn

  Harcore Pawn
  RTL 7 om 19:30 uur
  De spanning neemt toe in het pandhuis nadat eigenaar Les in elkaar is gezakt. Seth en Ashley proberen de tent samen te runnen, maar ze hebben allebei hele andere ideeën over hoe ze dat aanpakken. Als Les getuige is van het zoveelste conflict bedenkt hij een wedstrijd: degene die zijn werk het beste doet wordt zijn tijdelijke vervanger. Ondanks Les' plan wordt er nog heel wat afgeruzied in het tiende seizoen van Hardcore Pawn.

  Interview