Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo verder in het nauw? Glasvezel kan nog veel sneller

  Ziggo test met DOCSIS 4, maar glasvezelaanbieders zitten ook niet stil. Terwijl XGS-PON door bijvoorbeeld KPN en Delta Fiber wordt gebruikt, wordt de volgende techniek 50G-PON al getest.
  Jarco Kriek
  31 mei 2023
  comments 2
  Ziggo verder in het nauw? Glasvezel kan nog veel sneller
  Foto Getty Images

  Het is de Duitse provider DNS:Net die onlangs in Berlijn op een aldaar actief glasvezelnetwerk de nieuwe techniek 50G-PON succesvol heeft getest. De provider deed dit in samenwerking met de Chinese netwerkleverancier ZTE. De test vond plaats op een niet-openbaar gedeelte binnen de testomgeving bij de Duitse provider.

   

  Nog sneller

  Bij de test met 50G-PON werd een maximale downloadsnelheid van ruim 45 Gb/s bereikt. De uploadsnelheid bleef op 22 Gb/s steken. DNS:Net werkt op dit moment aan de upgrade van het bestaande glasvezelnetwerk naar 25G-PON. De 50G-PON is de opvolgende technische variant.

   

  Delta Fiber

  Op dit moment levert Delta Fiber via zijn merknaam Delta een maximale symmetrische internetsnelheid van 2 Gb/s. KPN en Open Dutch Fiber blijven op dit moment steken op 1 Gb/s symmetrisch. Ziggo biedt met het huidige DOCSIS 3.1 aan zakelijke klanten een maximale uploadsnelheid van 1,2 Gb/s. Consumentenabonnementen hebben maximaal 1 Gb/s download. In beide gevallen blijft de upload snelheid met 100 Mb/s (zakelijk) en 75 Mb/s (consumenten) ver achter. Ziggo test op dit moment intern DOCSIS 4. Ziggo kan met het huidige DOCSIS 3.1 variant overigens zowel de down- als uploadsnelheid verder verhogen. Het kabelbedrijf doet dit niet, omdat klanten volgens eigen onderzoek de huidige snelheid voldoende vinden.

   

  KPN

  KPN heeft enkele maanden geleden succesvol buiten de eigen testomgeving een geslaagde veldtest gedaan met 25G-PON in een dierenkliniek in Rotterdam. Delta Fiber heeft de komst van 25G-PON op termijn aangekondigd. De eerste stap die dit bedrijf wil maken, is het aanbieden van abonnementen met een symmetrische internetsnelheid van 8 Gb/s.

   

  Niet nodig

  Hoge internetsnelheden zijn vooral voor bedrijven en bepaalde zzp’ers interessant. De meeste consumenten hebben aan snelheden tot 200 Mb/s ruim voldoende. Ziggo-klanten met een consumentenabonnement laten op internet en sociale media weten dat een hogere downloadsnelheid niet echt noodzakelijk is. Een abonnement met een lagere maar wel symmetrische internetsnelheid van bijvoorbeeld 200/200 Mb/s wordt wel gewenst genoemd.

  Glasvezelinternetinternetsnelheid50G-PON25G-PON

  Reacties

 1. TV-TIP Volle Zalen

  Volle Zalen
  NPO 2 om 20:26 uur
  Zijn laatste voorstelling Voor iedereen beter is stijf uitverkocht, maar volle zalen waren voor Richard Groenendijk lang niet altijd vanzelf­sprekend. Samen met Cornald Maas bezoekt ‘laatbloeier’ Groenendijk zijn ouderlijk huis in het Zeeuwse dorp waar hij opgroeide. Droomde hij als jongetje al van het theater? En hoe behield hij zijn zelfvertrouwen in de tijd dat hij speelde voor ‘soms maar twintig mensen’? Tijdens de opname overlijdt Richards regisseur en vriendin Wimie Wilhelm. Wat betekent haar overlijden voor Groenendijk en zijn werk?

  TV-TIP London Has Fallen

  London Has Fallen
  Veronica om 20:30 uur
  Alle leiders van de westerse wereld zullen in Londen aanwezig zijn voor de begrafenis van de Britse premier. Maar wat een sober, en tevens streng bewaakt, evenement had moeten worden, verandert in een grote chaos. Terroristen proberen al deze leiders te vermoorden. MI6-agent Mike Banning (Gerard Butler) wil hier een stokje voor te steken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)