Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo met tv betere keuze dan dienstenaanbieders glasvezel

  Ziggo mag met internet misschien wat karig afsteken bij de glasvezelaanbieders, maar met televisie wint het kabelbedrijf op vrijwel alle fronten.
  Jarco Kriek
  25 august 2022
  comments 7
  Ziggo met tv betere keuze dan dienstenaanbieders glasvezel

  Bij het leveren van internet heeft Ziggo een achterstand op bedrijven die deze dienst via glasvezel aanbieden. Bedrijven als KPN, T-Mobile, Delta en Caiway – de directe concurrenten van Ziggo – leveren internet met een symmetrische snelheid van 1Gbps en in sporadische gevallen zelfs 8Gbps met een zeer lage reactiesnelheid (latency). Bij Ziggo is de downloadsnelheid dan weliswaar maximaal 1Gbps, maar blijft de downloadsnelheid met respectievelijk 50Mbps (consumenten) en 70Mbps (zakelijke markt) aanmerkelijk achter. Ook is de reactiesnelheid hoger. Ziggo heeft overigens binnenkort voldoende ruimte om de uploadsnelheid te verhogen, maar komt daarmee voorlopig niet in de buurt van de 1Gbps uploadsnelheid van de meeste glasvezelinternetaanbieders.

   

  Televisie

  De vraag is natuurlijk of veel Nederlanders zitten te wachten op een hogere uploadsnelheid dan Ziggo nu levert. Voor een grote groep is de 50Mbps die nu door het kabelbedrijf wordt geleverd ruimschoots voldoende. Voor hen – en waarschijnlijk veel anderen – is juist het door Ziggo geleverde tv-platform en de mogelijkheden om zonder decoder of met een zelf gekozen decoder naar tv-zenders te kijken een groter voordeel. Zeker omdat Ziggo bij een internetabonnement standaard het Kabel TV-zenderaanbod levert met toegang tot een ongecodeerd aanbod van meer dan honderd tv- en radiozenders. Ook kan er online worden gekeken naar deze tv-zenders met Ziggo GO. Dit kan via de website, tablet en smartphone, maar ook via Android TV OS/Google TV ondersteunende apparaten en de online mediaspelers Apple TV HD/4K en Amazon Fire Stick.

   

  Bruikleendecoders

  Ziggo levert op dit moment standaard de 4K-bruikleendecoders Mediabox Next en Next Mini bij de aanvullende tv-abonnementen TV Standaard/TV Start, TV Complete en TV Max. Ook met het tv-platform dat Ziggo bij deze bruikleendecoders gebruikt, troeft het de glasvezelconcurrentie op veel punten af. Alleen KPN kan nog enigszins in de buurt van Ziggo komen, en scoort bijvoorbeeld bij de ondersteuning van streamingdiensten op dit moment beter. Maar over het geheel gezien blijft Ziggo KPN nipt voor. Dit komt vooral doordat bijvoorbeeld de gebruikersinterface van het Ziggo-platform beter is en prettiger in het dagelijks gebruik. Of dit in de toekomst zo blijft, is echter de vraag. KPN is bezig met de ontwikkeling van een nieuw tv-platform dat mogelijk nog dit jaar voor een deel van de Interactieve TV-abonnees beschikbaar komt.

   

  Streamingdiensten

  Waar Ziggo en vooral KPN inzetten op de ondersteuning van streamingdiensten rechtstreeks via de eigen bruikleendecoder, blijven T-Mobile, Delta en Caiway op dit front achter. Bij deze aanbieders moeten abonnees om toegang tot streamingdiensten te krijgen beschikken over een Smart TV-internettelevisie of online mediaspeler. Ook leveren deze glasvezelaanbieders bij hun lineaire tv-abonnementen geen films en series zoals Ziggo en KPN wel doen. Ook zijn er vergeleken met Ziggo en KPN meer klachten over het gebruikte tv-platform. Dit is vooral het geval bij het IPTV-platform van Canal Digitaal, dat onder meer door Online.nl en Freedom Internet wordt gebruikt.

   

  HD en 4K

  Een verbeterpunt bij Ziggo is het ontbreken van de HD-varianten van de zenders van RTL Nederland en Talpa Network in het Kabel TV-aanbod. Om deze kanalen in HD te kijken, is een duurder abonnement nodig. Bij alle glasvezelaanbieders zijn deze kanalen wel zonder extra te betalen bij het goedkoopste abonnement beschikbaar. Ziggo heeft vergeleken met KPN minder lineaire 4K-kanalen in het aanbod, maar op het hele 4K-front ‘wint’ het kabelbedrijf het wel. Dit komt door het grotere aantal films en series dat in 4K beschikbaar is. Een groot deel hiervan is overigens alleen tegen extra betaling te zien. Maar omdat iedere nieuwe klant direct een 4K-bruikleendecoder krijgt, is dit aanbod wel voor iedereen beschikbaar. Ziggo-abonnees die nog de energieslurpende HD-decoder Mediabox XL gebruiken, kunnen deze overigens tegen een eenmalige betaling van €19,95 omruilen voor een Mediabox Next of Next Mini.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNT-MobileDelta FiberDeltaCaiwaytvtelevisiebruikleendecoderinternetglasvezelconcurrentieconcurrentiestriud

  Reacties

 1. TV-TIP How to Hire a Hitman

  How to Hire a Hitman
  NPO 3 om 21:07 uur
  Op het darkweb kunnen opdrachtgevers schijnbaar huurmoordenaars vinden. Hoe bang moet je zijn als jouw naam genoemd wordt? Uit gehackte berichten blijkt dat honderden mensen over de hele wereld online een moord hebben besteld. Journaliste Yinka Bokinni verdiept zich in verschillende zaken.

  TV-TIP Rampvlucht

  Rampvlucht
  NPO 1 om 21:25 uur
  In de Bijlmer komt Asha steeds meer zieke huisdieren tegen. Vincent denkt dat de Nederlandse regering en luchtvaartwereld belangrijke details achterhouden. Hij krijgt hulp uit onverwachte hoek: Volkskrant-journalist Pierre Heijboer onderzoekt verhalen over "mannen in witte pakken" die op de rampplek gezien zouden zijn. Intussen doet ook Asha een schokkende ontdekking.

  Interview