Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo met tv betere keuze dan dienstenaanbieders glasvezel

  Ziggo mag met internet misschien wat karig afsteken bij de glasvezelaanbieders, maar met televisie wint het kabelbedrijf op vrijwel alle fronten.
  Jarco Kriek
  25 augustus 2022
  comments 7
  Ziggo met tv betere keuze dan dienstenaanbieders glasvezel

  Bij het leveren van internet heeft Ziggo een achterstand op bedrijven die deze dienst via glasvezel aanbieden. Bedrijven als KPN, T-Mobile, Delta en Caiway – de directe concurrenten van Ziggo – leveren internet met een symmetrische snelheid van 1Gbps en in sporadische gevallen zelfs 8Gbps met een zeer lage reactiesnelheid (latency). Bij Ziggo is de downloadsnelheid dan weliswaar maximaal 1Gbps, maar blijft de downloadsnelheid met respectievelijk 50Mbps (consumenten) en 70Mbps (zakelijke markt) aanmerkelijk achter. Ook is de reactiesnelheid hoger. Ziggo heeft overigens binnenkort voldoende ruimte om de uploadsnelheid te verhogen, maar komt daarmee voorlopig niet in de buurt van de 1Gbps uploadsnelheid van de meeste glasvezelinternetaanbieders.

   

  Televisie

  De vraag is natuurlijk of veel Nederlanders zitten te wachten op een hogere uploadsnelheid dan Ziggo nu levert. Voor een grote groep is de 50Mbps die nu door het kabelbedrijf wordt geleverd ruimschoots voldoende. Voor hen – en waarschijnlijk veel anderen – is juist het door Ziggo geleverde tv-platform en de mogelijkheden om zonder decoder of met een zelf gekozen decoder naar tv-zenders te kijken een groter voordeel. Zeker omdat Ziggo bij een internetabonnement standaard het Kabel TV-zenderaanbod levert met toegang tot een ongecodeerd aanbod van meer dan honderd tv- en radiozenders. Ook kan er online worden gekeken naar deze tv-zenders met Ziggo GO. Dit kan via de website, tablet en smartphone, maar ook via Android TV OS/Google TV ondersteunende apparaten en de online mediaspelers Apple TV HD/4K en Amazon Fire Stick.

   

  Bruikleendecoders

  Ziggo levert op dit moment standaard de 4K-bruikleendecoders Mediabox Next en Next Mini bij de aanvullende tv-abonnementen TV Standaard/TV Start, TV Complete en TV Max. Ook met het tv-platform dat Ziggo bij deze bruikleendecoders gebruikt, troeft het de glasvezelconcurrentie op veel punten af. Alleen KPN kan nog enigszins in de buurt van Ziggo komen, en scoort bijvoorbeeld bij de ondersteuning van streamingdiensten op dit moment beter. Maar over het geheel gezien blijft Ziggo KPN nipt voor. Dit komt vooral doordat bijvoorbeeld de gebruikersinterface van het Ziggo-platform beter is en prettiger in het dagelijks gebruik. Of dit in de toekomst zo blijft, is echter de vraag. KPN is bezig met de ontwikkeling van een nieuw tv-platform dat mogelijk nog dit jaar voor een deel van de Interactieve TV-abonnees beschikbaar komt.

   

  Streamingdiensten

  Waar Ziggo en vooral KPN inzetten op de ondersteuning van streamingdiensten rechtstreeks via de eigen bruikleendecoder, blijven T-Mobile, Delta en Caiway op dit front achter. Bij deze aanbieders moeten abonnees om toegang tot streamingdiensten te krijgen beschikken over een Smart TV-internettelevisie of online mediaspeler. Ook leveren deze glasvezelaanbieders bij hun lineaire tv-abonnementen geen films en series zoals Ziggo en KPN wel doen. Ook zijn er vergeleken met Ziggo en KPN meer klachten over het gebruikte tv-platform. Dit is vooral het geval bij het IPTV-platform van Canal Digitaal, dat onder meer door Online.nl en Freedom Internet wordt gebruikt.

   

  HD en 4K

  Een verbeterpunt bij Ziggo is het ontbreken van de HD-varianten van de zenders van RTL Nederland en Talpa Network in het Kabel TV-aanbod. Om deze kanalen in HD te kijken, is een duurder abonnement nodig. Bij alle glasvezelaanbieders zijn deze kanalen wel zonder extra te betalen bij het goedkoopste abonnement beschikbaar. Ziggo heeft vergeleken met KPN minder lineaire 4K-kanalen in het aanbod, maar op het hele 4K-front ‘wint’ het kabelbedrijf het wel. Dit komt door het grotere aantal films en series dat in 4K beschikbaar is. Een groot deel hiervan is overigens alleen tegen extra betaling te zien. Maar omdat iedere nieuwe klant direct een 4K-bruikleendecoder krijgt, is dit aanbod wel voor iedereen beschikbaar. Ziggo-abonnees die nog de energieslurpende HD-decoder Mediabox XL gebruiken, kunnen deze overigens tegen een eenmalige betaling van €19,95 omruilen voor een Mediabox Next of Next Mini.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNT-MobileDelta FiberDeltaCaiwaytvtelevisiebruikleendecoderinternetglasvezelconcurrentieconcurrentiestriud

  Reacties

 1. TV-TIP Steenrijk, Straatarm

  Steenrijk, Straatarm
  SBS6 om 20:30 uur
  In Putten, midden in de Gelderse vallei, woont Nicole – dochter van Jan – des Bouvrie samen met haar vriend Arne en hun drie honden in een oude koeienstal uit 1897. De was is slap, het interieur bont en tot de nok toe gevuld met nostalgie en herinneringen. Hoe anders is dat bij oma, dochter en kleindochter Matteeva. Hun dertien-in-het-dozijn-huurwoning is saai en kil en het trio heeft werkelijk geen nagel om aan de kont te krabben. De twee gezinnen ruilen een week lang van huis, budget en leven.

  TV-TIP 100 Dagen in de Vergeten Wijk

  100 Dagen in de Vergeten Wijk
  NPO 3 om 21:11 uur
  Nadat ze eerder al als bijzonder stagiairs door een middelbare school en een psychiatrische kliniek scharrelden, duiken Tim den Besten en Nicolaas Veul dit keer onder in de Haagse wijk Laak. Het is een van de buurten die hoog scoren in lijstjes over eenzaamheid, armoede, woningnood en racisme. Om inzicht te krijgen in het leven in deze ‘vergeten wijk’, gaan Tim en Nicolaas er honderd dagen wonen én werken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)