Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  ‘Ziggo vindt overstap naar glasvezel niet nodig’

  Gaat Ziggo in de toekomst het laatste deel van wijkkast naar de aansluiting van de woning verglazen? Dat is de vraag die vele marktkenners zich afvragen.
  Jarco Kriek
  27 februari 2021
  comments 2
  ‘Ziggo vindt overstap naar glasvezel niet nodig’

  VodafoneZiggo gaat op korte termijn het laatste deel met coaxverbinding van het kabelnetwerk van Ziggo zeker niet voor glasvezel vervangen. Het bedrijf steekt namelijk honderden miljoenen euro’s in de DOCSIS 3.1 techniek. Hiermee kan Ziggo gigabit internet aan klanten leveren. Deze snelheid kan in de toekomst met verdere investering in deze techniek worden opgeschroefd naar maximaal 10Gbps downloadsnelheid. Daarvoor dient het frequentiespectrum op het kabelnetwerk van Ziggo naar 1700MHz te worden uitgebreid. In dat geval wordt de variant DOCSIS 3.1 Full Duplex gebruikt. Bij de huidige uitrol van DOCSIS 3.1 wordt het frequentiespectrum van 800 naar 1200MHz opgetrokken.

   

  Glasvezel

  Een mogelijke overstap van Ziggo naar glasvezel kan dus op zijn vroegst als de keuze gemaakt moet worden om DOCSIS 4 te omarmen. Dit duurt nog minimaal vijf jaar. Onder alle omstandigheden blijft glasvezel – ook met de ontwikkelingen die de komende jaren worden verwacht – de beste keuze voor aanbieders om internet aan klanten te leveren. Nadeel van glasvezel is dat de aanleg duur is omdat straten opengebroken dienen te worden. Hierdoor is de aanleg duurder dan het opwaarderen van de techniek in het laatste coaxdeel van het Ziggo-kabelnetwerk. VodafoneZiggo hoeft hiervoor niet te graven. Een ander voordeel van deze methode is dat de samenleving bijna geen overlast van het opwaarderen van de kabeltechniek heeft.

   

  Download

  Waar Ziggo op korte termijn wel rekening mee dient te houden, is dat het de wens van een deel van de klanten die meer uploadsnelheid willen goed in de gaten dient te houden. De downloadsnelheid mag op dit moment met 1000Mbps (1Gbps) in gebieden waar gigabit inmiddels is uitgerold dan wel gelijk zijn met de maximale snelheid die op de glasvezelnetwerken van KPN (KPN NetwerkNL) en T-Mobile door serviceproviders geleverd kan worden. De uploadsnelheid loopt echter fors achter met op dit moment slechts 50Mbps. Hierdoor biedt bijvoorbeeld Vodafone – het andere bedrijfsonderdeel van VodafoneZiggo – zelfs op sommige plekken in Nederland via het mobiele netwerk een hogere uploadsnelheid.

   

  Niet nodig

  Ondanks dat met glasvezel de down- en uploadsnelheid symmetrisch – dus in snelheid gelijk – geleverd kan worden, verwacht Leo-Geert van den Berg geen snelle overstap naar glasvezel. Van den Berg  is directeur vaste netwerken bij Ziggo. "Dat zijn wij niet van plan", zegt hij in dagblad Trouw. De ondersteuning voor zijn uitspraken zijn testen van moederbedrijf Liberty Global dat met de huidige DOCSIS 3.1 kabeltechniek de internetsnelheid naar 10Gbps kan worden opgekrikt. Voor de duidelijkheid: alle signalen gaat bij Ziggo al voor 97 procent door glasvezel. Alleen voor het laatste gedeelte wordt nog coax gebruikt.

  ZiggoVodafoneZiggogigabitGigaNetinternetinternetsnelheiddownloaduploadglasvezel

  Reacties

 1. TV-TIP Vera

  Vera
  RTL 8 om 20:00 uur
  Vera Stanhope ziet eruit alsof ze je elk moment om een euro gaat vragen, maar onder haar verfrommelde hoedje schuilt een briljant speurdersbrein. De opvliegende hoofdinspecteur gaat voor haar collega’s door het vuur, al reageert ze vaak driftig als ze haar briljante gedachtesprongen niet kunnen volgen. In Groot-Brittannië is de populaire serie rond de morsige detective al aan zijn veertiende seizoen toe. De opnames beginnen in 2025.

  TV-TIP Bad Boys for Life

  Bad Boys for Life
  RTL 7 om 20:00 uur
  In deze derde Bad Boys-film zijn rechercheurs Marcus (Martin Lawrence) en Mike (Will Smith) oude rotten in het vak. Marcus denkt er zelfs over om met pensioen te gaan. Dat zal moeten wachten want de weduwe en zoon van een drugsbaas willen wraak op iedereen die betrokken was bij zijn dood. Mike staat bovenaan hun dodenlijst.

  Interview