Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo zet energieslurpende Mediabox XL buitenspel

  Ziggo lijkt de Mediabox XL afgeschreven te hebben. Na omruilen of vervanging hoeft het kabelbedrijf bruikleendecoders van dit type niet meer terug.
  Jarco Kriek
  19 augustus 2022
  comments 3
  Ziggo zet energieslurpende Mediabox XL buitenspel

  Gewoonlijk verlangt Ziggo alle in bruikleen geleverde apparatuur retour bij het beëindigen van een abonnement of omruil. Het gaat daarbij vooral om tv-decoders en modems. Opvallend is dat Ziggo sinds enkele weken een nieuw beleid voert bij het omruilen van de Mediabox XL voor een Mediabox Next of Next Mini: dan mag de abonnee de oude decoder namelijk houden.

   

  Verouderd

  De Mediabox XL werd tien jaar geleden door UPC geïntroduceerd onder de naam Horizon in Nederland. Het was vanaf het eerste moment een zorgenkindje voor Liberty Global, dat toen nog eigenaar van UPC was. Enige tijd nadat Liberty Global ook Ziggo had gekocht werd UPC onder deze merknaam ondergebracht en de Horizon vanwege het slechte imago omgedoopt tot Mediabox XL. Nu, tien jaar later, lijkt het einde voor deze tv-decoder in zicht. Bij nieuwe abonnementen wordt in plaats van de Mediabox XL de op IPTV-gebaseerde Next Mini geleverd. Omdat bij het omruilen van de Mediabox XL voor een nieuwe generatie decoder het oude exemplaar niet meer hoeft worden teruggestuurd, wordt de Mediabox XL feitelijk uitgefaseerd door Ziggo.

   

  Marktplaats

  Het nieuwe beleid van Ziggo zorgt er wel voor dat op tweedehands verkoopsites als Marktplaats een toenemend aantal exemplaren van de Mediabox XL te koop wordt aangeboden. Het kopen van deze decoder op dergelijke sites is echter zinloos. De decoder beschikt niet over een interne kaartlezer en wordt door Ziggo op afstand uitgeschakeld zodat hij niet meer kan worden gebruikt. Bij een hernieuwde installatie is een verbinding met de server van Ziggo nodig die het apparaat moet autoriseren.

   

  Omruilen

  VodafoneZiggo – eigenaar van Ziggo – liet deze week aan Totaal TV weten dat abonnees hun Mediabox XL kunnen omruilen voor – afhankelijk van het abonnement – een Mediabox Next of Next Mini. De vraag naar het omruilen is nu meer dan ooit actueel omdat de Mediabox XL met een maximaal stroomverbruik van bijna 60 watt te boek staat als energieverslinder. Met de huidige energieprijzen letten meer Nederlanders op het stroomverbruik van apparaten om hun energierekening nog enigszins te drukken. Meer over de mogelijkheden voor het omruilen van Mediabox XL vindt u hier.

  ZiggoVodafoneZiggotvtelevisieMediabox XLbruikleendecoderkostenbesparingenergieenergiecrisis

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Anne-Mar Zwart

   Blauw Bloed

   Anne-Mar Zwart (37) is de nieuwe presentator van Blauw Bloed, het royalty-programma van de EO dat na ruim een jaar afwezigheid, terugkeert op tv.
   Reacties0 reactie(s)