Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo-eigenaar Liberty Global hint opnieuw op levering diensten via glasvezel

  Liberty Global is opnieuw een marktonderzoek in Nederland en België begonnen om de mogelijkheid van levering van glasvezeldiensten te peilen.
  Jarco Kriek
  1 juli 2021
  comments 2
  Ziggo-eigenaar Liberty Global hint opnieuw op levering diensten via glasvezel
  Foto Getty Images

  Liberty Global is in Nederland voor vijftig procent eigenaar van VodafoneZiggo, waaronder kabelbedrijf Ziggo valt. In België is het bedrijf met bijna 58 procent van de aandelen meerderheidsaandeelhouder van Telenet. Het is voor de tweede keer in korte tijd dat een marktonderzoek uitlekt dat in opdracht van Liberty Global is begonnen. Enkele weken geleden gebeurde dit onder de naam VividFibre. Dit keer wordt de naam FibreNova gebruikt.

   

  Gelijkenis

  De Belgische techsite Datanews viel de gelijkenis tussen de internetsites van VividFibre en FibreNova op. In tegenstelling tot VividFibre wordt de naam Liberty Global niet op de internetsite van FibreNova genoemd. Hier wordt het bedrijf FNBCom genoemd. Dit bedrijf wordt omschreven als een toonaangevende internationale verstrekker van video-, spraak- en internetdiensten via breedband met activiteiten in vier landen. Navraag van de Belgische techsite bij Liberty Global bracht aan het licht dat dit marktonderzoek eveneens uit de koker van Liberty Global komt.

   

  Internetdomeinen

  Het huidige marktonderzoek is gekoppeld aan een Facebook-pagina. Deze pagina is gekoppeld aan een ‘internetprovider’ die het internetadres fibrenova.co.uk gebruikt. De Britse telecomwaakhond Ofcom zegt niets te weten over deze ‘Britse internetprovider’. De internetsite is op 15 juni geregistreerd. Op dezelfde dag zijn ook de internetdomeinen fibrenova.nl en fibrenova.be geregistreerd. De Nederlandse en Belgische internetsites staan geregistreerd op naam van het Nederlandse ontwerpbureau Evers en de Gier. Dit bedrijf had ook de internetsites van VividFibre in beheer.

   

  Glasvezel de toekomst

  Het wordt steeds duidelijker dat Liberty Global voor de Nederlandse en Belgische activiteiten van VodafoneZiggo en Telenet op termijn een overstap van coax (DOCSIS) naar glasvezel aan het voorbereiden is. In Nederland werd afgelopen week al duidelijk dat Ziggo bij nieuwbouwprojecten voor de laatste verbinding van wijkkast naar huisaansluiting glasvezel in plaats van coax gaat gebruiken. Ondanks dat Ziggo en Telenet blijven zeggen dat er nog voldoende concurrerende toekomstperspectief in hun Hybride Fiber Coax (HFC) netwerk zit, wordt steeds meer duidelijk dat glasvezel het meest toekomstzekere netwerk voor het leveren van de vaste diensten tv en internet is. Dit wordt nu ook door meer consumenten gezien. Dit komt vooral omdat de uploadsnelheid van internetabonnementen bij Ziggo en Telenet beduidend lager is dan de symmetrische internetsnelheid die via glasvezel wordt geleverd.

  ZiggoVodafoneZiggoTelenetLiberty GlobalglasvezelHFCcoaxnetwerktvtelevisieinternetinternetsnelheiduploadsymmetrisch

  Reacties