Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo-eigenaar Liberty Global stapt in Duitsland in glasvezel

  Liberty Global heeft aangekondigd in Duitsland te beginnen met de aanleg van een eigen glasvezelnetwerk. Hierbij wordt samengewerkt met investeerder InfraVia.
  Jarco Kriek
  29 september 2021
  comments 2
  Ziggo-eigenaar Liberty Global stapt in Duitsland in glasvezel
  Foto Getty Images

  Liberty Global is in Nederland voor vijftig procent eigenaar van de joint-venture VodafoneZiggo dat samen met Vodafone Group is opgericht. Kabelbedrijf Ziggo is onderdeel van VodafoneZiggo. Ziggo maakt in Nederland nog gebruik van een HFC-netwerk waarbij het laatste deel van de verbinding naar klanten met een coaxkabel wordt gemaakt. Dit zorgt ervoor dat Ziggo kwalitatief mindere diensten kan bieden waardoor de concurrentiedruk door versnelde aanleg van glasvezelnetwerken door onder meer KPN, Delta Fiber en Open Dutch Fiber (T-Mobile) alleen maar toeneemt.

   

  Duitsland

  In Duitsland wil Liberty Global met zogenaamde fiber-to-the-home verbinding een glasvezelaansluitpunt rechtstreeks bij de klant installeren. Vooralsnog gaat dit slechts gebeuren in een klein aantal Duitse gemeenten. Samen met investeerder InfraVia is hiervoor de joint-venture Liberty Networks Germany opgericht. Liberty Global stapte in 2019 uit de Duitse markt na verkoop van kabelbedrijf UnityMedia aan Vodafone Group.

   

  Nederland

  Een dergelijk scenario lijkt in Nederland ver weg, maar is zeker mogelijk. Zowel Liberty Global als Vodafone Group mogen aandelen in VodafoneZiggo geheel of gedeeltelijk aan andere partijen verkopen. Hierdoor is het in theorie mogelijk dat VodafoneZiggo in het geheel eigendom van Vodafone Group wordt. Liberty Global hield onlangs een marktonderzoek in Nederland en België waarbij de interesse werd gepeild naar afname van vaste diensten via glasvezel. Daarbij gebruikte Liberty Global de schuilnaam VividFibre.

  Liberty GlobalZiggoVodafoneZiggoglasvezel

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)