Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo-eigenaar Liberty Global stapt in Duitsland in glasvezel

  Liberty Global heeft aangekondigd in Duitsland te beginnen met de aanleg van een eigen glasvezelnetwerk. Hierbij wordt samengewerkt met investeerder InfraVia.
  Jarco Kriek
  29 september 2021
  comments 2
  Ziggo-eigenaar Liberty Global stapt in Duitsland in glasvezel
  Foto Getty Images

  Liberty Global is in Nederland voor vijftig procent eigenaar van de joint-venture VodafoneZiggo dat samen met Vodafone Group is opgericht. Kabelbedrijf Ziggo is onderdeel van VodafoneZiggo. Ziggo maakt in Nederland nog gebruik van een HFC-netwerk waarbij het laatste deel van de verbinding naar klanten met een coaxkabel wordt gemaakt. Dit zorgt ervoor dat Ziggo kwalitatief mindere diensten kan bieden waardoor de concurrentiedruk door versnelde aanleg van glasvezelnetwerken door onder meer KPN, Delta Fiber en Open Dutch Fiber (T-Mobile) alleen maar toeneemt.

   

  Duitsland

  In Duitsland wil Liberty Global met zogenaamde fiber-to-the-home verbinding een glasvezelaansluitpunt rechtstreeks bij de klant installeren. Vooralsnog gaat dit slechts gebeuren in een klein aantal Duitse gemeenten. Samen met investeerder InfraVia is hiervoor de joint-venture Liberty Networks Germany opgericht. Liberty Global stapte in 2019 uit de Duitse markt na verkoop van kabelbedrijf UnityMedia aan Vodafone Group.

   

  Nederland

  Een dergelijk scenario lijkt in Nederland ver weg, maar is zeker mogelijk. Zowel Liberty Global als Vodafone Group mogen aandelen in VodafoneZiggo geheel of gedeeltelijk aan andere partijen verkopen. Hierdoor is het in theorie mogelijk dat VodafoneZiggo in het geheel eigendom van Vodafone Group wordt. Liberty Global hield onlangs een marktonderzoek in Nederland en België waarbij de interesse werd gepeild naar afname van vaste diensten via glasvezel. Daarbij gebruikte Liberty Global de schuilnaam VividFibre.

  Liberty GlobalZiggoVodafoneZiggoglasvezel

  Reacties

 1. TV-TIP Hunted

  Hunted
  NPO 3 om 20:25 uur
  Een nieuw seizoen betekent een verse jacht op een roedel doodgewone burgers die drie weken uit handen van de hunters proberen te blijven. Dat lukt maar weinigen en dat is soms onterecht volgens veel kijkers. In het vorige seizoen zouden de slim spelende finalisten Kelly en Romy geen eerlijke kans hebben gehad om hun vrijheid tegemoet te snellen.

  TV-TIP Jumanji: Welcome to the Jungle

  Jumanji: Welcome to the Jungle
  Net 5 om 20:30 uur
  Wanneer vier tieners een oud videospel spelen, worden ze letterlijk het spel ingezogen. Ze komen erachter dat ze allemaal een ander uiterlijk hebben gekregen en dat ze speciale eigenschappen bezitten. Ze moeten allerlei opdrachten zien te voltooien. Met een beperkt aantal levens moeten ze slagen, anders blijven ze vastzitten in dit spel.

  Interview