Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Satelliet ideale manier om zenderaanbod Ziggo en KPN op te waarderen

    In bijna vier miljoen huishoudens verdwijnt op 1 november de mogelijkheid om naar drie BBC-zenders te kijken. De oplossing is eenvoudig en goedkoop, namelijk satellietontvangst.
    Jarco Kriek
    19 oktober 2019
    comments 10
    Satelliet ideale manier om zenderaanbod Ziggo en KPN op te waarderen

    Ziggo schrapt op 1 november de zenders BBC Four, CBBC en CBeebies uit het zenderaanbod. Oorzaak is een nieuwe distributieovereenkomst. Vooral voor liefhebbers van Britse muziek en documentaires is dit een aderlating. Ziggo volgt hiermee concurrent KPN. Dit telecombedrijf verwijderde enkele jaren geleden BBC Four uit het zenderaanbod. De reden die KPN toen opgaf was de slechte kijkdichtheid van BBC Four onder de eigen klanten. Ook bij Ziggo lijkt dit een belangrijke reden om deze Britse zender uit het aanbod van het aanvullende tv-pakket Ziggo Movies & Series XL te schrappen. T-Mobile blijft vooralsnog zowel BBC Four als CBBC en CBeebies aan klanten met een geschikt abonnement leveren.

     

    Satelliet

    Nederlanders die bij Ziggo of KPN tv-diensten kopen, kunnen overigens op een eenvoudige en goedkope manier naar de drie BBC-zenders blijven kijken. Deze zenders worden ongecodeerd op de satelliet uitgezonden. Op deze zelfde Astra2-satelliet zijn nog meer zenders van de BBC – alle in HD-kwaliteit – te ontvangen. Dit geldt ook voor tientallen Britse commerciële zenders zoals ITV en Channel 4 die in Nederland vanwege uitzendrechtenissues bij geen enkele tv-distributeur beschikbaar zijn. Omdat het om ongecodeerde satellietontvangst gaat, kunnen de zenders zonder abonnement – en dus gratis – bekeken worden. Het enige dat nodig is, is de benodigde ontvangstapparatuur zoals schotelantenne en eventueel satellietontvanger. De eenmalige kosten bedragen – afhankelijk van de wensen – tussen de 100 en 200 euro. Daar komen eventueel nog de kosten van het plaatsen en uitrichten van de schotelantenne door een vakspecialist bij.

     

    ARD en ZDF

    Wie aan de ontvangstmogelijkheid ook de populaire Astra1-satelliet koppelt, kan naar alle Duitse publieke zenders van ARD en ZDF – in HD – alsmede vrijwel alle Duitse publieke zenders – in SD – kijken. Daarnaast zijn op zowel Astra1 als Astra2 veel internationale tv- en radiozenders te bekijken en beluisteren. Hieronder bevinden zich ook de belangrijkste internationale nieuwszenders waaronder CNN, Sky News en BBC World News. Steeds meer nieuwszenders zijn via de satelliet in HD-kwaliteit te bekijken. Ook voor het niet Britse zenderaanbod op Astra1 hoeft geen abonnement gekocht te worden omdat de zenders ongecodeerd uitgezonden worden.

     

    Uitbreiding zenderaanbod

    Het zenderaanbod in vrijwel alle Nederlandse huishoudens kan met ongecodeerde satellietontvangst met honderden tv- en radiozenders met een eenmalige investering uitgebreid worden. Satellietontvangst is overigens niet in alle gevallen mogelijk. De schotelantenne dient namelijk een vrij zicht te hebben op de betreffende satellietpositie die men wil ontvangen. Bij twijfel over de mogelijkheid van satellietontvangst kan het beste contact met een vakspecialist opgenomen worden. Naast het ongecodeerde gratis aanbod bieden in Nederland de aanbieders Canal Digitaal en Joyne een gecodeerd betaalabonnement aan met hierin de belangrijkste voor de Nederlandse tv-markt bestemde tv- en radiozenders.

    ZiggoVodafoneZiggoKPNBBCBBC FourCBBCCBeebiesARDZDFsatellietontvangstsatellietAstra1Astra2ongecodeerdFTAzenderaanbodabonnementARDZDF

    Reacties