Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Tip voor Ziggo: DAB+ als vervanging analoge FM-kabelradio werkt

    Ziggo gaat binnen veertien maanden in het gehele verzorgingsgebied analoge FM-kabelradio uitzetten. Vooral veel oudere klanten van het kabelbedrijf moeten op zoek naar een nieuwe manier van radioluisteren.
    Jarco Kriek
    24 oktober 2019
    comments 14
    Tip voor Ziggo: DAB+ als vervanging analoge FM-kabelradio werkt
    Foto ANP

    Natuurlijk blijft Ziggo digitaal radio via het kabelnetwerk aanbieden. Hiermee kan bijvoorbeeld met de tv-decoder of televisie naar radiozenders geluisterd worden. In veel gevallen kan analoog en digitaal het audiosignaal naar de geluidsinstallatie overgebracht worden. De radiozender is op deze manier via de luidsprekers te horen die aan de geluidsinstallatie gekoppeld zijn. Nadeel is dat voor het overschakelen naar een andere zender in veel gevallen de televisie aangezet moet worden. Ziggo-klanten die Mediabox Next gebruiken, hebben het iets makkelijker. Met de spraakbesturing kan direct naar een andere radiozender geschakeld worden. Wel heeft Mediabox Next op het gebied van radiozenders nog met enkele bugs te maken.

     

    DAB+

    Een andere optie voor Ziggo is om de uitzendnorm DAB+ te gebruiken voor het digitaal aanbieden van radiozenders. Steeds meer radiotuners die op een geluidsinstallatie aan te sluiten zijn, beschikken over een antenne-ingang die voor de kabelcoaxverbinding geschikt is. Als Ziggo een radioboeket via het eigen kabelnetwerk levert die op een gelijke frequentie als bestaande DAB+ kanalen wordt uitgezonden, kan huidige DAB+ apparatuur voor ontvangst gebruikt worden.

     

    Kabelradio

    Dat deze manier van aanbieden van digitale kabelradio werkt, blijkt uit het aanbieden van een pakket radiozenders op het kabelnetwerk van het Duitse M-net. Na een lange periode van testuitzendingen kunnen alle klanten van M-net nu via een frequentiemux naar in 16 radiozenders luisteren. De kabelaanbieder gaat in de komende maanden door gebruik te maken van meer frequentiemuxen het DAB+ aanbod naar ongeveer 70 radiozenders uitbreiden. Nadeel van het uitzenden van radio in DAB+ via de kabel is echter wel dat tv-decoders die voor digitale ontvangst in de DVB-C norm worden gebruikt, het DAB+ signaal niet kunnen ontvangen. Radiozenders dienen dus in twee uitzendnormen via kabelnetwerken zoals die van Ziggo verspreid te worden. Dit kost extra bandbreedte, al is dat veel minder in vergelijking met analoge FM-kabelradio.

    ZiggoVodafoneZiggoFMkabelkabelradiodigitaalDAB+radiobandbreedtezenderaanbod

    Reacties

  1. TV-TIP Departure

    Departure
    SBS9 om 20:30 uur
    Kendra Malley, speurneus bij het Canadese Transport Safety Investigation Bureau (TSIB), wordt opgetrommeld wanneer BGA vlucht 716 boven de Atlantische Oceaan van de radar verdwijnt. Voor Kendra is het een stap om weer aan de slag te gaan; de briljante luchtvaartexpert was met verlof, nadat haar echtgenoot omkwam bij een ongeluk. Terwijl de hele wereld toekijkt, werken Kendra en haar team koortsachtig om het vermiste vlieg­tuig te lokaliseren en mogelijke over­levenden op te snorren.

    TV-TIP Flikken Maastricht

    Flikken Maastricht
    NPO 1 om 20:33 uur
    Tijdens een etentje wordt Nico belaagd door een groepje opgeschoten jongens. Wolfs schiet te hulp en slaat hierbij een van de belagers knock-out. Terwijl Eva naar Groningen gaat om met de vriend van Maurice in de tbs te praten, krijgt Wolfs van Zitman de opdracht om haar buurman bij te staan. Die is opgelicht bij de aankoop van een gebruikte sportauto. Intussen wordt Romeo opgehouden door een verlate bezorger, waardoor Marion er alleen voor staat.

    Interview