1. Tests

  4K en Kodi: een knappe combi

  Xsarius noemt de Sonic 4K een Ultra HD Smart TV Box: het doosje belooft elke tv te veranderen in een Smart TV
  Jorrit van Broekhoven
  8 november 2016
  8.0
  comments 2
  4K en Kodi: een knappe combi

  Het merk Xsarius, bekend van de satellietontvangers, heeft afgelopen jaar een aardig assortiment aan mediaspelers opgebouwd. Eerder (Totaal TV nummer 13) bespraken we de UHD 200, en deze week staat de nieuwe Xsarius Sonic 4K op onze testbank. Met een prijs van net geen honderd euro is de Sonic 4K gunstig geprijsd. Het apparaatje is een stuk duurder dan de populaire Raspberry Pi minicomputer die veelvuldig als mediaspeler wordt ingezet, maar heeft dan ook wel wat meer te bieden.

   

  Smarter dan Smart TV

  Zoals de naam al zegt kan de Xsarius Sonic 4K video weergeven in 4K ofwel Ultra HD resolutie. Dat is interessant, omdat volgens sommige onderzoeksbureaus al in bijna een kwart van de Nederlandse huiskamers een Ultra HD beeldscherm te vinden is. De meeste Ultra HD toestellen komen weliswaar met Smart TV apps en een ingebouwde mediaspeler, maar de werking daarvan laat vaak te wensen over. Ook voor kijkers met een sober Ultra HD-scherm (bijvoorbeeld een 4K computermonitor of een Humax Pure Vision beeldscherm) is de Xsarius Sonic 4K een uitkomst. De Xsarius Sonic 4K voegt Smart TV functies toe aan een tv, of neemt deze over. Natuurlijk is het apparaat ook prima te gebruiken in combinatie met gewone HD-tv's. Omdat de Sonic 4K het besturingssysteem Android draait, kunnen er talloze apps worden geïnstalleerd, bijvoorbeeld voor Netflix, YouTube en NLziet, maar ook Skype, spelletjes, e-mail en andere apps die men gebruikt op smartphone of tablet. Een enorm voordeel van de Sonic 4K is dat hij mediaspeler Kodi draait. Want wie Kodi eenmaal gewend is, kan eigenlijk niet meer terug.

   

  Aansluitingen

  De Xsarius Sonic 4K zit in een compacte zwarte behuizing (10 x 13 x 2,5cm) die opvallend robuust aanvoelt. Hij is dan ook niet van goedkoop kunststof, maar van aluminium vervaardigd. Op het front zit een vrij fel en nogal overbodig display dat de tijd weergeeft en een aan/uit-knop, die in de praktijk misschien niet vaak zal worden gebruikt. Aan de achterkant vinden we de HDMI-aansluiting, optische S/FDIF-uitgang voor digitaal geluid en ethernetpoort. Ook is er een mini-jack uitgang voor analoog beeld en geluid. Hiervoor wordt een verloopkabel meegeleverd met vier tulpstekers. Op de zijkant vinden we drie USB-poorten, een micro USB-aansluiting en een microSD kaartlezer. De antenne voor het wifi-signaal kan alle kanten op gericht worden. In de verpakking vinden we verder een afstandsbediening, stroomadapter en een Nederlandstalige snelstartgids.

   

  Aan het internet

  Verbinding maken met het internet kan zowel via een vaste kabel als draadloos met de ingebouwde wifi-adapter. We adviseren hiervoor de vaste kabel te gebruiken, omdat deze een stabielere verbinding geeft en hogere datasnelheden mogelijk maakt. Zeker wanneer we Ultra HD video willen streamen, is de wifi optie minder geschikt. De Xsarius Sonic 4K kan alleen gebruik maken van de 2,4GHz band, die drukker en minder snel is dan de 5GHz band. Xsarius heeft naast de Sonic 4K ook het luxere model Super Sonic 4K, dat wel beschikt over 5GHz Wi-Fi en een vaste gigabit aansluiting. Voor deze iets grotere uitvoering betaalt de gebruiker 20 euro extra. Beide modellen beschikken overigens over Bluetooth.

   

  Installatie

  De Xsarius Sonic 4K is in een wip aangesloten en start op zonder dat er een ingewikkelde installatieprocedure moet worden doorlopen. We krijgen een homescreen voorgeschoteld met grote knoppen voor de Kodi mediaspeler, een browser, Google Play, Android settings, 'mijn apps' en een rijtje met populaire apps dat zelf kan worden ingericht. Er is een speciale knop voor de Nederlandse apps, waaronder we NPO, KIJK, RTL XL, Netflix, Nu.nl, Telegraaf en Buienradar aantreffen. Aanmelden met een eigen Google-account verdient de voorkeur: hierdoor wordt het mogelijk om apps te installeren uit de Google Play Store, applicaties als Gmail te draaien en de persoonlijke voorkeuren te zien in apps als YouTube. Door zelf apps te installeren voor Ziggo Horizon, KPN Interactieve TV of andere aanbieders en kanalen brengt de Sonic 4K ook zenders naar tv's die niet beschikken over een kabel- of satellietaansluiting.

   

  Afstandsbediening

  Het grootste nadeel van de Xsarius Sonic 4K is de meegeleverde afstandsbediening. Deze ziet er uit als die van een standaard zapper, met als extra de mogelijkheid om een muispijl met de vier navigatietoetsen over het scherm te bewegen. Bij een apparaat als dit, schiet dat op alle andere punten tekort. Zo is het ingeven van tekst met de afstandsbediening een helse klus. Ook moeten we de afstandsbediening redelijk precies op de mediaspeler richten om gezien te worden. Gelukkig is dit allemaal gemakkelijk opgelost met een Bluetooth toetsenbord of de optionele flymouse van Xsarius, maar die moet dan wel afzonderlijk worden aangeschaft. Een afstandsbedienings-app voor de smartphone of tablet zou dan ook zeer welkom zijn.

   

  Kodi

  En dan wellicht het belangrijkste aspect van de mediaspeler: Kodi. Deze open source mediaspelersoftware draait op verschillende platforms (Windows, Max OS, Linux, Android en Raspberry Pi) en wordt voortdurend doorontwikkeld en verbeterd. Door talloze add-ons kan de functionaliteit van Kodi worden uitgebreid met ondertitels, een mediabibliotheek, internetzenders en diensten voor uitgesteld kijken. Bovenal is Kodi een superrobuuste mediaspeler met een vertrouwde werking en vormgeving, onafhankelijk van welk platform men kiest. Desgewenst kan het uiterlijk van de speler worden aangepast met een van de talloze beschikbare templates. Op de Xsarius Sonic 4K is Kodi al voorgeïnstalleerd, en dat spaart ons een boel werk. Als we op de knop klikken werkt Kodi direct vlekkeloos. We spelen video's van geheugendragers die we aansluiten op een van de USB-poorten, of vanaf computers of NAS-apparaten in ons thuisnetwerk. Wie niet direct de weg kan vinden in Kodi of wat instellingen wil aanpassen, vindt op het internet een schat aan videotutorials.

   

  Add-ons

  Als extra service komt deze Sonic 4K met een Android app genaamd Add-ons Manager. Hiermee wordt automatisch een groot aantal Kodi add-ons geïnstalleerd waarmee de kijker toegang krijgt tot tv-kanalen, sportpakketten en diensten met films en tv-series als 1Channel en 123Movies. Dit is een wat grijs gebied, waarvoor de gebruiker normaal gesproken nogal wat zoek- en installatiewerk moet verrichten. De Add-ons Manager neemt deze klus uit handen.

   

  4K

  Deze mediaspeler heet niet voor niets 4K: hij kan video in Ultra HD uitsturen en ondersteunt dan ook de benodigde HEVC/H.265 compressietechniek. Content in Ultra HD is nog schaars, maar het mooie is dat deze speler met apps voor Netflix, YouTube en Kodi aan boord in principe alles kan afspelen. Daardoor is de Xsarius Sonic 4K nu al een mooi bezit voor de veeleisende film- en serieliefhebber, en wordt hij in de toekomst alleen maar interessanter.

   

   

  FIRMWARE De Xsarius Sonic 4K draait Android 5.1 Lollipop en Kodi versie 16.0 Jarvis. De geteste apparatuur werd beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen.

   

   

  OPSTART EN VERBRUIK De Xsarius Sonic 4K start op in ... seconden. Het verbruik bedraagt minder dan 5 Watt, in stand-by 0,02 Watt..

  XsariusSonic 4KmediaspelerKodiUltra HDAndroid

  Reacties

 1. TV-TIP Koningsdag 2018

  Koningsdag 2018
  NPO 1 om 10:45 uur
  De koninklijke familie viert dit jaar Koningsdag in Groningen en begint de feestelijke dag met een 1200 meter lange wandeling door het centrum. Terwijl de stad en de regio in het zonnetje worden gezet, wordt er ook aandacht besteed aan de vergaande gevolgen van de gaswinning.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 KAARTEN TRUTH OR DARE

   Een onschuldig spelletje Truth or Dare krijgt een dodelijke afloop wanneer de deelnemers op mysterieuze wijze gestraft worden. Lucy Hale (Pretty Little Liars) en Tyler Posey (Teen Wolf) spelen de hoofdrollen. Totaal TV mag vijf keer twee bioscoopkaartjes voor deze thriller weggeven.

  TV-TIP Eric and Jessie: Game On

  Eric and Jessie: Game On
  E! Entertainment om 17:30 uur
  Footballer Eric Decker en countryzangeres Jessie James zijn zo’n mooi stel dat het niet eens uitmaakt dat deze halfgoden in Nederland volkomen onbekend zijn. Het is al leuk om te zien hoe de twee perfecte mensen in deze marathon net doen alsof ze een normaal stel zijn met gewone mensenproblemen.