Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Amazon Fire TV Stick 4K Max: goedkoop streamen in 4K

  Amazon heeft de 4K-variant van zijn Fire TV Stick in Nederland op de markt gebracht. Is deze mediaspeler het ideale kerstcadeau?
  Jarco Kriek
  15 december 2021
  8
  comments 2
  Amazon Fire TV Stick 4K Max: goedkoop streamen in 4K

  De Amazon Fire TV Stick 4K Max is eindelijk officieel in Nederland verkrijgbaar. Overigens niet in een Nederlandse, maar de internationale versie. Vooral de mogelijkheden en de aanschafprijs maken deze HDMI-dongle interessant. De Fire TV Stick 4K Max heeft officiële ondersteuning voor streamingdiensten als Netflix, Disney+ en natuurlijk de eigen videodienst Prime Video van Amazon. De stick is 15 euro goedkoper dan een Google TV 4K-dongle en kost zelfs maar een derde van de prijs van een Apple TV 4K mediaspeler. Het apparaat is dus goedkoper dan vergelijkbare mediaspelers waarop de gebruiker zelf apps kan installeren.

   

  Streamingtechniek

  Maar helemaal hetzelfde zijn deze drie apparaten natuurlijk niet. Het belangrijkste verschil is de ondersteuning voor streamingtechnieken. Bij Google TV/Android TV OS kunnen we met Chromecast content vanaf een tablet of smartphone naar de televisie of een andere beeldweergever streamen. Bij de Apple TV kunnen we hiervoor Airplay gebruiken. Bij de Amazon Fire TV Stick 4K Max bestaat er echter geen mogelijkheid om content van een mobiel apparaat naar de stick te streamen.

   

  Appstore

  Een ander verschil is dat niet alle apps die er zijn voor de Google TV/Android TV OS en Apple TV ook beschikbaar zijn voor de Amazon Fire TV Stick. De belangrijkste internationale streamingdiensten zoals Netflix, Disney+, Amazon Prime Video en Apple TV+ zijn aanwezig, maar diverse Nederlandse streamingdiensten en andere online diensten zijn vooralsnog niet beschikbaar voor de Fire TV Sticks van Amazon. Ziggo GO, KIJK, NLZIET en discovery+ zijn wel te installeren, maar apps als NPO Start, Videoland en Canal Digitaal nog niet. Officieel althans. Via een kunstgreep is het wel mogelijk om diverse apps van diensten die nog niet beschikbaar zijn toch te gebruiken op de Amazon Fire TV Sticks, maar echt handig is dat niet.

   

  Creditcard

  Een ander groot nadeel is dat bij de Amazon Fire TV Stick 4K Max – en alle andere Fire TV Sticks van Amazon – altijd een creditcard nodig is om apps te kunnen installeren. Ook als het om gratis apps gaat. Een Amazon-account is namelijk noodzakelijk om de HDMI-dongle te kunnen installeren en configureren. Omdat dit account ook aan de webwinkel van Amazon is gekoppeld, moeten er betaalgegevens ingevoerd worden. In dit geval gaat het om betalen via creditcard. Daarbij is het zogenaamde 'one-click' betaalsysteem een ander gevaar. Apps of films waarvoor moet worden betaald kunnen direct en zonder enig andere verificatie met één druk op de afstandsbediening gekocht worden. Met kinderen in de buurt is het dus van belang om de afstandsbediening niet te laten slingeren.

   

  Accessoires

  In de verpakking van de Fire TV Stick 4K Max vinden we naast de stick zelf ook de afstandsbediening, een USB-voedingskabel, een HDMI-extender kabel en een USB-stroomadapter. Dit laatste is belangrijk. Bij eerdere Fire TV Sticks was het mogelijk om de HDMI-dongle via een USB-aansluiting van de televisie van stroom te voorzien. Bij deze 4K wordt dit afgeraden. Om een optimale werking te garanderen is het dringende advies om de meegeleverde stroomadapter te gebruiken. De Fire TV Stick 4K Max is slank en lang, en daardoor meestal makkelijk in de HDMI-poort van een televisie te steken. Voor gevallen waarin dit toch tot problemen leidt, heeft Amazon de HDMI-extender kabel meegeleverd. Dit kabeltje kan als een soort verlengstuk eerst in de HDMI-poort gestoken worden, waarna de Fire TV Stick onbelemmerd in de extender wordt geprikt.

   

  Installatie

  Wanneer de inloggegevens van het Amazon-account binnen handbereik zijn, is de eerste installatie van de Amazon Fire TV Stick 4K Max heel eenvoudig. Het is een kwestie van het volgen van de instructies op het beeldscherm. Waar wij bij de vorige test met de internationale versie van de oude Fire TV Stick HD nog tegen problemen aanliepen, spelen deze bij deze Fire TV Stick 4K Max totaal niet. Na de installatieprocedure wordt duidelijk dat Amazon enkele apps heeft voorgeïnstalleerd. Hieronder bevindt zich ook de eigen streamingdienst Prime Video. Dit is overigens de goedkoopste internationale streamingdienst die in Nederland verkrijgbaar is. Wat veel Nederlanders niet weten is dat bij het betaalde Amazon Prime-account – waarbij de meeste artikelen in de webshop gratis worden verstuurd – ook zonder extra kosten naar de films en series van Prime Video kan worden gekeken. Het betaalde Amazon-account kost €2,99 per maand. Na de installatie kan de gebruiker de Amazon Fire TV Stick 4K Max zelf verder configureren door bijvoorbeeld apps vanuit de appstore op de dongle te installeren. Hierbij geldt 'less is more', met andere woorden: houd het beginscherm overzichtelijk en installeer alleen de apps die echt worden gebruikt. De Fire TV Stick 4K Max kan alleen draadloos via wifi op het internet worden aangesloten. Het nieuwe Wi-Fi 6-protocol wordt door de speler ondersteund.

   

  Snel

  De Amazon Fire TV Stick 4K Max verrast ons door zijn vlotte werking en het snelle zappen tussen en binnen de apps. Dit komt vooral door de gebruikte MT8696 quad core processor van een snelheid van 1,8GHz. Voor beeldweergave is daarnaast een IMG GE8300 GPU met een snelheid van 750MHz aanwezig. Hieraan gekoppeld is een 2GB RAM geheugen en een intern 8GB flashgeheugen. Daarnaast biedt Amazon de gebruikers van de Fire TV Stick 4K Max gratis cloudopslag aan.

   

  Afstandsbediening

  Bij de Amazon Fire TV Stick 4K Max wordt de nieuwe Alexa Voice Remote van de derde generatie meegeleverd. Met deze afstandsbediening kan de speler ook via spraakcommando's worden bestuurd. Hiervoor wordt de eigen spraakassistent Alexa van Amazon gebruikt, die helaas niet werkt met de Nederlandse taal. Dit betekent dat spraakcommando's in het Engels moeten worden gegeven. De afstandsbediening ligt prettig in de hand. Er zijn voorkeurtoetsen aanwezig voor directe toegang tot Amazon Prime Video, Netflix, het internet en de appstore. Wat ook nieuw is bij deze derde generatie afstandsbediening zijn de toetsen waarmee het geluid harder en zachter gezet kan worden. En dat is een verademing vergeleken met de vorige afstandsbediening.

   

  Beeld en geluid

  De beeldkwaliteit van de Fire TV Stick 4K Max is goed. Hij ondersteunt de 4K-beeldresolutie 3840 x 2160 (2160p) en alle onderliggende beeldresoluties, zoals 1080p en 1080i. Verder worden HDR10, HDR10+, Dolby Vision en HLG ondersteund, naast HEVC (H.265), H.264, VP9 en AV1. Ook op het gebied van geluid staat deze Amazon Fire TV Stick 4K Max zijn mannetje. Dolby Atmos, Dolby Digital Plus, AC3, AAC-LC, FLAC, MP3, PCM/Wave en Vorbis kunnen worden afgespeeld. Ook het bekijken van foto's is mogelijk. Dit kan met de bestandsformaten JPEG (JPG), BMP, GIF en PNG.

   

  Conclusie

  Wie een betaalbare mediaspeler zoekt en geen behoefte heeft aan streamen vanaf tablet of smartphone, zit met deze Amazon Fire TV Stick 4K Max goed. De prijs is aantrekkelijk en de mogelijkheden zijn voldoende. Het is te hopen dat in de toekomst meer Nederlandse streamingdiensten de Fire TV Stick gaan ondersteunen nu deze 4K-dongle officieel in Nederland verkrijgbaar is.

  AmazonFire TV Stick 4K MaxFire TV StickAlexadonglestreamenPrime Video

  Reacties

 1. TV-TIP Volle Zalen

  Volle Zalen
  NPO 2 om 20:26 uur
  Zijn laatste voorstelling Voor iedereen beter is stijf uitverkocht, maar volle zalen waren voor Richard Groenendijk lang niet altijd vanzelf­sprekend. Samen met Cornald Maas bezoekt ‘laatbloeier’ Groenendijk zijn ouderlijk huis in het Zeeuwse dorp waar hij opgroeide. Droomde hij als jongetje al van het theater? En hoe behield hij zijn zelfvertrouwen in de tijd dat hij speelde voor ‘soms maar twintig mensen’? Tijdens de opname overlijdt Richards regisseur en vriendin Wimie Wilhelm. Wat betekent haar overlijden voor Groenendijk en zijn werk?

  TV-TIP London Has Fallen

  London Has Fallen
  Veronica om 20:30 uur
  Alle leiders van de westerse wereld zullen in Londen aanwezig zijn voor de begrafenis van de Britse premier. Maar wat een sober, en tevens streng bewaakt, evenement had moeten worden, verandert in een grote chaos. Terroristen proberen al deze leiders te vermoorden. MI6-agent Mike Banning (Gerard Butler) wil hier een stokje voor te steken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)