Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Android TV: een koopje

  Met Android TV geeft Google een antwoord op Apple TV van de concurrent. U hoeft er niet diep voor in de buidel te tasten.
  Jorrit van Broekhoven
  5 june 2018
  8
  comments 2
  Android TV: een koopje

  Er zijn mediaspelers in vele soorten en maten. In een eerdere test waren we al zeer te spreken over de nieuwe Apple TV, en daarnaast hebben we al diverse spelers met het Android besturingssysteem onder handen genomen. Deze goedkope spelers werken vaak prima, maar leveren niet de prettige gebruikservaring van een Apple TV. Google kwam daarom met Android TV: een speciale Android-versie voor digitale mediaspelers. Android TV wordt ingebouwd in de Smart TV’s van enkele bekende fabrikanten en set-top boxen van (buitenlandse) tv-aanbieders. Ook zijn er losse Android TV mediaspelers, zoals Googles eigen Nexus Player, de Nvidia Shield (getest in Totaal TV nummer 1 van dit jaar) en de Mi Box van Xiaomi. Deze laatste nemen we dit keer onder de loep.

   

  Xiaomi

  De Mi Box wordt geproduceerd door Xiaomi, een van de grootste Chinese elektronicafabrikanten en de op drie na grootste smartphonefabrikant ter wereld. Buiten China is Xiaomi minder bekend, en voor geïnteresseerde consumenten is het dan ook even zoeken naar de Mi Box. Het spelertje oogt niet heel bijzonder: een zwart doosje van tien bij tien centimeter met afgeronde vormen, een antisliprandje aan de onderkant en achterop een beperkt aantal aansluitpunten. Er is HDMI 2.0a voor aansluiting op een tv, USB 2.0 voor geheugensticks of een externe harde schijf en een optische S/PDIF-poort voor digitaal geluid die ook dienst doet als analoge 3,5mm geluidsuitgang. Een wit ledje aan de voorkant geeft aan dat de Mi Box is ingeschakeld. Verder beschikt de Mi Box over de draadloze verbindingsmogelijkheden Wi-Fi (2,4 en 5 GHz) en Bluetooth (4.0). Een vaste ethernetpoort ontbreekt.

   

  Hardware

  Bluetooth wordt gebruik voor de koppeling met de afstandsbediening, een fraai en slank zwart exemplaar dat sterk doet denken aan het zappertje van de Apple TV. Het aantal knoppen is beperkt, maar blijkt tijdens onze test voldoende. De afstandsbediening heeft een microfoontje dat wordt gebruikt tijdens het geven van spraakcommando’s. Mede hierdoor is een uitgebreid toetsenbord niet nodig. Een HDMI-kabel, voeding en batterijen voor de afstandsbediening worden meegeleverd. De Mi Box heeft een 2.0GHz Cortex-A53 quad core processor met 2GB RAM-geheugen en een flashgeheugen van 8GB dat beschikbaar is voor onder meer de apps. Er wordt gebruik gemaakt van Android 6.0, wat inmiddels al een wat oudere versie is van het besturingssysteem. De speler is krachtig genoeg voor het afspelen van 4K Ultra HD content en ondersteunt HDR-weergave.

   

  Installeren

  Nadat we de speler met de HDMI-kabel aansluiten op de tv verloopt de installatie via een aantal stappen die op het beeldscherm worden uitgelegd. Na een welkomstanimatie moeten we de koppeling met de afstandsbediening tot stand brengen, wat gebeurt door het gelijktijdig indrukken van twee knoppen. Vervolgens kiezen we een taal en wordt ons gevraagd of we onze Android smartphone willen gebruiken voor het verdere installatieproces. Dit maakt een en ander nog makkelijker, omdat we hierdoor geen lange wachtwoorden hoeven in te voeren. Zonder Android-telefoon is de installatie echter ook goed te doen. We kiezen ons eigen netwerk in de lijst met gevonden wifi-netwerken en koppelen de speler aan ons Google-account, waarna relevante gegevens vanzelf worden gekopieerd. Ook wordt ons gevraagd een speciale app op de smartphone te installeren waarmee we de telefoon als afstandsbediening kunnen gebruiken. Dit kan handig zijn, dus we raden dit van harte aan. Daarna toont de Mi Box zijn homescreen en krijgen we meteen bericht dat er updates beschikbaar zijn. Het is aan te raden deze altijd te installeren voor de beste gebruikservaring.

   

  Interface

  De gebruikersinterface van Android TV is eenvoudig en doeltreffend, maar voor verbetering vatbaar. Bovenaan het scherm prijkt een reeks aanbevelingen die we niet bijster nuttig vinden. Weghalen is echter niet mogelijk. Daaronder staan twee rijen met beschikbare apps, waar we vlot doorheen kunnen navigeren. Ook kunnen we apps in de lijst verplaatsen of verwijderen. Als we YouTube starten, kunnen we aan de slag met de spraakfunctie. Deze activeren we met het zoek-icoon op het scherm of een druk op de microfoonknop van de afstandsbediening. Vervolgens kunnen we een zoekterm inspreken. Herkenning van spraak werkt doorgaans verrassend goed, maar is beperkt tot het Engels. “Steven Spielberg” geeft dus geen probleem, maar “Gerard Joling” levert een vraagteken. De spraakfunctie werkt ook buiten de apps, dus op het homescreen. Als we zoeken naar “Leonardo DiCaprio” krijgen we een korte biografie van Wikipedia, suggesties voor fragmenten op YouTube, films op Google Play Movies, links naar gerelateerde acteurs en muziek op Spotify. De zoekfunctie beantwoordt ook simpele vragen, zolang deze maar in het Engels worden gesteld.

   

  Apps

  De beschikbaarheid van apps is op dit moment nog het zwakke punt van Android TV. De Android TV Play Store bevat alleen apps die geoptimaliseerd zijn voor gebruik op het grote scherm. Voor de bediening moet dus geen muis, toetsenbord of touchscreen nodig zijn, maar alleen de afstandsbediening. Veel mediaorganisaties en bedrijven hebben nog niet de moeite genomen om een app voor Android TV te ontwikkelen. Terwijl de Google Play Store voor smartphones en tablets een duizelingwekkend apps-aanbod heeft, is de keuze voor Android TV nog zeer beperkt. Natuurlijk vinden we er apps voor de videodiensten YouTube en Netflix, muziekdiensten Spotify en Pandora en videospelers als MX Player, VLC, Plex en Kodi. Wat echter ontbreekt zijn de apps die specifiek gericht zijn op de Nederlandse kijker. De NOS heeft een app met de laatste nieuwsbulletins en overige sport- en nieuwsvideo’s, maar bijvoorbeeld NPO Start ontbreekt, evenals NLziet en de GO-apps voor Ziggo, KPN en Canal Digitaal. Diverse apps zijn echter in de maak, en Pathé Thuis is sinds april al beschikbaar. Opvallend is ook dat een browser ontbreekt in de Android TV Play Store. Wie echt niet zonder kan, kan een browser (en andere Android-apps) handmatig installeren vanuit een APK-file. Dit zogenoemde ‘sideloading’ levert echter niet altijd een werkende app op.

   

  Chromecast built-in

  Hoewel het aantal apps groeit, is het aanbod dus verre van volledig. De Mi Box heeft echter nog een geheim wapen: Googles streamingtechniek Chromecast is ingebouwd. De speler is daardoor net zo te gebruiken als een losse Chromecast dongle. Omdat het hier om een 4K-apparaat gaat heeft hij zelfs dezelfde functionaliteit als een Chromecast Ultra; een apparaatje dat in de winkel 79 euro kost en daarmee duurder is dan deze Mi Box, die zoveel meer in huis heeft. Alleen al de mogelijkheid om Kodi te gebruiken maakt de speler enorm veelzijdig. Deze populaire mediaspelersoftware maakt het niet alleen mogelijk om video en muziek af te spelen van computers, harddisks en NAS-apparaten in het thuisnetwerk, maar via de installatie van add-ons komt daar een keuze uit talloze online videobronnen van over de hele wereld bij. En dan hebben we het alleen nog naar over de legale toepassingen van Kodi.

   

  Verkrijgbaarheid

  Bij onze test gebruikten we de internationale uitvoering van de Mi Box 3. Uitsluitend voor de Chinese markt is er ook een nieuwere Mi Box 4, die in prestaties niet veel afwijkt van zijn voorganger. We schaften het exemplaar aan op de Chinese marktplaats AliExpress. Kopers kiezen bij voorkeur voor verzending vanuit Europa: dit voorkomt eventuele problemen met de douane (en bijkomende kosten). De prijs inclusief verzending bedraagt zo’n zestig euro. Wie niet in China wil kopen, kan de speler ook bij een Nederlandse webwinkel of op Amazon Duitsland aanschaffen. Houd er wel rekening mee dat de prijs dan tien tot twintig euro hoger ligt. Een voordeel is dan weer dat de speler sneller in huis is.

   

  Vrije keuze

  Het is niet moeilijk om te zien waarom Android TV zo populair is onder veeleisende tv-consumenten. Door het gebruiksgemak en de beschikbaarheid van Kodi verdient Android TV de voorkeur boven de Smart TV-platforms van sommige fabrikanten. Dit kan een reden te zijn om te kiezen voor een Smart TV van bijvoorbeeld Philips of Sony – merken die Android TV in hun toestellen integreren – en niet voor concurrenten als Samsung of LG, die eigen platforms aanbieden. Ergens is dat jammer, omdat we van mening zijn dat beeldkwaliteit doorslaggevend zou moeten zijn bij de aankoop van een televisie. De beschikbaarheid van Android TV in een losse mediaspeler is daarom een zegen. Het geeft de consument de vrijheid om te kiezen voor de tv met het beste beeld. Mocht dat geen tv zijn met Android TV ingebouwd, dan kan dat met een kleine investering worden toegevoegd in de vorm van deze Mi Box.

  Android TVAndroidXiaomi Mi BoxMi BoxMi Box 3XiaomiGoogleKodiGoogle CastChromecast

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  TV-TIP Heel Vlaanderen bakt - kids

  Heel Vlaanderen bakt - kids
  NPO 3 om 17:50 uur
  België heeft een eigen variant op Heel Holland Bakt en ze hebben ook een junior-editie, met een glansrol voor komiek Jeroom.

  TV-TIP Dwars door de Middellandse Zee

  Dwars door de Middellandse Zee
  NPO 2 om 19:45 uur
  Arnout, Phillip en Ruben zijn doorgedobberd richting de Griekse westkust, waar het gezelschap aanmeert op Kefalonia.

  Interview

  • *

   Tala Gouveia

   McDonald & Dodds

   Een nieuw Brits speurdersduo meldt zich op de plaats delict in de universiteitsstad Bath. Tala Gouveia is hoofdinspecteur Lauren McDonald.
   Reacties0 reactie(s)