1. Tests

  Caliber PMT700D: Betaalbare DAB+ in elke auto

  Installatie van DAB+ in de auto is vaak problematisch en duur, maar met de redelijk geprijsde Caliber PMT700D komt het binnen ieders bereik.
  Jarco Kriek
  5 september 2016
  8.0
  comments 4
  Caliber PMT700D: Betaalbare DAB+ in elke auto

  Installatie van DAB+ in de auto is vaak problematisch en duur, maar met de redelijk geprijsde Caliber PMT700D komt het binnen ieders bereik.

   

  Nederland wordt klaargestoomd voor DAB+. Via dit digitale ethernetwerk kunnen op één frequentie meerdere zenders tegelijk uitzenden. DAB+ moet voor kostenbesparing bij radiozenders en gemak bij de luisteraar zorgen, maar er is wel een geschikte radio-ontvanger voor nodig. De consument moet dus investeren om naar DAB+ te kunnen luisteren. Bij draagbare radio's is dat niet zo'n probleem. DAB+ radio’s zijn al vanaf dertig euro te koop. Voor gebruik binnenshuis zijn er ook luxe modellen, die DAB+ combineren met onder meer internet, netwerkspeler en de muziekdienst Spotify. De duurdere modellen beschikken tevens over een digitale geluidsuitgang, waarmee het apparaat aan home cinema set kan worden gekoppeld.

   

  DAB+ in auto

  Voor gebruik van DAB+ in de auto ligt het allemaal een stuk ingewikkelder. Losse DAB+ autoradio's zijn al een poos te koop, maar steeds meer auto's maken gebruik van een geïntegreerde autoradio, die vaak gekoppeld is aan de boordcomputer en/of het navigatiesysteem. Mocht er al een mogelijkheid zijn om deze te vervangen voor een model dat geschikt is voor DAB+, dan is dat een kostbare operatie: soms wel meer dan duizend euro. Ook in nieuwe auto's is de aanwezigheid van DAB+ niet vanzelfsprekend. In sommige gevallen wordt DAB+ niet standaard geleverd, maar is daar de extra aanschaf van een duur accessoirepakket voor nodig. In andere gevallen is er zelfs er geen enkele mogelijkheid voor een DAB+ radio. Autofabrikanten hebben wel toegezegd om DAB+ in de directe toekomst standaard in nieuwe auto's te leveren.

   

  Pure

  Toch zijn er mogelijkheden om DAB+ te beluisteren in elke auto, ongeacht het gebruikte radiosysteem. Vooral de merken Pure en Caliber zijn hierin actief. De Pure Highway 300Di springt in het oog. Een mooi groot display, aansluiting voor iPod en bediening via iPhone en iPad zijn naast ontvangst van DAB+ de belangrijkste kenmerken. Nadeel van dit apparaat is dat het met een prijskaartje van meer dan tweehonderd euro behoorlijk prijzig is. Daarnaast kan de installatie voor problemen zorgen, omdat bevestiging bij voorkeur via het ventilatierooster op het dashboard van de auto gebeurt. Mocht dit allemaal geen probleem zijn, dan is de Pure Highway 300Di wellicht de ideale DAB+ optie voor in de auto. Maar er is een goedkopere en in veel gevallen een simpelere oplossing met vrijwel dezelfde gevoelige ontvangst van DAB+ zenders.

   

  Caliber PMT700D

  De Caliber PMT700D is voor nog geen honderd euro verkrijgbaar. Het is een klein apparaatje dat rechtstreeks op de sigarettenaansteker van de auto aangesloten wordt. Het kleine formaat brengt ten opzichte van de Pure Highway 300Di wel een nadeel met zich mee: er is slechts een 1,44 inch TFT-beeldscherm aanwezig. Hierdoor worden sommige letters klein en dus moeilijk leesbaar weergegeven. De naam van de zender die speelt wordt met een constant scrollende tekst weergegeven. De plug die in de sigarettenaansteker moet worden gestoken zit direct aan het apparaatje vast. Tussen het apparaat en de plug zit een flexibele verbinding waarmee hij in veel posities kan worden bewogen. Hierdoor kan de Caliber PMT700D in veel gevallen onopvallend in de auto worden geplaatst.

   

  In de doos

  De doos van de Caliber PMT700D bevat nogal wat bekabeling. Er zijn diverse USB-kabels aanwezig, waarmee we het apparaat eventueel ook buiten de auto als DAB+ radio kunnen gebruiken. Verder is er een 3,5mm stereo jack kabel en een lange antennekabel met plastic zuignapbevestigingen in de doos te vinden. De handleiding die wordt meegeleverd is geschreven in verschillende talen, waaronder Nederlands. Dat is niet zo gek, want Caliber is een Nederlands bedrijf.

   

  Makkelijke installatie

  De Caliber PMT700D kent een makkelijke installatie. We kunnen kiezen uit twee aansluitopties. De DAB+ ontvanger kan bekabeld via mini jack op de aux-ingang van de bestaande radio aangesloten worden. Deze aansluiting heeft de voorkeur. Mocht de autoradio geen aux-ingang hebben of het aansluiten daarvan te ingewikkeld zijn, dan kunnen we er voor kiezen om de FM-transmitter van de Caliber PMT700D te gebruiken. In dat geval wordt het signaal van de DAB+ radio verzonden via een FM-zender met klein vermogen. Door het instellen van de juiste frequentie kunnen we op de bestaande FM-autoradio draadloos naar de ontvangst van de Caliber PMT700D luisteren. In dit geval is het aan te raden om de FM-transmitter op frequentie 87,5MHz in te stellen, omdat deze frequentie door de veel sterkere omroepzenders vrijwel niet gebruikt wordt. Als we de transmitter op bijvoorbeeld de NPO Radio 2 frequentie 92,6MHz instellen, dan is de kans groot dat er op sommige plekken storing in het geluid optreedt.

   

  Gebruiksgemak

  Bij de bedrade oplossing via mini jack in de aux-ingang van de radio zijn we natuurlijk een aansluitmogelijkheid voor bijvoorbeeld mp3-speler of iPhone kwijt. Omdat dit probleem op te lossen heeft de Caliber PMT-700D een aux-ingang. Hierdoor kan toch nog een externe geluidsspeler op de bestaande radio worden aangesloten. Via een drukknop op de Caliber PMT700D kunnen we bepalen of men naar DAB+ of de aux-ingang wil luisteren. Het gebruiksgemak van het apparaat is overigens goed. Er zijn slechts vier knoppen. Twee daarvan worden gebruikt om door de zenderlijst te navigeren. De andere twee dienen voor het instellen van de bron en voor het zoeken van zenders.

   

  Antennekabel

  Het meest tijdrovende onderdeel van de installatie is het plaatsen van de antennekabel. De Caliber PMT700D gebruikt namelijk een eigen antennekabel van ongeveer drie meter die wordt meegeleverd. Deze willen we in de auto zo onzichtbaar mogelijk wegwerken, en dan op zo'n manier dat het einde van de kabel bij de voorruit uitkomt. Voordeel is dat de koppeling van de antennekabel aan de DAB+ radio via een losse verbinding verloopt. Als we een extra DAB+ antenne op de auto willen plaatsen, dan kunnen we deze dus direct op de Caliber PMT700D aansluiten.

   

  DAB+ ontvangst

  Bij gebruik van een DAB+ autoantenne wordt de ontvangst iets beter en stabieler. Maar het valt op dat de ontvangst met de meegeleverde draadantenne ook buiten verwachting goed is. In onze test vergelijken we de DAB+ ontvangst via een geïntegreerde DAB+ radio met die van de Caliber PMT700D. Na het goed plaatsen van de draadantenne en het bepalen van de juiste oriëntatie van de antenne was er nauwelijks verschil in ontvangst waar te nemen. De Caliber PMT700D beschikt dus over een zeer gevoelige DAB+ tuner. De ontvangst met deze externe DAB+ autoradio is zelfs beter dan die van de meeste draagbare DAB+ radio's die we gelijktijdig op hetzelfde meetpunt hebben geprobeerd. Er kunnen 99 DAB+ kanalen in de Caliber PMT700D worden opgeslagen. Daarmee biedt het apparaat met het huidige zenderaanbod in Nederland voldoende opslagruimte.

   

  Slechte ontvangst

  Toch moeten we na aankoop van de Caliber PMT700D niet verwachten dat we overal in Nederland in de auto naar DAB+ kunnen luisteren. Dat heeft niets te maken met het apparaat zelf, maar alles met het DAB+ zenderpark in Nederland. Luisteren naar regionale zenders in de Randstad is bij mobiel gebruik in veel gebieden bijvoorbeeld onmogelijk. Dat geldt in mindere mate ook in andere provincies. Luisteren naar de landelijke zenders gaat veel beter, zeker op de snelweg. Maar ook als we in de stad tussen de hoge gebouwen komen, kan de DAB+ ontvangst in de auto tijdens het rijden wegvallen. Dit wordt alleen opgelost als er meer en sterkere DAB+ zenders in gebruik worden genomen.

   

  DAB+ toegevoegde waarde

  DAB+ in de auto is een voor veel luisteraars een toegevoegde waarde. Het zenderaanbod is groter. Zo kunnen we bijvoorbeeld naar themazenders als NPO Radio 2 SterrenNL en Arrow Classic Rock luisteren, die niet kunnen worden beluisterd met de normale FM-radio. Daarnaast is er geen sprake van (stereo)ruis. Net als bij digitale tv is er wel of geen signaal. In een beperkt schemergebied hoort men soms wel of geen geluid.

   

  Conclusie

  De Caliber PMT700D is de ideale oplossing voor mensen die in de auto naar DAB+ willen luisteren, maar niet over een geïntegreerde radio met DAB+ mogelijkheden beschikken. Voor relatief weinig kosten kan men iedere autoradio naar DAB+ opwaarderen. 

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • Coronel Racing

   2X SUPER RACEPRIJS MET KARTEN

   Fast & Furious: Hobbs & Shaw geeft een wending aan de franchise en neemt de kijker mee van Los Angeles naar Londen en van het verlaten Chernobyl naar het prachtige Samoa. Deze actiefilm is verkrijgbaar op 4K Ultra HD, (3D) Blu-ray en dvd. Totaal TV geeft twee keer een super raceprijs weg, met de dvd én voor twee personen een kart-arrangement bij Coronel Karting.

  TV-TIP Frozen

  Frozen
  SBS6 om 18:00 uur
  Om een einde te maken aan de ijskoude betovering besluit Anna, een dromerige en onbevreesde optimist, samen te werken met Kristoff, een stoere bergbewoner. Samen maken zij een spannende reis om Anna's zus, de ijskoude sneeuwkoningin Elsa, te vinden en om zo de ijzige vloek over het koninkrijk te kunnen opheffen.

  TV-TIP Dancing on Ice

  Dancing on Ice
  SBS6 om 20:00 uur
  SBS haalt weer een succesprogramma uit de mottenballen. Dit keer gaan BN'ers weer het ijs op voor een nieuw seizoen Dancing on Ice.

  Interview

  • Joris Linssen Joris Kerstboom

   Joris Linssen

   Joris Kerstboom

   In aanloop naar het nieuwe seizoen Joris’ Kerstboom van Joris Linssen op 20 december zijn er vijf kortere uitzendingen.
   Reacties0 reactie(s)