Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  DAB+ tijdens de vakantie

  Een draagbare radio met DAB+ ontvangst biedt luisterplezier in binnen- én buitenland. Totaal TV test een ideaal toestel voor op de camping.
  Jarco Kriek
  2 june 2020
  comments 0
  DAB+ tijdens de vakantie

  In steeds meer Europese landen kan via het digitale radionetwerk DAB+ naar radiozenders worden geluisterd. De ontvangst is doorgaans betrouwbaar en het zenderaanbod vaak groter dan via FM. DAB+ is dan ook een aanrader voor recreatief gebruik in camper en caravan. Natuurlijk zijn er DAB+ radio's te koop in veel varianten, van draagbare uitvoeringen tot tafelmodellen. Wat veel van deze modellen gemeen hebben, is dat de uitschuifbare telescoopantenne vast aan de radio is gemonteerd en dus niet kan worden vervangen door een andere externe antenne. Dat is jammer, want zo'n externe antenne zorgt gewoonlijk voor een betere ontvangst. Zeker wanneer de radio binnenshuis of in een camper of caravan wordt gebruikt, is een telescoopantenne niet altijd afdoende.

   

  Telestar

  De Telestar M10 DAB+ tafelradio is eind 2019 op de markt gekomen. In Nederland is de merknaam Telestar niet zo bekend, maar dit Duitse bedrijf timmert in eigen land en ook in België goed aan de weg. Telestar ontwikkelt zijn apparaten ziet zelf; het zijn ingekochte, zogenoemde 'plakmerk' modellen, die veelal uit China afkomstig zijn. Veel modellen van Telestar zijn in Nederland ook onder de naam Imperial verkrijgbaar. De Telestar M10 valt als eerste op door de gunstige prijsstelling. De adviesverkoopprijs in Nederland is 109 euro, maar wie op het internet goed zoekt, zal deze radio al snel voor rond de 80 euro vinden.

   

  F-connector

  Verschillende mogelijkheden springen er uit bij de Telestar M10. Zo heeft het toestel een losse antenneaansluiting. De antenne kan door middel van een F-connector op de radio worden aangesloten. Telestar levert standaard een uitschuifbare telescoopantenne met F-connector mee, maar wie een andere antenne wil gebruiken, kan dit doen zolang aan het einde van de antenne of coaxkabel maar een F-connector is gemonteerd. Dit is ideaal als deze radio in camper of caravan wordt gebruikt. Voor enkele tientallen euro's zijn allerhande buitenantennes te koop die de ontvangst van zowel FM als DAB+ op deze radio sterk verbeteren.

   

  12 volt

  Bij de Telestar M10 wordt een 230 volt stroomadapter geleverd. Daarmee kan de radio met netspanning worden gebruikt als er een stopcontact in de buurt is. De uitgangsspanning van de adapter is 15 volt, maar uit onze praktijktest blijkt dat de radio ook zonder enige problemen werkt op 12 volt voedingsspanning. En ook dit is dan weer ideaal voor gebruik in camper en caravan. Een ander pluspunt voor de recreatieve gebruiker is het lage verbruik van minder dan 8 watt. Ook handig is de afstandsbediening die standaard wordt meegeleverd. Op deze manier zijn alle functies van de Telestar M10 vanuit de stoel op afstand te bedienen. De werking van de afstandsbediening is goed en de knopindeling duidelijk.

   

  Radio

  De Telestar M10 is geen internetradio en heeft geen wifi- of bluetoothmogelijkheid. Dit betekent echter niet dat het apparaat alleen maar een radio is. Het compacte formaat van deze tafelradio maakt hem ook geschikt als wekkerradio. Hiervoor heeft hij twee instelbare alarmen. Voor radio-ontvangst is de Telestar M10 geschikt voor de analoge FM en digitale DAB/DAB+. In veel landen wordt DAB+ als techniek gebruikt voor digitale etherradio. In enkele landen – waaronder het Verenigd Koninkrijk – wordt de oudere techniek DAB gebruikt. De Telestar M10 ontvangt ook deze variant van digitale etherradio. Hierdoor kan de Telestar M10 gebruikt worden in elk Europees land waar radiozenders digitaal in de ether uitzenden. Het ontvangstspectrum van de FM-band is 87,5 tot 108MHz. Met een kleine modificatie is dit ontvangstspectrum uit de breiden van 74 tot 108MHz. DAB/DAB+ zenders zijn te ontvangen als deze tussen de frequenties 174 tot 240MHz uitzenden. Dit betekent dat de Telestar M10 alle in Europa voor DAB/DAB+ geoormerkte frequenties kan ontvangen. Het toestel beschikt ook over een AUX-ingang. Hier kunnen we een andere geluidsbron op aansluiten, zoals een mobiele telefoon of mp3-speler. Het geluid van dit apparaat kan dan via de Telestar M10 beluisterd worden.

   

  Geluid

  De geluidskwaliteit is misschien wel het grootste pluspunt van de Telestar M10. Hoewel het geluid mono is, kan niet anders worden gezegd dat het een streling is voor de trommelvliezen. De Telestar M10 heeft een 3 inch speaker met een vermogen van 15 watt RMS. Om het geluid te verbeteren zijn vijf door de fabrikant gekozen equalizerpresets aanwezig. Via de hoofdtelefoonuitgang wordt het geluid overigens – inclusief equalizerinstelling – wel stereo weergegeven. Voor wie het monogeluid van deze radio reden is om af te zien van aankoop, is er goed nieuws. Voor ongeveer twintig euro extra is de Telestar S20 te koop: een stereo-uitvoering van dit model. Omdat er een tweede 3 inch speaker aanwezig is, is dit model wel een stuk breder.

   

  Ontvangst

  Naast de geluidskwaliteit is natuurlijk ook de ontvangstkwaliteit van een radio van groot belang. En ook hier vallen we in een verrassing. De ontvangstgevoeligheid bij DAB/DAB+ is zeer goed. Bij FM is dit iets minder, maar zeker nog ruim boven het gemiddelde. Zeker wanneer een buitenantenne wordt gebruikt, pikt deze radio alle digitale radiozenders op die lokaal beschikbaar zijn. Bij het zoeken kan overigens ingesteld worden of de Telestar M10 alleen zenders met een krachtig signaal moet opslaan of dat ook zenders met een minder sterk signaal – en dus mogelijk een mindere geluidskwaliteit – in de zenderlijst gezet mogen worden. Zowel voor FM als voor DAB/DAB+ kunnen tien zenders als favoriet worden opgeslagen. Deze zijn met de afstandsbediening te selecteren. Via de radio zelf kunnen de eerste vijf voorkeuzezenders geselecteerd worden.

   

  Menu

  De Telestar M10 beschikt over een duidelijk afleesbaar 2,4 inch (6,1 cm) TFT LCD display. Bij FM wordt hier de RDS-informatie op weergegeven. Bij DAB/DAB+ zien we alle gangbare informatie, zoals naam van de zender, de slogan, eventueel de naam van de plaat en artiest die wordt uitgezonden, de ontvangststerkte en de uitzendfrequentie. Het menu is eenvoudig maar duidelijk in gebruik en heeft kleuraccenten.

   

  Design

  Wanneer de radio uitstaat, is een duidelijke tijdsaanduiding zichtbaar. Dit maakt dit kleine tafelmodel ook prima bruikbaar als klok en wekkerradio. Aan de bovenzijde van de Telestar M10 vinden we een tiental stevige druktoetsen, en aan de voorzijde een grote draaiknop voor het geluidsvolume. De Telestar M10 heeft een zwarte kleur met zilveren accenten en ziet er trendy uit.

   

  Conclusie

  De Telestar M10 is een zeer prijsvriendelijke FM/DAB+ radio. De mogelijkheid om een externe antenne op dit apparaat aan te sluiten is een groot pluspunt. Deze optie is niet vaak op tafelmodellen in deze prijsklasse aanwezig. Het maakt deze goed ogende radio een aanrader voor zowel thuis als op de camping.

  DAB+DABTelestarradioFMM10F-connectorTelestar M10

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win een thuiscode voor Fortress

   Fortress draait om een topgeheim resort voor gepensioneerde Amerikaanse inlichtingenofficieren. Als een groep criminelen het complex binnendringt, is het aan een gepensioneerde officier en zijn zoon om in te grijpen. Totaal TV mag vijf keer een Pathé Thuis-code voor deze spraakmakende actiethriller weggeven.

  TV-TIP Kopen zonder Kijken

  Kopen zonder Kijken
  RTL 4 om 20:30 uur
  Vera en Casper huren een flatje in de binnenstad van Leiden. Nu het tijd wordt om de vleugels uit te slaan, moet er een aantal knopen worden door­gehakt.

  TV-TIP Chateau Bijstand

  Chateau Bijstand
  SBS 6 om 20:30 uur
  Het kostte heel wat gepuf, gesteun, geklaag en rollende ogen, maar voor de familie Meiland zit de maand afzien in de bijstand erop.

  Interview

  • *

   Sander Lantinga

   Vier is te veel

   De gloednieuwe quiz Vier is te veel vraagt meer dan kennis alleen: zonder overtuigingskracht en eigenwijsheid schoppen de kandidaten het niet ver. In de zoektocht naar een spitsvondige presentator kwam SBS6 uit bij Radio 538-dj Sander Lantinga.
   Reacties0 reactie(s)