Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  De nieuwe Apple iPad Pro 12.9 inch: een prijzige toptablet

  Apple presenteerde een nieuwe versie van de iPad Pro 12.9 inch. Deze grote en krachtige tablet doet nauwelijks onder voor een MacBook.
  Jarco Kriek
  12 januari 2023
  8
  comments 0
  De nieuwe Apple iPad Pro 12.9 inch: een prijzige toptablet

  De nieuwe Apple iPad Pro is een krachtpatser. Gecombineerd met het optionele toetsenbord maakt hij de aanschaf van een MacBook voor veel gebruikers overbodig. De vraag is natuurlijk of het 2022-model van de iPad Pro 12.9 inch een dusdanige technische verbetering is dat gebruikers van eerdere modellen een overstap moeten overwegen. Apple-producten zijn (te) prijzig, maar de levensduur en ondersteuning van updates zijn langer dan bij vrijwel enige andere fabrikant. Je moet dus echt een Apple-adept zijn om je oude apparaat elke paar jaar te vervangen door het nieuwe model.

   

  Uiterlijk

  Wat betreft het uiterlijk en de vormgeving van de tablet biedt het 2022-model zeker niets nieuws. Het is meer van hetzelfde. De iPad Pro ziet er op zeer kleine details na hetzelfde uit als het voorgaande model en zelfs het model daarvoor. Is dit erg? Eigenlijk niet, want de iPad Pro is eigenlijk altijd al een lust voor het oog geweest. Alleen valt het jezelf en je omgeving niet op dat je gebruik maakt van het allerlaatste model van de tablet. Het gewicht van de iPad is met 682 gram ook vergelijkbaar met eerdere modellen. De iPad Pro 2022 is net als zijn voorgangers verkrijgbaar in spacegrijs en zilver, waarbij duidelijk opvalt dat de kleur spacegrijs bij dit 2022-model lichter is dan bij eerdere uitvoeringen.

   

  Nieuwe chip

  Dan maar op zoek naar de echte vernieuwingen. En die worden al snel gevonden 'onder de motorkap' van deze tablet. Apple heeft de iPad Pro voorzien van de nieuwste M2 chipset. De fabrikant beweert dat de nieuwe iPad Pro hierdoor 15 procent sneller is geworden dan het vorige model met de M1 chipset. Wat betreft de grafische prestaties is het verschil volgens de fabrikant zelfs 35 procent. Merk je dat verschil ook in de praktijk? De meeste gebruikers niet. Alleen wie grafisch veeleisende spellen speelt of de tablet bij gebruik van applicaties goed op de staart trapt zal het voordeel van de M2 chipset enigszins opvallen. Afhankelijk van de gekozen uitvoering heeft de iPad Pro 2022 een RAM-werkgeheugen van 8GB of 16GB. Ook dit helpt er natuurlijk aan mee dat deze tablet in gebruik echt heel snel is en de werking als vloeiend wordt ervaren. Maar ook de komst van de M2 chipset kunnen we niet een zodanige vernieuwing noemen dat het een aankoopargument is voor gebruikers van eerdere modellen van de iPad Pro 12.9 inch.

   

  Beeldscherm

  De iPad Pro 2022 beschikt in onze test over een 12,9 inch beeldscherm, maar er is ook een model met een 11 inch display verkrijgbaar. Apple gebruikt de beeldschermtechniek Liquid Retina XDR, dus nog steeds een scherm dat is gebaseerd op de LED-techniek - al wordt bij de 12,9 inch versie wel het betere mini-LED gebruikt. De overstap naar OLED wordt door Apple nog niet gemaakt. De beeldresolutie van het 12,9 inch beeldscherm is 2732 bij 2048 pixels, dus ergens tussen een HD- en 4K-beeldresolutie in. Door de mini-LEDs zijn de zwarttinten wel beter zichtbaar en is het kleurenpalet beter afgestemd bij het bekijken van HDR-content.

   

  Opslag

  Dat Apple zijn iPad Pro 12.9 zelf ook meer gaat positioneren tussen een normale tablet en een laptop wordt duidelijk als we naar het ingebouwde opslaggeheugen kijken. Dit model is verkrijgbaar met een opslagcapaciteit van 128GB, 256GB, 512GB, 1TB en zelfs 2TB. Voor het uitgebreidste model van 2TB met een RAM-geheugen van 16GB en 5G moet iets meer dan 3000 euro worden afgerekend. Optionele accessoires zoals de Apple Pencil en het bijpassende toetsenbord moeten los worden aangeschaft. Overigens zijn er ook versies van de iPad te koop zonder 5G-ondersteuning, waarmee dus alleen via wifi verbinding met het internet kan worden gemaakt. De nieuwe iPad Pro ondersteunt hierbij de nieuwe standaard Wi-Fi 6E.

   

  Gebruik

  De nieuwe iPad Pro 12.9 kan – afhankelijk van de gebruikte apps – tot tien uur achter elkaar worden gebruikt. Opladen gaat via de meegeleverde adapter met USB-C aansluiting. De USB-C poort op de tablet kan niet alleen worden gebruikt voor het opladen, maar ook voor het aansluiten van allerlei accessoires. Een hoofdtelefoonaansluiting is niet aanwezig, maar met een verloopplug kan wel een bekabelde hoofdtelefoon op de tablet worden aangesloten. Maar natuurlijk heeft een bluetooth hoofdtelefoon de voorkeur. Over het geluid gesproken: ook zonder hoofdtelefoon is het luisteren naar muziek via de speakers van deze tablet een lust voor het oor. Er zijn maar liefst vier speakers aanwezig die Dolby Atmos ondersteunen. Een film of serie kijken via bijvoorbeeld een streamingdienst krijgt hierdoor een extra dimensie. Zelf foto's nemen kan natuurlijk ook met deze tablet, die is uitgerust met een 12 megapixel groothoekcamera en een 10 megapixel ultragroothoekcamera.

   

  iPadOS

  De iPad Pro 12.9 inch 2022 functioneert net als alle andere tablets van Apple op het iPadOS besturingssysteem. Dit model wordt geleverd met de zestiende versie van dit OS. Deze versie is overigens ook gewoon beschikbaar voor eerdere modellen van 12.9 inch iPad reeks.

   

  Conclusie

  De nieuwste iPad Pro 12.9 inch is het beste wat er op dit moment in het tabletsegment verkrijgbaar is, maar het apparaat is te duur. Daar staat dan weer een lange levensduur tegenover. Voor eigenaars van eerdere versies van dit model is het niet noodzakelijk om over te stappen naar deze nieuwe versie. De vernieuwing door bijvoorbeeld de M2 chipset is te gering om een dergelijke dure uitgave te verantwoorden. Wie nog geen tablet heeft in dit duurdere segment, er eentje wil kopen én hiervoor veel geld over heeft, haalt met de nieuwe iPad Pro een topproduct in huis.

  Reacties

 1. TV-TIP Last Christmas

  Last Christmas
  Net5 om 20:30 uur
  Hoewel ze weinig met Kerst heeft, zit Kate (Emilia Clarke) er continu middenin. Ze werkt in een winkel die het hele jaar door kerstspullen verkoopt. Logisch dus dat ze het er niet naar haar zin heeft. Daar komt verandering in als de charmante Tom (Henry Golding) de winkel binnenstapt. Hij leert Kate weer van het leven en Kerst te genieten.

  TV-TIP Het grote 30 tellen tv-toernooi

  Het grote 30 tellen tv-toernooi
  NPO 1 om 20:33 uur
  Water links van Nederland! De eerste mensen op aarde! De vorige president van de Verenigde Staten! In Het grote 30 tellen tv-toernooi, zeg maar de tv-variant van het immens populaire spel 30 Seconds, zetten Isa Hoes, Jochem van Gelder en Berget Lewis zich, met versterking van familieleden, in voor het Liliane Fonds. Welk team weet binnen dertig tellen de meeste antwoorden te verzamelen? Giovanca Ostiana en Bert van Leeuwen presenteren.

  Interview

  • *

   Eva Laurenssen

   Dertigers

   Dramaserie Dertigers sluit het jaar af met een knal, in de vorm van een heuse kerstspecial. Is dit echt het afscheidsfeestje? We vragen het aan Eva Laurenssen, gezicht van het eerste uur.
   Reacties0 reactie(s)