Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Disney+: een sprookje komt uit

  Een mondiale streamingdienst die Nederland als proeftuin gebruikt? En dan ook nog gratis? Dat klinkt als een sprookje, maar het is Disney+.
  Jarco Kriek
  24 september 2019
  8
  comments 5
  Disney+: een sprookje komt uit

  Als eerste in de wereld mogen Nederlanders kennismaken met Disney+, en dat ook nog eens zonder een euro te hoeven betalen. De officiële lancering van Disney+ vindt op 12 november plaats. De aankondiging dat Nederland als enige land in Europa gelijktijdig met Amerika en Canada behoort tot de landen waar de streamingdienst gelanceerd wordt, was op zich al een feestje. Maar nu The Walt Disney Company ook nog voor Nederland heeft gekozen als het land waar Disney+ openbaar door gebruikers getest kan worden, is het feest compleet. Nederland wordt door veel Amerikaanse bedrijven gezien als representatief voor Europa en daarnaast is dit de beloning voor de goede breedband netwerkstructuur die in Nederland aanwezig is. Vrijwel alle huishoudens hebben toegang tot internet met een minimale internetsnelheid van 25Mbps, wat voor online streamingdiensten als Disney+ belangrijk is.

   

  Gratis

  Een proefabonnement op Disney+ kan momenteel alleen in Nederland worden afgesloten en kost slechts de eenmalige betaling van een eurocent. Eigenlijk is Disney+ gratis, maar de eenmalige betaling van een cent is nodig voor de controle van de opgegeven betaalmethode. Na 12 november wordt het proefabonnement omgezet naar een regulier abonnement en zal het verschuldigde abonnementsgeld door Disney maandelijks worden geïnd. Wie na de proefperiode geen gebruik meer wil maken van Disney+, moet zelf in actie komen en dit in het eigen account aangeven. Dit gaat overigens probleemloos. Het Disney-account kan in de toekomst ook gebruikt worden voor andere diensten die door Disney in Nederland aangeboden worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Hulu, de andere online streamingdienst van Disney waarvan verwacht wordt dan een marktintroductie in Nederland niet lang meer op zich laat wachten.

   

  Geoblocking

  De eenmalige betaling wordt ook gebruikt om geoblocking mogelijk te maken. Met de betaling kan met redelijke zekerheid vastgesteld worden dat het Disney-account inderdaad door een Nederlander gebruikt wordt. Disney houdt wat dit betreft streng een oogje in het zeil. Het beveiligt Disney+ tijdens deze proefperiode op een hoog niveau met locatievoorziening en geoblocking, waardoor het bijvoorbeeld niet mogelijk is om een account aan te maken via een VPN-dienst. Ook niet als de VPN-dienst een in Nederland opgestelde server en dus een Nederlands IP-adres gebruikt. Ditzelfde geldt na aanmelding voor het kijken van een film of serie.

   

  Uiterlijk

  Zodra het Disney-account is aangemaakt, kunnen we inloggen bij Disney+. Wat er dan gebeurt, is wat je eigenlijk van The Walt Disney Company verwacht. De toren van het bekende kasteel - dat de blikvanger is bij de Disney-pretparken en waarmee iedere Disney-klassieker begint - spat direct van het scherm. Het geeft de kijker direct het vertrouwde Disney-gevoel en geeft aan dat Disney+ bestemd is voor het hele gezin. Dit betekent dat content van Disney-onderdelen als ABC en FOX niet via Disney+ te bekijken zijn. Disney houdt die content exclusief achter de hand voor de andere streamingdienst Hulu. Liefhebbers van een wat meer volwassen aanbod vinden bij Disney+ dus zeker geen volwaardig aanbod, maar zullen op Hulu moeten wachten. Hoelang dit gaat duren, weet op dit moment alleen de directie van The Walt Disney Company. Maar dat Hulu uiteindelijk ook in Nederland verschijnt, is welhaast zeker.

   

  Content

  Met Disney+ kan worden gekeken naar content die wordt gemaakt onder de merken Disney, Pixar, Marvel, Star Wars en National Geographic. De content is in de interface duidelijk van elkaar gescheiden. Op het beginscherm worden wel diverse titels van de verschillende onderdelen aangeprezen, maar kan ook direct naar het gewenste onderdeel worden genavigeerd. Ons kinderhart ging direct sneller kloppen toen duidelijk werd dat vrijwel alle animatieklassiekers die dertig jaar geleden via een VHS-band werden bekeken, nu digitaal online beschikbaar zijn bij Disney+. Daarbij is niet alleen de film maar ook alle extra content online te bekijken. Naast de Nederlands gesproken versie is ook de originele Engelstalige versie met eventuele ondertitels beschikbaar. Disney+ is dus zeker niet alleen voor de kleintjes. Ook bij de andere onderdelen van Disney+ komen volwassenen aan hun trekken, of het nu gaat om Toy Story, een Star Wars titel, Marvels Avengers of de van National Geographic afkomstige Dr. Pol.

   

  Exclusieve titels

  En dit is nog maar de proefperiode van Disney+. Op dit moment worden nog niet alle titels aangeboden. Een contentupdate staat ons op 12 november nog te wachten. Houd er wel rekening mee dat Disney+ niet zoveel titels gaat leveren als bijvoorbeeld Netflix. Bij Disney+ kiest men voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Dat Netflix hoe dan ook hevige concurrentie van Disney+ te wachten staat, is zonneklaar. Daarbij gaat exclusieve content - zoals de Star Wars-serie The Mandalorian en de Marvel-serie Falcon and Winter Soldier - een belangrijke rol spelen. Ook zullen Disney-titels die in de bioscoop verschijnen redelijk snel op Disney+ beschikbaar zijn. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de bioscoophit van afgelopen zomer The Lion King. En dat natuurlijk alleen bij Disney+ en bij geen enkele andere streamingdienst.

   

  Ultra HD

  Bij onze eerste inventarisatie blijkt dat beeldkwaliteit een belangrijk onderdeel van de streamingdienst is. Op geschikte televisies kan al een deel van de films en series in 4K Ultra HD bekeken worden. Mocht HDR beschikbaar zijn, dan wordt de content – mits de televisie of ander afspeelapparaat dit ondersteunt – met HDR-techniek getoond. Duidelijk is wel dat Disney op dit punt tijdens de proefperiode nog aan het experimenteren is. Content in 4K Ultra HD ziet er bij Disney+ op het eerste oog net iets gelikter uit dan bij Netflix.

   

  Samsung

  Wat ook opvalt, is dat Disney+ nog niet met een app beschikbaar is op de Smart TV-internettelevisies van Samsung, terwijl dit in Nederland het meest verkochte televisiemerk is. Disney laat weten dat het hard werkt aan ondersteuning van de tv’s van Samsung. Daarbij wordt gemikt op beschikbaarheid rond de officiële lancering op 12 november. Disney+ is wel op televisies met WebOS van LG en televisies met Android TV zoals die van Philips en Sony beschikbaar. Op deze televisies wordt ook duidelijk aangegeven of een titel in 4K Ultra HD, in HD of met HDR bekeken kan worden. Opvallend is dat de melding van 4K Ultra HD niet zichtbaar is als bijvoorbeeld met 4K online mediaspelers als Apple TV 4K, Xiaomi Mi Box (S) of Nvidia Shield TV gekeken wordt. Naast deze apparaten kan ook via computer, met tablet of smartphone en via de spelconsoles PlayStation 4 en Xbox One worden gekeken. De ondersteuning van de streamingtechnieken Airplay en Chromecast is zeker voor bezitters van een Samsung Smart TV en oudere televisies interessant. Opvallend is dat Disney+ nog niet op alle platforms dezelfde mogelijkheden biedt. Ook kan de look & feel van de apps nog van elkaar verschillen.

   

  Conclusie

  Nog niet alles loopt tijdens de proefperiode van Disney+ al op rolletjes, maar een kniesoor die daar nu over klaagt. Het is gratis, en daarnaast is een proefperiode er vooral om de dienst te verbeteren. En daar wordt duidelijk aan gewerkt. Disney+ heeft nu al duidelijk de magische wauw-factor, en dat kan alleen maar beter worden.

  Disney+HDRUltra HD4K4K U4K Ultra HDDisneyPixarStar WarsMarvelNational Geographic

  Reacties