Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Dune HD Pro Vision 4K Solo: elegante maar dure mediaspeler

  Voor de film- en serieliefhebber is een betrouwbare mediaspeler een dierbaar bezit. Dat mag wat kosten, zolang je waar voor je geld krijgt.
  Jarco Kriek
  26 januari 2022
  8
  comments 0
  Dune HD Pro Vision 4K Solo: elegante maar dure mediaspeler

  Mediaspelers zijn er in alle soorten, maten en prijsklassen. Veel gebruikers kiezen voor de betaalbare Xiaomi MiBox, de nieuwe Chromecast met Google TV of de wat duurdere Nvidia Shield of Apple TV 4K. De Dune HD Pro Vision 4K Solo is er voor gebruikers die nog hogere eisen stellen. Met een prijs die het dubbele is van een Nvidia Shield Pro of Apple TV 4K 64GB is het geen goedkoop apparaat.

   

  Pittige prijs

  Dune HD staat al vele jaren bekend als fabrikant van veelzijdige en hoogwaardige mediaspelers. Voorafgaand aan deze test zijn we benieuwd naar de mogelijkheden en prestaties van de Dune HD Pro Vision 4K Solo, maar willen we ook weten of hij zijn prijs van bijna 450 euro waard is.

   

  Volledig

  Als we de Dune HD Pro Vision 4K Solo uit zijn luxe verpakking bevrijden, zien we dat de fabrikant een product levert dat er goed uitziet. Geen plastic, maar een degelijk aanvoelende aluminium behuizing. In de doos vinden we verder twee afstandsbedieningen. De eerste is een echte premium afstandsbediening die jammer genoeg alleen via infrarood werkt en niet via bluetooth. De tweede werkt wel via bluetooth en is een zogenoemde airmouse. Voor beide afstandsbedieningen zijn de benodigde batterijen meegeleverd. Verder vinden we in de doos een stevige HDMI-kabel en een snelle installatiegids.

   

  Aansluitingen

  Aan de voorzijde van de mediaspeler vinden we een stand-byknop en een USB 3.0-aansluiting. De fraai geborstelde aluminium voorzijde heeft een groot display met zes tekens, dat bijvoorbeeld de actuele tijd of andere tijdsindicatie kan weergeven. Aan de achterzijde vinden we nog een USB 3.0 en een USB-C aansluiting. Opvallend zijn de drie aanwezige HDMI-poorten. Eén is de ingang om een signaal door te lussen, de overige twee zijn voor het uitgaande signaal. Hiermee sluiten we de mediaspeler aan op een beeldscherm. De mediaspeler kan ook via A/V-cinch analoog op een beeld- of geluidweergever aangesloten worden. Ook is er een speciale ingang voor een optioneel infraroodoog. Een netwerkaansluiting voor verbinding met het huisnetwerk en het internet ontbreekt natuurlijk niet. Het gaat hierbij om een gigabit netwerkaansluiting. Draadloos kan de speler online dankzij Wi-Fi. Om de verbinding te optimaliseren kunnen drie antennes op de speler worden geplaatst.

   

  Installatie

  De eerste installatie van de speler is eigenlijk zeer eenvoudig. Door het volgen van de instructies op het beeldscherm wordt de Dune HD Pro Vision 4K Solo vlot klaargemaakt voor het eerste gebruik. Op deze manier maken we ook kennis met de grafische interface (GUI) van het apparaat. Deze is niet echt wat we verwachten van een speler in deze prijsklasse. Het menu is wel zeer uitgebreid. Werkelijk alles kan naar eigen voorkeur en inzicht worden ingesteld.

   

  Harde schijf

  Het is mogelijk om intern een harde schijf in te bouwen. Ook dit is kinderspel. Aan de zijkant van het apparaat vinden we een klepje dat we kunnen openen. Achter deze klep zit een slede waarin een 3,5 inch SATA harde schijf kan worden geplaatst. Door de harde schijf goed aan te drukken worden zijn aansluitpunten in de connector van het apparaat geschoven. Het kijken van videocontent of luisteren naar muziek kan nu op vier manieren: vanaf de interne harde schijf, een USB-apparaat, een NAS of computer binnen het huisnetwerk, en tenslotte via een streamingoptie op het internet.

   

  Android

  De Dune HD Pro Vision 4K Solo is een Linux-apparaat dat het Android 9.0 besturingssysteem draait. Op deze manier kan er via apps worden gekeken naar films en series via streamingdiensten als Netflix, YouTube en Videoland. Hierbij moeten we wel een kritische kanttekening plaatsen. Het gaat hierbij niet om het Android TV OS dat in televisies van onder meer Sony en Philips of mediaspelers als de Nvidia Shield te vinden is. Hierdoor zijn de apps niet geoptimaliseerd voor een groot beeldscherm.

   

  Snel

  Wat opvalt als we de Dune HD Pro Vision 4K Solo langer gebruiken en vergelijken met andere mediaspelers is de snelheid. Dit komt vooral door de processor en andere onderdelen onder de motorkap van dit apparaat. De gebruikte processor (SoC) is een Realtek RTD1619DR met daaraan gekoppeld de ARM Cortex A55 chipset met zes kernen. Maar liefst 4GB aan RAM en 32GB NAND-flashgeheugen is aanwezig. Als grafische processor gebruikt dit model de Mali G51. Deze hardware zorgt ervoor dat videocontent - ook 4K blu-ray bestanden - vlot wordt ingeladen en dus sneller en zonder haperingen kan worden bekeken.

   

  Uitgebreid

  De Dune HD Pro Vision 4K Solo kan alle beeldformaten tot en met 2160p/60 probleemloos aan. De mediaspeler ondersteunt SDR, HDR, HDR10+ en Dolby Vision. De YouTube-app kan videocontent tot en met 4K in beeld brengen. Dit alles maakt deze mediaspeler heel veelzijdig en prettig in gebruik.

   

  Bestanden

  De mediaspeler ondersteunt de audiobestanden HD-audio, MPEG / MP3 / MPA, AAC, WMA / WMAPro, APE, FLAC, WAV, WAV-Pack (WV), ALAC, OGG, SACD, AC3, DTS en DTS-WAV. Tevens kunnen de videobestanden MKV, MPEG-TS, MPEG-PS, M2TS, VOB, AVI, MOV, MP4, QT, ASF, WMV, ISO, BDMV en VIDEO_TS worden weergegeven

   

  Conclusie

  De Dune HD Pro Vision 4K Solo is een veelzijdige mediaspeler met grootse prestaties en ruime mogelijkheden. Het uiterlijk verraadt direct de hoogwaardige kwaliteit. Daar moet dan wel flink voor in de buidel worden getast. Het prijskaartje is erg fors voor een mediaspeler: de speler is twee keer zo duur als de toch al prijzige Nvidia Shield TV Pro, die ook nog eens het echte Android TV als besturingssysteem gebruikt.

   

  De geteste apparatuur is beschikbaar gesteld door Van Hunen Arnhem - Putten

  Dune HDDune HD Pro Vision 4K SolomediaspelerAndroidUltra HD4K Ultra HD4K

  Reacties

 1. TV-TIP Run Hide Fight

  Run Hide Fight
  RTL 7 om 20:25 uur
  De zeventienjarige Zoe (Isabel May) heeft het moeilijk met de dood van haar moeder. Ze heeft een slechte relatie met haar vader (Thomas Jane) die ex-militair is. Hij heeft haar wel overlevingsvaardigheden geleerd. Die heeft ze hard nodig als vier gewapende scholieren een bloedbad aanrichten in haar school en dat livestreamen. Ze vecht terug.

  TV-TIP Mr. Frank Visser doet uitspraak

  Mr. Frank Visser doet uitspraak
  SBS 6 om 20:30 uur
  Yolanda uit Capelle aan den IJssel is wat je noemt een echte ketting­roker. Ze rookt zelfs zo veel, dat haar hoogbejaarde buurvrouw Corry door de rookwalmen niet meer buiten kan zitten. Jolanda vindt het geklaag van haar buurvrouw maar gezanik; op haar eigen balkon mag ze zoveel roken als ze wil. En als Corry er echt zoveel last van heeft, gaat ze maar een blokje om. Omdat de dames elkaar inmiddels niet meer kunnen luchten of zien, worden Viktor en inval-rechter Bart Beuvink opgetrommeld.

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)