1. Tests

  Een genot voor je trommelvliezen

  De hedendaagse stereoinstallatie is volledig multimedia connected. De Denon CEOL N9 is een goedkoop instapmodel met veel mogelijkheden.
  Jarco Kriek
  25 oktober 2016
  8
  comments 0
  Een genot voor je trommelvliezen

  Misschien is het woord stereoinstallatie voor dit soort apparaten achterhaald: het zijn eigenlijk volwaardige Home Cinema Sets. Dit ondanks het feit dat de Denon CEOL N9 een 2.1 geluidsinstallatie is, waarbij de subwoofer standaard niet wordt meegeleverd. Denon levert het apparaat in twee kleuren: gitzwart en wit. Hierdoor past de Denon CEOL N9 is elk modern interieur, al kunnen smaken natuurlijk verschillen.

   

  Goed ingepakt

  Denon heeft ervoor gekozen om de installatie in een stevige verpakking te leveren. In de doos vinden we naast de basisunit ook twee geluidsboxen die in dezelfde kleur en glanzende afwerking worden geleverd als de basisunit. Wat opvalt is dat het kunststof van de behuizing wat licht aanvoelt: toch een beetje een tegenvaller. Een goede gebruiksaanwijzing wordt meegeleverd, niet alleen in print maar ook digitaal op een cd-rom. Naast de benodigde aansluitsnoeren, voedingskabel en antenne voor radio-ontvangst is ook de afstandsbediening met benodigde batterijen in de verpakking aanwezig.

   

  Veel mogelijkheden

  De Denon CEOL N9 heeft nogal wat in huis. Als eerste is er een geïntegreerde radiotuner. Deze is geschikt voor ontvangst van AM en FM, maar jammer genoeg niet voor DAB+. Een externe DAB+ tuner kan overigens wel probleemloos digitaal op het apparaat aangesloten worden. Verder vinden we in de Denon CEOL N9 een cd-speler. Deze kan cd's uit de winkel afspelen, maar ook zelfgebrande audio-cd's en zelfgemaakte cd's met mp3-bestanden worden probleemloos ingelezen en afgespeeld. Aan de voorzijde van de ontvanger vinden we een USB-poort waarmee we muziek vanaf een externe bestandsdrager - bijvoorbeeld USB stick - kunnen afspelen. Aan de achterzijde vinden we een analoge en twee optische digitale geluidsingangen. Vooral dat laatste is een groot pluspunt voor installaties in deze prijsklasse, die meestal over één digitale ingang beschikken. Naast de digitale geluidsuitgang van een dvd/blu-ray speler kunnen we ook nog een DAB+ radio of spelconsole op het apparaat aansluiten.

   

  Multimedia

  Dat is natuurlijk nog niet alles. Zoals eerder gezegd is de Denon CEOL N9 multimedia connected. Zo kan via bluetooth een tablet of smartphone aan het apparaat gekoppeld worden. Op deze manier kunnen we muziek van mobiele apparaten naar de Denon CEOL N9 streamen en op deze manier in stereo genieten. Andere mogelijkheden komen beschikbaar als de Denon CEOL N9 via het thuisnetwerk op het internet wordt aangesloten. Dat kan met een kabeltje of draadloos via wifi. Onze voorkeur gaat altijd naar een kabel, zeker omdat de Denon CEOL N9 niet beschikt over externe wifi-antennes. Een draadloze verbinding is hierdoor alleen goed mogelijk als het apparaat zich dicht in de buurt van een router of accesspoint bevindt. Als we eenmaal met het internet verbonden zijn, kunnen we naar meer dan tienduizend online radiozenders luisteren. Om het selecteren makkelijk te maken, is een favorietenlijst aanwezig waarin we de meest beluisterde internetzenders kunnen opslaan. De Denon CEOL N9 gebruikt voor internetradio een tunerapplicatie. Eventueel niet in de lijst aanwezige internetstreams van radiozenders kunnen via een persoonlijk account aan het apparaat worden toegevoegd. Een andere belangrijke afspeelmogelijkheid is Spotify Connect. Gebruikers met een Spotify-account kunnen miljoenen muzieknummers en eigen afspeellijsten vanaf een mobiel apparaat naar de Denon CEOL N9 streamen. Altijd handig als er een feestje is en je van te voren de ideale muziek al hebt uitgekozen. Tevens is er Airplay en NFC-ondersteuning.

   

  Muziekspeler

  Een andere belangrijke gebruiksmogelijkheid is de muziekspeler. Hiermee kunnen we vanaf alle computers of NAS-servers in ons huisnetwerk muziek op de Denon CEOL N9 afspelen. In onze testopstelling koppelden wie meerdere computers en NAS-servers aan de Denon CEOL N9, en het spelen verliep probleemloos. De belangrijkste en meest gebruikte muziekbestanden zoals mp3, WAV, WMA, AAC en FLAC kunnen worden afgespeeld. Het navigeren tussen de aangesloten harde schijven en de folders met muziekbestanden verliep soepel en snel. Dat geldt ook voor het zappen tussen de muziekstukken. Daar moet wel bijgezegd worden dat de functionaliteit van de Denon CEOL N9 na de laatste firmware update sterk verbeterd is. Als het display meldt dat er nieuwe firmware beschikbaar is, dan is het dus ten sterkste aan te raden deze direct te installeren. De melding komt overigens alleen in beeld als de Denon CEOL N9 verbinding heeft met het internet. Downloaden en installatie van de nieuwe firmware gebeurt automatisch wanneer de gebruiker hier goedkeuring voor heeft gegeven. Wees niet ongeduldig als de Denon CEOL N9 hierdoor langere tijd niet bruikbaar is: installatie van de nieuwe firmware duurt namelijk redelijk lang. In onze ogen te lang.

   

  Display

  Over het display gesproken: de Denon CEOL N9 heeft een duidelijk leesbaar en in helderheid instelbaar OLED-beeldscherm van drie regels. Jammer genoeg zonder grafische ondersteuning, dus bijvoorbeeld zenderlogo's kunnen niet in beeld worden gebracht. Het display heeft wel een grote kijkhoek en helder contrast, en is hierdoor ook op afstand goed leesbaar. Het display is natuurlijk ook onmisbaar bij gebruik van het menu. Hiermee kunnen we onder meer het geluid aan onze persoonlijke wensen aanpassen en de netwerkinstellingen configureren. De Denon CEOL N9 beschikt over een redelijk uitgebreid menu waarmee we het apparaat op een prettige manier naar eigen voorkeur kunnen instellen.

   

  Geluid

  Het belangrijkste van een geluidinstallatie is natuurlijk het geluid. De beide boxen leveren in totaal 130 watt geluidsvolume. Het geluid is helder en eigenlijk gewoon zeer goed. Mensen die meer vertrouwen in de eigen geluidboxen hebben, kunnen het apparaat ook zonder boxen aanschaffen. Voor wie deze nog niet heeft, is de aanschaf van de volledige set een uitstekende optie. Als we het volume van de Denon CEOL N9 vol open zetten dan is er wel een duidelijke vervorming van het geluid hoorbaar. Gelukkig heeft Denon hiervoor een softwarematige volumebegrenzer in het menu. Met de juiste instelling treedt vervorming niet op en worden de boxen (en de buren) gespaard.

   

  Bediening

  De Denon CEOL N9 heeft enkele druktoetsen aan de voor- en bovenzijde. Hiermee kunnen de belangrijkste functies bediend worden. De meest volledige bediening krijgen we echter via de afstandsbediening of app voor tablet en smartphone. De afstandsbediening mag misschien iets te groot zijn en hierdoor minder lekker in de hand liggen, maar hij biedt wel een goede besturing van het apparaat. De app is een heel ander verhaal. Het ziet er allemaal wel goed uit, maar de werking is stroperig en problematisch. In onze testperiode sloeg de Denon CEOL N9 meerdere malen op tilt nadat via de app een bepaalde handeling werd verricht. De enige mogelijkheid om weer leven in het apparaat te krijgen is dan om even de stekker uit het stopcontact te halen. Denon moet op dit punt meer investeren om de app technisch te verbeteren. De Denon CEOL N9 wordt pas echt een volwaardig connected multimedia-apparaat met een goed functionerende app.

   

  Conclusie

  De app is het enige echte grote minpunt van de Denon CEOL N9. Het geluid is goed en de mogelijkheden zijn zeer uitgebreid. Voor de prijs krijgt de consument meer dan waar voor zijn geld.

  DenonCEOL N9testHome Cinema Setconnected audioSpotify

  Reacties

 1. TV-TIP The Martian

  The Martian
  Veronica om 20:30 uur
  Na een ongeluk tijdens een missie naar Mars wordt astronaut Mark (Matt Damon) voor dood achtergelaten. Klein detail: hij leeft nog. Zo begint voor hem een bijna onmogelijke opgave om te laten weten dat hij niet dood is. Damon kan prima ­zonder tegenspelers en doet keer op keer een ­geniale zet om van die planeet af te komen.

  Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM

   Favoriete personages keren terug in dit 3D actie-spektakel. De film vol imposante dinosaurussen introduceert nieuwe soorten die nog angstaanjagender zijn dan ooit tevoren. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket voor deze avonturenfilm weggeven met daarin een pet en natuurlijk twee bioscoopkaartjes voor de film.

  TV-TIP The Martian

  The Martian
  Veronica om 20:30 uur
  Na een ongeluk tijdens een missie naar Mars wordt astronaut Mark (Matt Damon) voor dood achtergelaten. Klein detail: hij leeft nog. Zo begint voor hem een bijna onmogelijke opgave om te laten weten dat hij niet dood is. Damon kan prima ­zonder tegenspelers en doet keer op keer een ­geniale zet om van die planeet af te komen.