Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Ruark Audio R3S: stijlvol en prijzig muzieksysteem

  Radio luisteren gaat de komende jaren veranderen. We luisteren steeds vaker digitaal, en daarbij hoort ook nieuwe ontvangstapparatuur.
  Jarco Kriek
  20 februari 2024
  7
  comments 0
  Ruark Audio R3S: stijlvol en prijzig muzieksysteem

  De Britse fabrikant Ruark Audio levert een alles-in-één oplossing waarmee de meest gebruikte manieren van muziek en radio luisteren in hetzelfde apparaat samenkomen. Het model R3 van Ruark Audio is in Nederland al meer dan drie jaar verkrijgbaar. Vrij nieuw is de verbeterde versie van dit geluidssysteem, de R3S. De veranderingen zijn niet groot en van buitenaf niet goed zichtbaar: het gaat vooral om verbeteringen 'onder de motorkap'.

   

  Design

  De Ruark R3S is een 'all you can listen'-oplossing die vooral opvalt door het mooie retro-design. Nu is design natuurlijk een persoonlijke smaak, maar er zijn weinig mensen te vinden die een dergelijk apparaat vanwege zijn uiterlijk niet prominent in de woon- of slaapkamer zouden willen zetten. De R3S is een compact muziekcentrum met houten behuizing die in meerdere kleuren verkrijgbaar is. Aan de voorzijde is een groot en duidelijk leesbaar display aanwezig. Daaromheen zien we een geluidtransparante, luxueus ogende bekleding geplaatst. De bedieningsknoppen bevinden zich aan de bovenzijde, maar natuurlijk levert Ruark ook een handige, goed werkende afstandsbediening bij dit muziekcentrum. De communicatie tussen de afstandsbediening en de R3S is zoals het hoort en de knopindeling is logisch.

   

  Alles-in-één

  Als compleet geluidssysteem biedt de R3S nogal wat mogelijkheden. Radioluisteren via het 'ouderwetse' FM wordt gecombineerd met de nieuwe manier van etherradio: digitaal via DAB+. Ook online staat dit muziekcentrum zijn mannetje. Tienduizenden radiozenders uit de hele wereld zijn te beluisteren via het internet, en daarnaast is er directe toegang tot muziekstreamingdiensten. Ook kan muziek van tablet of smartphone via bluetooth naar de R3S gestreamd worden. Maar dit is nog niet alles. Zo is er ook een cd-speler aanwezig die naast normale cd's ook schijfjes met mp3-bestanden kan afspelen. Aan de achterzijde van het apparaat kan tevens een USB-stick geplaatst worden met muziekbestanden. Ook kan er nog een ander afspeelapparaat op de R3S worden aangesloten via de cinch-aansluiting.

   

  Achterzijde

  De USB-poort is van het type USB-C, dus niet van het type van de klassieke USB-stick. De USB-poort kan ook worden gebruikt voor het opladen van apparaten als mobiele telefoons en tablets. Naast de analoge in- en uitgangen via de cinch (tulp) stekkers is er ook een digitale optische Toslink geluidsingang aanwezig. We kunnen het muziekcentrum bekabeld met het internet verbinden of draadloos via wifi. Ook een hoofdtelefoonaansluiting ontbreekt niet. De voedingsspanning wordt geleverd door een externe adapter.

   

  Antenne

  Een belangrijk pluspunt van de Ruark R3S is de mogelijkheid om een losse antenne aan te sluiten. Het muziekcentrum wordt geleverd met een telescoopantenne die we in het apparaat kunnen steken, maar dat mag ook een buitenantenne of andere vorm van antenne zijn. Dit is positief met betrekking tot de ontvangst van DAB+ radiozenders, omdat de ontvangst binnenshuis met een telescoopantenne vaak onvoldoende is.

   

  Ether

  Ontvangst van radiozenders via de ether kan via FM en DAB+. Voor beide mogelijkheden is ruimte voor acht voorkeuzezenders. Bij FM-ontvangst is er de mogelijkheid om via RDS ontvangen informatie weer te geven. De ontvangstgevoeligheid bij FM valt enigszins tegen vergeleken met die van gecombineerde FM/DAB+ ontvangers van andere merken. Dit geldt eigenlijk ook voor de DAB+ ontvangst, al is het verschil daar kleiner.

   

  Online

  Radio en muziek luisteren via het internet wordt thuis steeds belangrijker. Het online radioplatform dat Ruark bij de R3S gebruikt omvat meer dan 20.000 radiozenders, afkomstig uit de hele wereld. Zeker met de beperkte ontvangstmogelijkheid van DAB+ binnenhuis is online het enige alternatief op het moment dat de FM-distributie van radiozenders wordt gestaakt. Alle radiozenders die via FM en DAB+ in de ether uitzenden zijn immers online en dus ook via dit muziekcentrum te beluisteren. Het online luisteren gaat echter nog verder, want ook muziekstreamingdiensten als Spotify, Amazon Music en Deezer zijn direct te benaderen. Via het thuisnetwerk zijn daarnaast muziekbestanden te beluisteren vanaf computers, externe harde schijven en NAS-apparaten in het netwerk. Naast mp3 worden ook hoogwaardigere AAC-muziekbestanden ondersteund.

   

  Display

  Het oled-display is - ook van een afstandje - duidelijk leesbaar. De helderheid kunnen we trapsgewijs instellen. Behalve voor het weergeven van informatie over de radiozender en het afgespeelde nummer wordt het display ook gebruikt voor andere functies, Een daarvan is de wekker. Ook is er een automatische stand-by functie waardoor het muziekcentrum automatisch wordt uitgezet op een vooraf ingesteld tijdstip. Wekken met een wektoon of zelfgekozen radiozender is eveneens mogelijk.

   

  Gebruik

  De Ruark R3S is voor jong en oud gemakkelijk te bedienen in dagelijks gebruik. Hij vervangt oudere muzieksystemen en home cinema sets zonder digitale geluidsmogelijkheden als DAB+, online radio of muziekstreaming. De koper haalt er een hoogwaardig apparaat mee in huis, en een pronkstuk dat niet achter gesloten kastdeuren verstopt hoeft te worden.

   

  Geluid

  Belangrijker dan de vormgeving van een muzieksysteem is de geluidskwaliteit. Die is bij de R3S in orde, maar wel onder bepaalde omstandigheden. Voor echt grote ruimten is het muziekvermogen van maximaal 30 watt wat mager, maar een woonkamer van normale omvang vult de R3S met goed hoorbaar geluid. Om het geluid persoonlijk te optimaliseren is er een equalizerfunctie om bas en treble naar eigen voorkeur in te stellen. Daarnaast is er een loudness-optie. De R3S heeft ook een 3D-audiofunctie die goed functioneert en interessant is voor gebruikers die het geluid iets meer willen pimpen. Het geluid wordt in het algemeen verbeterd doordat het muzieksysteem op een trendy ogende standaard is geplaatst. Hierdoor klinkt het geluid zowel van voren als van onder uit de luidsprekers.

   

  Conclusie

  De Ruark R3S is een volledig muzieksysteem met een verbluffend trendy uitstraling. Om de vele mogelijkheden in huis te halen moet de koper wel diep in de geldbuidel tasten. In onze ogen is het prijskaartje dat aan dit muzieksysteem hangt te fors, zeker omdat het bij de ontvangst van FM en DAB+ toch wat steken laat vallen.

   

  De geteste apparatuur is beschikbaar gesteld door H. van Hunen

  FMDAB+testradiocd-spelerRuarkR3SR3Ruark Audio

  Reacties