Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Eindelijk: de DVB-C radio

  Op zoek naar een alternatief voor analoge radio-ontvangst via de kabel kwamen we terecht in Duitsland: de Cablestar 100 van TechniSat.
  Jarco Kriek
  14 maart 2019
  8
  comments 4
  Eindelijk: de DVB-C radio

  Nu analoge FM-radio op steeds meer kabelnetten gaat verdwijnen, zoeken luisteraars naar alternatieven om digitaal naar radio via de kabel te luisteren. Een opvallend Duits staaltje innovatie van fabrikant TechniSat plaatsten we op onze testbank. De modellijn Cablestar is bij TechniSat niet nieuw. Onder deze naam worden al langere tijd diverse apparaten op de markt gebracht die te maken hebben met de ontvangst van tv- en radiozenders via de kabel. Nieuw is echter de Cablestar 100. Het idee is simpel maar briljant: een radio-ontvanger die alleen functioneert met DVB-C als bronsignaal.

   

  Gat in de markt

  TechniSat springt met dit apparaat in eerste instantie vooral in een gat in de markt dat in het thuisland Duitsland ontstond. Unitymedia – zeg maar de Duitse Ziggo – is bezig met het gefaseerd uitschakelen van analoge FM-kabelradio. Daardoor groeide de vraag naar een apparaat waarmee op dezelfde manier als met een FM-radio via de geluidsinstallatie digitaal naar kabelradio geluisterd kan worden. Eind vorig jaar bracht TechniSat de Cablestar 100 in Duitsland op de markt.

   

  Televisie

  Natuurlijk kan digitale kabelradio ook direct via de televisie of een tv-decoder beluisterd worden. In veel gevallen is het dan ook nog mogelijk om het geluid van deze apparaten naar een geluidsinstallatie door te sturen en zo de huis- of slaapkamer te vullen met het geluid van de favoriete radiozenders. Het nadeel van deze manieren is echter dat voor het kiezen van een radiozender meestal de televisie moet worden aangezet. Alleen de duurdere tv-decoders zijn soms uitgerust met een display waardoor zonder gebruik van een televisie het kiezen van een radiozender mogelijk is.

   

  Op Amazon

  In Nederlandse winkels konden wij de TechniSat Cablestar 100 nog niet vinden. Het internet bracht uitkomst. Bij webwinkel Amazon vond Totaal TV de digitale radio-ontvanger voor onder de 50 euro. Een goede deal, want de adviesprijs van de Cablestar 100 is 55 euro. De aankoop bij Amazon is vrij van verzendkosten.

   

  Delta en Ziggo

  Op dit moment kan er in Zeeland via het kabelnetwerk van Delta al niet meer analoog naar radio geluisterd worden. Dit kabelbedrijf heeft analoge FM-kabelradio uitgezet na de introductie van snel internet via DOCSIS 3.1. Ook het grootste kabelbedrijf van Nederland Ziggo stopt vanaf medio 2020 gefaseerd met analoge radio via het kabelnetwerk. Ook hier is de uitrol van DOCSIS 3.1 de reden. Dat betekent dus dat er in Nederland een grote potentiële markt is voor de TechniSat Cablestar 100.

   

  Klein en zuinig

  De TechniSat Cablestar 100 is met zijn afmetingen van 12 bij 9 bij 6cm een klein apparaat. Toch heeft het door de vormgeving een indrukwekkend uiterlijk. Het gewicht van het apparaatje is slechts 330 gram. Een adapter wordt meegeleverd, en het stroomverbruik van gemiddeld 4 watt maakt de Cablestar 100 ook een energiezuinige keuze. Als via televisie en/of tv-decoder naar radio wordt geluisterd is het stroomverbruik vaak tientallen malen meer.

   

  Display

  Naar bedieningstoetsen op de TechniSat Cablestar 100 kunnen we lang zoeken: die zijn er namelijk niet. Bediening van het apparaat is alleen mogelijk met de meegeleverde afstandsbediening. Deze afstandsbediening is klein en dus minder makkelijk te gebruiken door mensen met dikkere vingers. Gelukkig is het simpel om dit apparaat te integreren op de universele afstandsbiedingen van bijvoorbeeld Logitech, die wat grotere knoppen hebben. Aan de voorzijde van de Cablestar 100 vinden we alleen een monochroom OLED-display. Dit display bevat twee regels van maximaal zestien karakters worden weergegeven. Op het display kan naast de zendernaam ook de programma-informatie voor de betreffende zender worden weergegeven. Die moet dan wel aanwezig zijn. In de praktijk blijkt dat Ziggo deze programma-informatie bij digitale radiozenders niet levert.

   

  Aansluitingen

  Aan de achterzijde van de digitale kabelradio vinden we de coaxiale aansluiting voor de kabel. Om het audiosignaal analoog naar een geluidsinstallatie door te sturen zijn de twee bekende cinch-aansluitingen aanwezig. Voor digitale geluidsoverdracht is een coaxiale S/PDIF-geluidsuitgang aanwezig. Op zich is dit een klein minpunt, omdat bij enkele nieuwe geluidsinstallaties alleen de optische variant aanwezig is. Naast het aansluitpunt voor de adapter vinden we op de achterkant ook een USB-aansluiting. Deze is alleen bedoeld om nieuwe firmware in het apparaat te plaatsen.

   

  Geen smartcard

  In de TechniSat Cablestar 100 kan geen smartcard geplaatst worden. Dit betekent dat alleen ongecodeerd uitgezonden digitale radiozenders beluisterd kunnen worden. In het geval van Ziggo is het aanbod van ongecodeerde digitale radiozenders kleiner dan het analoge radio-aanbod via de kabel. Het is daarom een aanrader voor Ziggo om net als bij het analoge tv-aanbod in de toekomst ook alle radiozenders die analoog beschikbaar zijn ongecodeerd digitaal aan te bieden.

   

  Beperkte opslag

  De TechniSat Cablestar 100 beschikt over een beperkt opslaggeheugen. In totaal is er plek voor 999 radiozenders in de zenderlijst. Het is mogelijk om tien zenders in een favorietenlijst te plaatsen, maar de ontvanger kent maar één zo’n favorietenlijst. Jammer is dat de Nederlandse menutaal op dit moment nog niet beschikbaar is voor dit apparaat. In het menu kan op dit moment uit vier opties gekozen worden: Duits, Engels, Frans en Italiaans.

   

  Verpakking

  In de verpakking vinden we naast de TechniSat Cablestar 100 een aantal accessoires. Natuurlijk zijn dit de stroomadapter en afstandsbediening met bijbehorende AAA-batterijen. Verder is er een coaxkabel en een analoge cinch-geluidskabel aanwezig. Een verloopplug waarmee de beschikbare coaxkabel altijd op de ontvanger te passen is, maakt de inhoud compleet.

   

  Installatie

  De installatie van de TechniSat Cablestar 100 is echt heel simpel. Als het apparaat op de stroom is aangesloten, kiezen we de gewenste menutaal. Daarna begint hij direct en zonder verdere handelingen automatisch met zoeken naar digitaal uitgezonden ongecodeerde radiozenders. Na twee minuten blijkt dat de Cablestar 100 wel werkt op het kabelnetwerk van Ziggo, maar eigenlijk niet zoals het hoort. Bij het automatisch zoeken worden namelijk slechts tien radiozenders gevonden. Dit zijn 100%NL en negen lokale radiozenders. Met het handmatig zoeken van radiozenders kunnen we de ontbrekende zenders aanvullen, maar dat is wel moeilijker dan het lijkt. We moeten dan namelijk de frequenties met bijbehorende parameters weten waarmee de radiozender door Ziggo wordt uitgezonden. Omdat er door Ziggo op dit moment geen lijst met digitale frequenties van radiozenders wordt gecommuniceerd, gebruiken we een Linux kabelontvanger om achter de gebruikte frequenties te komen. Als we daarna de Cablestar 100 op de frequenties naar zenders laten zoeken, hebben we het complete ongecodeerde zenderpakket alsnog in het apparaat staan.

   

  Geluidskwaliteit

  Bij een vergelijking tussen de ouderwetse FM-radio en de TechniSat Cablestar 100 blijkt dat de geluidskwaliteit van de radiozenders dicht bij elkaar ligt. Natuurlijk levert de Cablestar 100 via de digitale geluidsuitgang een beter geluid dan met een analoge aansluiting op de geluidsinstallatie.

   

  Conclusie

  De TechniSat Cablestar 100 werkt ook in Nederland. Weliswaar nog niet helemaal met de automatische zoekscan, maar daar kan met nieuwe firmware zeker verbetering in komen. Voor kabelabonnees die digitaal naar radio willen luisteren - of op dit moment in het geval van Delta alleen digitaal naar radio kunnen luisteren - is deze digitale kabelradio daarom een uitkomst, en dat voor een gunstige prijs. Een groot nadeel is dat deze digitale radio vanwege hardwarebeperking geen radiozenders die in AAC uitzenden hoorbaar kan maken.

  TechniSatCablestar 100DVB-C radio

  Reacties

 1. TV-TIP The Hitman's Bodyguard

  The Hitman's Bodyguard
  RTL 7 om 20:25 uur
  Dictator Dukhovich staat terecht voor genocide, maar alle getuigen overlijden voor ze in de rechtbank kunnen verschijnen. Nu is huurmoordenaar Darius Kincaid (Samuel L. Jackson) bereid om tegen Dukhovich te getuigen. Bodyguard Michael Bryce (Ryan Reynolds) moet Kincaid zien te beschermen, maar ze kunnen elkaar niet luchten of zien.

  TV-TIP Harry Potter and the Goblet of Fire

  Harry Potter and the Goblet of Fire
  Paramount Network om 20:30 uur
  In deze vierde Harry Potter-film verstoren de volgelingen van Voldemort het grootste tovenaarsfeest van het jaar: het WK zwerkbal. Als Harry (Daniel Radcliffe), Ron (Rupert Grint) en Hermione (Emma Watson) na de vakantie op school komen, blijkt ook daar het nodige aan de hand: Hogwarts organiseert het prestigieuze Toverschool Toernooi.

  Interview

  • *

   Paul de Leeuw

   Niet Klein Te Krijgen

   Voor Niet Klein Te Krijgen volgde Paul de Leeuw vijf ongeneeslijk zieke kinderen. En dat was – en is – voor iedereen even slikken.
   Reacties0 reactie(s)