1. Tests

  Goed reisgezelschap

  Veel Nederlanders trekken er komende maanden met caravan op uit. Xsarius heeft voor hen een nieuwe volautomatische schotelantenne.
  Jarco Kriek
  7 juni 2017
  10
  comments 1
  Goed reisgezelschap

  Voor opbouw op de camper zijn al vele jaren volautomatische schotelantennes te koop. Deze zijn echter vrij prijzig. De goedkopere modellen schotelantennes die voor camper en caravan geschikt zijn, moeten handmatig worden bestuurd. Dat betekent dat de schotelantenne met een eigen afstandsbediening naar een gekozen satellietpositie moet worden gedraaid. Wie dus bijvoorbeeld van een zender op de Astra3-satelliet naar de Astra1-satelliet wil zappen, moet niet alleen de satellietontvanger maar ook de schotelantenne omschakelen, en daarvoor zijn twee verschillende afstandsbedieningen nodig. Dat is bij de nieuwe Xsarius Apollo 85 niet het geval, dankzij ondersteuning van het DiSEqC 1.0 en 1.1 protocol. Zapt men dus op de satellietontvanger van de ene naar de andere satelliet, dan draait de schotelantenne automatisch naar de juiste satellietpositie.

   

  Mooi vormgegeven

  De Xsarius Apollo 85 is een mooi vormgegeven schotelantenne en een blikvanger op camper of caravan. De totaal witte kleur komt de ontvangst ten goede: het reflecteert de zon, waardoor de schotel koel blijft. Dat is goed voor zowel de levensduur van het apparaat als de ontvangstkwaliteit. Over de kwaliteit van de gebruikte materialen hoeft men zich geen zorgen te maken. Het tandwielhuis van de Apollo 85 is van aluminium persgietwerk. Bij een draaibare schotelinstallatie voor camper of caravan is juist de kwaliteit van dit tandwielhuis van groot belang voor de levensduur van het product. De ombouw van de Apollo 85 is van roestbestendig, lichtgewicht kunststof. Dit houdt het totale gewicht van de schotelinstallatie binnen de perken. Inclusief constructie weegt de Apollo 85 nog geen veertien kilo. De schotelinstallatie wordt met een bodemplaat op het dak van camper of caravan gemonteerd.

   

  Grote schotel

  De Xsarius Apollo 85 beschikt over een grote schotel van hoogwaardige kwaliteit, waardoor ook ontvangst van zwakkere satellietsignalen mogelijk is. De schotel is gemaakt van roestbestendig aluminium en is 86cm breed en 91cm hoog: goed voor ontvangst in heel Spanje en Portugal. Voor reizigers die iets dichter bij huis blijven is er ook een model van 65cm, dat 100 euro goedkoper is. Omdat de Apollo 85 bij het uitrichten op een geselecteerde satelliet zoekt naar het best mogelijke ontvangstsignaal, wordt deze automatisch zeer nauwkeurig uitgericht. In de transponderdatabase van de Apollo 85 staan per ondersteunde satelliet twaalf HD-zoektransponders. Deze worden gebruikt bij het uitrichten van de schotelantenne. Mocht men zelf toch de schotelantenne nog iets nauwkeuriger willen uitrichten, dan kan men de skew (rotatie van de LNB) nog handmatig finetunen. Dit is een handige optie, die in de praktijk echter weinig gebruikt zal worden: bij automatisch uitrichten staat de schotel in verreweg alle gevallen al in de meest ideale stand.

   

  Controlunit

  De besturingsunit van de Xsarius Apollo 85 wordt binnen in de camper of caravan geplaatst. Om de schotelantenne uit de zogeheten thuisstand te krijgen of hem na het televisiekijken weer te 'parkeren', dienen we de aan/uit-schakelaar op de controlunit in te drukken. De schotel wordt ook automatische ingeklapt als de motor van auto of camper wordt gestart. In de thuisstand ligt de Apollo 85 plat op het dak van camper of caravan. Ook hierbij heeft de fabrikant weer aan elk klein detail gedacht. Campers zijn vaak al hogere voertuigen, en bij het rondrekken wordt vaak onder viaducten en in tunnels gereden. Een hoge schotelinstallatie kan dan mogelijk problemen veroorzaken. Met de Apollo 85 is de kans hierop klein. De extra hoogte bij montage van deze volautomatische schotelinstallatie bedraagt slechts 18,4cm, en dat is laag voor zo'n forse schotelmaat. Op de controlunit zien we diverse led-lampjes die laten zien op welke satelliet de schotelantenne uitgericht is en of de schotel voldoende signaal van de satelliet ontvangt zodat deze een 'lock' heeft. Verder is er een USB-ingang waarmee we bijvoorbeeld nieuwe firmware kunnen plaatsen.

   

  Belangrijkste satellieten

  De Xsarius Apollo 85 wordt geleverd met de belangrijkste in Europa te ontvangen satellieten voorgeïnstalleerd. De standaard satellieten die ondersteund worden zijn, van oost naar west: Turksat (42 graden oost), Astra2 (28,2 oost), Astra3 (23,5 oost), Astra1 (19,2 oost), Hotbird 13 oost), Eurobird 9B (9 oost), Astra4 (4,8 oost), Thor (1 west), Eutelsat 5W (5 west) en Hispasat (30 west). Daarnaast zijn nog twee vrije satellietposities die de gebruiker zelf kan bepalen. Zo kan men overal ter wereld via deze twee vrije posities van satelliettelevisie genieten. Een belangrijk pluspunt is dat de Apollo 85 zeer stil is als deze naar een andere satelliet draait. Zo valt u uw buren op de een camping dus niet lastig als uw schotel tijdens het zappen naar een andere satellietpositie draait. Vanzelfsprekend is een correcte montage heel belangrijk. Het is aan te raden om dit door een vakman of gespecialiseerd bedrijf te laten uitvoeren. De meeste dealers en verkooppunten die de Apollo 85 verkopen, bieden een professionele montagemogelijkheid aan.

   

  Aansluiting

  Van de controlunit loopt er slechts één kabel naar de schotelinstallatie. Hiervan komt een andere kabel terug: de antennekabel die aan de LNB gekoppeld is en op de satellietontvanger moet worden aangesloten. In tegenstelling tot bij veel andere volautomatische schotelantennes kan men bij de Xsarius Apollo 85 zelf kiezen welke satellietontvanger men wilt gebruiken. Dat kan een ontvanger van het merk Xsarius zijn, maar ook andere merken die DiSEqC 1.0 en 1.1 ondersteunen kunnen gebruikt worden. Daarbij is het natuurlijk aan te raden om een ontvanger te kiezen die op 12 volt voedingsspanning werkt vanwege het mobiele gebruik. De Apollo 85 zelf werkt ook op een voedingsspanning van 12 volt. Met de nieuwe Xsarius Revo 4K satellietontvanger kunnen we met een geschikte televisie zelfs in de camper of caravan naar Ultra HD-zenders kijken.

   

  Technisch hoogstandje

  De Xsarius Apollo 85 zit vol met nieuwe technieken die het gebruiksgemak bevorderen. Een daarvan is Smart Transponder Management (STM). Zoals eerder beschreven heeft de schotelinstallatie per satellietpositie twaalf HD-zoektransponders. STM zorgt ervoor dat altijd de laatste zoekresultaten in het geheugen blijven. Daarnaast updatet de Apollo 85 automatisch de beste zoektransponder per satelliet. Gps-ondersteuning zorgt ervoor dat het systeem zeer nauwkeurig weet waar de camper of caravan zich bevindt. De schotel kan vrijwel 360 graden draaien zonder dat dit problemen oplevert.

   

  Toekomstzeker

  Voor recreatief gebruik van Nederlandse satelliettelevisie breekt een nieuwe spannende tijd aan. Al langere tijd kan in het grootste deel van Europa via CanalDigitaal van Nederlandse tv en radio worden genoten. CanalDigitaal zendt het eigen zenderaanbod via de Astra3-satelliet uit. Binnenkort begint een tweede Nederlandse satelliettelevisieaanbieder onder de naam Joyne met het leveren van een zenderpakket met Nederlandse kanalen. Joyne gaat via de Eurobird 9B-satelliet uitzenden. De Xsarius Apollo 85 kan zowel de Astra3- als Eurobird 9B-satelliet ontvangen. Beide satellietposities zijn namelijk voorgeprogrammeerd. Wat de toekomstige keuze van aanbieder in de toekomst ook is, met deze volautomatische schotelinstallatie is ontvangst geen probleem.

   

  Conclusie

  Bijna twaalfhonderd euro is natuurlijk veel geld; ook voor veel bezitters van een camper of caravan. Maar als we kijken wat voor gemak men hiervoor met de Xsarius Apollo 85 geleverd krijgt, dan is het dat geld meer dan waard. Voor andere soortgelijke volautomatische schotelsystemen met dezelfde mogelijkheden moet veel meer, in sommige gevallen zelfs het dubbele, worden betaald. Ondanks de gunstige prijs heeft Xsarius niet bezuinigd op de gebruikte materialen. Een langere levensduur is dus, zeker gezien de verlengde garantieperiode, verzekerd. Verder is Xsarius een Nederlands bedrijf dat onderdelen die vervangen moeten worden op voorraad kan leveren.

   

   

  De geteste apparatuur werd beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen

  volautomatischachotelantennexsariusapollo 85mobielcaravancamper

  Reacties

 1. TV-TIP VTBL

  VTBL
  RTL 7 om 20:00 uur
  Hmbrt Tn, Th Jnssn en Jmm Fld Hsslbnk zijn de kopstukken van de nieuwe voetbaltalkshow VTBL. Want over het spel kan niet genoeg worden gebakkeleid. Minder bekend, wel aan tafel: journalisten Bart Nolles en Simon Zijlemans. Ze bespreken alles van Vitesse tot de Europese voetbalvelden.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 KAARTJES INSTANT FAMILY

   Als Pete (Mark Wahlberg) en Ellie (Rose Byrne) een gezin willen stichten, komen ze in de wereld van adoptie terecht. Wanneer ze de rebelse vijftienjarige Lizzy en haar jongere broer en zus leren kennen, krijgt het stel onverwacht in één keer drie kinderen. Dit brengt niet alleen moeilijke situaties met zich mee maar ook grappige en ontroerende momenten. Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes voor deze komedie weggeven.

  TV-TIP A Good Day to Die Hard

  A Good Day to Die Hard
  Veronica om 20:30 uur
  De New Yorkse agent John McClane (Bruce Willis) steekt voor het eerst de grens over om zijn zoon uit een gevangenis in Moskou te halen. Hij steekt de oceaan over om daar de boel aan gort te scheuren en te schieten. Net als zijn voorgangers is de film weer tot de nok toe gevuld met actie.

  Interview