1. Tests

  Google Chromecast 2: Chromecast overtreft zichzelf

  Hij is goedkoop en maakt van iedere tv met HDMI-ingang de modernste smarttelevisie die er is. Chromecast is nu nog beter.
  Jarco Kriek
  4 september 2016
  10.0
  comments 9
  Google Chromecast 2: Chromecast overtreft zichzelf

  Hij is goedkoop en maakt van iedere tv met HDMI-ingang de modernste smarttelevisie die er is. Chromecast is nu nog beter.

   

  Google bracht onlangs de tweede versie van Chromecast op de markt en introduceerde tevens Chromecast Audio. Ten opzichte van de eerste generatie Chromecast valt het uiterlijk van Chromecast 2 direct op. De oude Chromecast had de vorm van een HDMI-stick, maar het nieuwe model is discusvormig met een korte draadverbinding met de HDMI-aansluiting. Chromecast 2 is daarnaast in drie kleuren leverbaar: zwart, geel en rood.

   

  Verpakking

  De inhoud van het doosje waarin Chromecast wordt geleverd is minimaal. Naast het apparaatje zelf vinden we alleen een USB-kabel en een USB-stroomadapter. In principe kan de stroomvoorziening van Chromecast plaatsvinden via een USB-aansluiting van de televisie (indien aanwezig). Tenzij het niet anders kan, raden we echter aan om het apparaat zelfstandig via de meegeleverde adapter van stroom te voorzien. Het aansluiten van de Chromecast kan eigenlijk niet mis: de HDMI-kabel zit vast aan het apparaatje, en er is verder alleen een micro USB-aansluiting voor de voeding. Kinderspel!

   

  Installeren

  Datzelfde kunnen we niet zeggen over de installatie. Voor het installeren en gebruiken van Chromecast is altijd een pc of mobiel apparaat als laptop, tablet of smartphone nodig. Dit moet verbonden zijn via hetzelfde draadloze wifi-netwerk als de Chromecast. Installeren met een pc of laptop die via een vaste kabelverbinding met de router is verbonden, is dan ook niet mogelijk. Installeren via tablet of smartphone heeft onze voorkeur. Hiervoor moet dan wel eerst de Google Chromecast-app geïnstalleerd worden. Op het eerste gezicht schrikt de installatie enigszins af, maar via de app worden we met een helder stappenplan door de installatie geloodst. De Chromecast App is ook daarna nog handig. Als we in huis meerdere Chromecast-apparaten gebruiken, kunnen we met de app het apparatenbestand beheren.

   

  Doorgeefluik

  Wat natuurlijk opvalt is dat Chromecast geen afstandsbediening heeft. Het apparaat wordt via de pc, laptop, tablet of smartphone bediend. Met die apparaten sturen we de opdrachten voor het streamen van video, foto en muziek richting Chromecast. Op Chromecast kunnen dus geen apps worden geïnstalleerd. In principe is Chromecast een doorgeefluik. Via een geschikte app op tablet of smartphone wordt content aan Chromecast aangeboden. Deze start de video- of geluidstream dan zelfstandig op en speelt de media vervolgens af. De app op tablet en smartphone dient Chromecast te ondersteunen, en bij de meest gebruikte video on demand-apps zoals Netflix, Videoland, NLziet en YouTube is dat het geval. Streamen vanaf pc of laptop is mogelijk met de internetbrowser Google Chrome.

   

  Smart TV

  Oudere tv's hebben doorgaans geen Smart TV platform voor internettelevisie. Ook kan na enkele jaren blijken dat bepaalde Smart TV videodiensten niet meer wordt ondersteund. Met Chromecast wordt dit probleem opgelost. Elke televisie met HDMI-aansluiting krijgt hiermee het meest moderne Smart TV-platform. Het enige nadeel is dat er altijd een pc, laptop, tablet of smartphone in de buurt moet zijn om van de mogelijkheden van Chromecast gebruik te maken. Omdat Chromecast 2 een adviesprijs van slechts 39 euro heeft, is dit nadeel al snel vergeten.

   

  5GHz Wi-Fi

  Wat is nu behalve het uiterlijk het grootste verschil tussen de oude en nieuwe Chromecast? Dat is verbeterde wifi ondersteuning. Chromecast 2 beschikt over meer en betere interne wifi-antennes. In tegenstelling tot de eerste Chromecast wordt ook de snellere en stabielere 5GHz Wi-Fi frequentieband ondersteund. Dat is zeker van belang als men in een gebied woont waar veel draadloze wifi-netwerken actief zijn. Het wordt steeds moeilijker om in de 2,4 GHz-frequentieband een (storings)vrij kanaal te vinden. Ondersteuning van 5GHz is in deze gevallen een uitkomst.

   

  Hoe streamen?

  Als een app voor tablet of smartphone voor Chromecast geschikt is en Chromecast bevindt zich in hetzelfde wifi-netwerk, dan zien we in het scherm een televisie-icoontje. Drukken we hierop, dan zien we de beschikbare Chromecast-apparaten in ons netwerk. Als in huis meerdere apparaten gebruikt worden, is het aan te raden op deze duidelijke namen te geven, zoals bijvoorbeeld 'Chromecast huiskamer' of  'Chromecast slaapkamer'. Door het juiste Chromecast apparaat te kiezen, zal hij draadloos content van het internet gaan streamen en weergeven op tv. We kunnen daarna de tablet of smartphone gewoon uitzetten of voor andere doeleinden gebruiken. Tijdens het streamen verbruikt de tablet of smartphone geen data en er is geen extra batterijverbruik.

   

  Geen 4K

  De beeldkwaliteit van videocontent is goed. Er kan - mits de online dienst dit ondersteunt - in HD-kwaliteit via Chromecast worden gekeken. Netflix ondersteunt Chromecast ook. Hoewel Netflix steeds meer series in 4K Ultra HD aanbiedt, is het niet mogelijk om in Ultra HD via Chromecast op een Ultra HD-televisie te kijken. Chromecast 2 ondersteunt 4K namelijk niet. Datzelfde geldt overigens voor de directe concurrent Apple TV 4, die vijf keer zo duur is. Apple TV heeft wel de mogelijkheid voor het opslaan van apps, waardoor gebruik van tablet of smartphone niet noodzakelijk is. Apple TV ondersteunt daarnaast Airplay. Dit is een techniek die vergelijkbaar is met als Chromecast en waarmee vanuit de apps voor iPhone en iPad content naar Apple TV gestreamd kan worden. Ook hierbij dient de gebruikte app wel Airplay te ondersteunen. De Chromecast 2 speelt de volgende videostandaards en beeldformaten af: H.264 1080p, H.264 720×480, MPEG-4, VP8 video en AAC-LC. Wat audio betreft worden AC3, eAC3 (Dolby Digital Plus), FLAC, MP3, PCM/WAV en Vorbis ondersteund.

   

  Fast Play

  Google heeft enkele nieuwe onderdelen aan Chromecast 2 toegevoegd. Eén daarvan is Fast Play, dat in praktijk nog in de planning zit. Bij Fast Play wordt op de achtergrond al content ingeladen, nog voordat de gebruiker op de knop drukt om naar de Chromecast te casten. Zo kan de gekozen content sneller worden weergegeven. Als we bijvoorbeeld via Netflix of Videoland wil bingewatchen en meerdere afleveringen van een serie achter elkaar willen bekijken, wordt tijdens het afspelen van een aflevering de daaropvolgende aflevering alvast ingeladen zodat zonder noemenswaardige onderbreking direct verder kan worden gekeken. Daarnaast ondersteunt Chromecast 2 het afspelen van games. De tablet of smartphone kan in dat geval voor de besturing van de game worden gebruikt.

   

  Muziek

  Naast video, foto en games wordt ook muziek door Chromecast 2 ondersteund. Diensten als Spotify en Deezer zijn op deze manier te gebruiken. Internetradio kan onder meer via iHeart en TuneIn worden beluisterd. Het valt bij TuneIn echter wel op dat veel zenders niet op het televisietoestel weergegeven kunnen worden, omdat het m3u-bestand niet wordt herkend. Nu is het natuurlijk niet heel gewoon om via de televisie naar muziek te luisteren: Google heeft speciaal hiervoor de Chromecast Audio op de markt gebracht. Dit is een soortgelijk apparaat als Chromecast 2, maar in plaats van de HDMI-plug is er een een mini-jack-aansluiting aanwezig. Op deze manier kunnen we Chromecast Audio aan bijvoorbeeld een draadloze speaker, soundbar of home cinema set aansluiten om te luisteren naar muziek via het internet met apps voor tablet en smartphone. De installatie en bediening verloopt hetzelfde als bij de Chromecast 2. Dat geldt ook voor de adviesprijs van 39 euro.

   

  Conclusie

  Voor mensen die de eerste versie van Chromecast al hebben, is de verbetering van Chromecast 2 wellicht te klein om hiervoor een nieuw exemplaar aan te schaffen. Nieuwe gebruikers raden we aan om direct Chromecast 2 aan te schaffen: laat je niet verleiden om voor enkele euro's minder de oude versie te kopen.

  Reacties

 1. TV-TIP San Andreas

  San Andreas
  Net5 om 20:00 uur
  De San Andreasbreuk zorgt al eeuwen voor zware aardbevingen in Californië, maar wat als de grootste klap nog moet komen? Dan ben je blij dat Dwayne Johnson je vader speelt. Als hij zegt: „Ik ga mijn dochter redden”, zal niemand daar aan twijfelen. Als reddingshelikopterpiloot is hij zo stoer, dat je bijna medelijden krijgt met de aardbeving.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY THE FLORIDA PROJECT

   De zesjarige Moonee woont met haar moeder Halley in een motel in de schaduw van Disney World Florida. Motelmanager Bobby lijkt de enige volwassene in de omgeving te zijn die de kinderen in het gareel probeert te houden. Totaal TV mag de Blu-ray van deze dramafilm vijf keer weggeven.

  TV-TIP 11 Friese fonteinen

  11 Friese fonteinen
  NPO 2 om 20:15 uur
  Inspraak en kunst, is dat eigenlijk wel een vruchtbare combinatie? De gemoederen bij de Friezen lopen hoog op.