1. Tests

  Humax IRHD-5200C: Ziggo maakt Humax interactief

  Ziggo ontwikkelde samen met Humax firmware waarmee de IRHD-5200C kabeldecoder interactief wordt. Reden om hem te testen.
  Jarco Kriek
  11 juni 2016
  10.0
  comments 6
  Humax IRHD-5200C: Ziggo maakt Humax interactief
  Ziggo ontwikkelde samen met Humax firmware waarmee de IRHD-5200C kabeldecoder interactief wordt. Reden om hem te testen.

  Humax introduceerde de IRHD-5200C al een poosje geleden als hybride ontvanger waarmee digitale kabeltelevisie gecombineerd kan worden met interactieve tv via het internet. Het interactieve gedeelte bestond in eerste instantie uit het eigen Humax TV Portal. 

  Nu kan men als Ziggo-abonnee door het laden van nieuwe firmware dit beperkte Humax TV Portal inruilen voor een volwaardig video on demand-platform. Het Ziggo TV Portal ITV 2.0 geeft dan toegang tot de volledige video on demand-content van Ziggo. Gebruik van een Wi-Fi USB-dongle is wel noodzakelijk. 

  Voor het testen van het nieuwe Ziggo TV Portal verhuisden wij onze testbank naar het hoofdkantoor van Ziggo in Utrecht. Ten tijde van onze test bevond zich deze nieuwe interactieve mogelijkheid nog in het teststadium.

  Kijken we als eerste naar de Humax IRHD-5200C dan zien we een volwaardige kabeldecoder met veel mogelijkheden. Er zijn twee tuners in de decoder aanwezig. Hierdoor kunnen we twee tv-programma’s tegelijk opnemen en eventueel een derde live bekijken. Dat geldt ook voor HD-kanalen. 

  De opgenomen programma’s worden opgeslagen op de interne harde schijf met een opslagcapaciteit van 500GB. Via de harde schijf is ook timeshifting mogelijk. Hiermee kunnen we lopende live programma’s tijdelijk pauzeren om bijvoorbeeld na een toiletstop of telefoongesprek de draad weer op te pakken. 

  De ingebouwde DNLA-mogelijkheden en vrijwel volwaardige mediaspeler maken deze kabelontvanger geschikt voor het weergeven van foto-, muziek- en videobestanden, ook als het gaat om HD-videobestanden. 

  De Humax IRHD-5200C is elegant vormgegeven en misstaat zeker niet in de huiskamer. Opvallend is het heldere alfanumerieke display. Achter de frontklep van de decoder vinden we het enige smartcardslot. Dit is geschikt voor de Irdeto-codering die door vrijwel alle kabelbedrijven in Nederland wordt gebruikt. Dat maakt deze decoder dus geschikt voor bijna alle kabelbedrijven. Uitzondering is UPC, dat de Nagravision-codering gebruikt. Er is geen mogelijkheid om een Common Interface-module te gebruiken. 

  Onder frontklep vinden we ook een USB-aansluiting. Een tweede USB-aansluiting vinden we aan de achterzijde van de decoder. Daar vinden we ook de HDMI-aansluiting, twee scart-aansluitingen en een A/V cinch-aansluiting om de decoder aan de televisie of videorecorder te koppelen. Natuurlijk raden we aan om hiervoor de HDMI-mogelijkheid te gebruiken. 

  De meegeleverde afstandsbediening is echt een genot om vast te houden. De werking is goed, en hetzelfde geldt voor de communicatie met de decoder.

  De werking van de decoder bevalt ons ook. Het zappen gaat snel. De gebruikersinterface is simpel maar zeer overzichtelijk. We zien een bekende chipset als hart van de Humax IRHD-5200C: de Broadcom BCM7405. En ja, dan is ook niet verwonderlijk dat deze decoder op het Linux-besturingssysteem werkt. Bij de chipset wordt 32MB flashgeheugen en 256MB DDR2 SDRAM geheugen gebruikt. Dat verklaart ook de relatief goede werking van de mediaspeler. 

  Natuurlijk is de Humax IRHD-5200C een HD-kabeldecoder, die ook zonder problemen SD-kanalen kan weergeven. De ondersteunde beeldformaten zijn 1080i, 720p, 576p en 576i. Ook wat betreft digitale en analoge audio worden de meest gebruikte audioformaten ondersteund.

  Naast de ruime en goed werkende standaardmogelijkheden van de Humax IRHD-5200C zijn we natuurlijk ook geïnteresseerd naar de werking van de interactieve mogelijkheden die Ziggo aan deze decoder toevoegt. Hiervoor is het nodig om de juiste firmware te installeren. Dat is een vrij makkelijke handeling die iedereen – eventueel met een goede gebruiksaanwijzing – kan uitvoeren. 

  Zodra de firmware in de ontvanger is geladen, plaatsen we de USB Wi-Fi-dongle in de decoder. Hierna voeren we de benodigde informatie in om het beveiligde contact met de router te maken. Het invoeren van de abonneegegevens van het Ziggo tv-abonnement is een volgende stap om ons via het  internet op de Ziggo-server aan te melden. Eventueel kan men ook de aanwezige netwerkaansluiting gebruiken om de kabeldecoder met een netwerkkabel in het thuisnetwerk te plaatsen en zo aan het internet te koppelen.

  Via de knop TV Portal op de afstandsbediening kunnen we in het Ziggo TV Portal komen. Hiervoor maakt Ziggo gecombineerd gebruik van DVB-C en IPTV. Om de decoder via de firmware interactief te maken, gebruikt Ziggo een stukje DVB-C bandbreedte op het eigen kabelnetwerk. Het gaat hier maar om een klein gedeelte van 6 Mbps; vrijwel verwaarloosbaar dus. Hiermee wordt het menu grafisch op het beeldscherm geplaatst en kan men op het interactieve platform navigeren. 

  Dit is vooral van belang omdat Ziggo meer modellen kabeldecoders van diverse fabrikanten op deze manier interactief wil maken. Men hoeft dan het eigen video on demand-platform niet in de bestaande kabeldecoder te integreren. Dat kan in veel gevallen ook niet omdat de hardware van oudere kabeldecoders wat betreft processorsnelheid en intern geheugen hiervoor niet geschikt is. 

  Ook houdt Ziggo op deze manier zelf de teugels in handen. Veranderingen aan functionaliteit en uiterlijk van het video on demand-platform kan men nu zelf via de eigen DVB-C bandbreedte op het eigen kabelnetwerk regelen. Mocht men het uiterlijk zodanig veranderen dat de gebruikte bandbreedte te weinig is, dan kan men dit zelf makkelijk oplossen door meer bandbreedte op het eigen kabelnetwerk voor deze dienst te reserveren.

  Eenmaal op het video on demand-platform zien we een simpel maar zeer overzichtelijk overzicht. Het navigeren gaat snel. Maar wat belangrijker is: de hele video on demand-content van Ziggo is via de kabeldecoder beschikbaar. We kunnen zowel gratis als betaald video on demand bekijken. Ook de diensten voor uitgesteld kijken van diverse tv-zenders zijn te gebruiken. De hoeveelheid video on demand-diensten is afhankelijk van het bij Ziggo afgenomen abonnement. 

  Natuurlijk bekeken we ook de beeldkwaliteit van het video on demand-content. Deze is goed. Ook HD-beelden worden goed doorgegeven. We moeten ons realiseren dat de bandbreedte voor de videobeelden niet is beperkt tot 6 Mpbs: die bandbreedte geldt alleen voor de grafische schil van het video on demand-portaal. De beelden worden via IPTV (internet) naar de Humax getransporteerd. En daardoor worden HD-beelden met meer dan voldoende bandbreedte – in ieder geval meer dan 10 Mbps – getoond. De beeldervaring van HD via het video on demand-portaal is dan ook gelijkwaardig met het bekijken van een HD-zender via DVB-C op het kabelnetwerk van Ziggo.

  De Humax IRHD-5200C is een volwaardige kabeldecoder met veel opnamemogelijkheden. Met de nieuwe firmware is het tevens een volwaardige interactieve decoder op het kabelnetwerk van Ziggo. 


  CATEGORIE De Humax IRHD-5200C werd getest in de categorie kabeldecoders

  FIRMWARE We hebben de Humax IRHD-5200C getest met de firmwareversie 1.00.29. De ontvanger werd beschikbaar gesteld door Quantis Electronics uit Eindhoven.

  Reacties

 1. TV-TIP Enemy of the State

  Enemy of the State
  SBS6 om 20:00 uur
  In deze zenuwslopende actiethriller verandert Will Smith van gerespecteerde advocaat in één klap in opgejaagd wild, wanneer hij -zonder het zelf te weten- een videotape met belastend materiaal toegespeeld krijgt. Slimmeriken zien misschien een paar wendingen aankomen, maar het is allemaal strak in beeld gebracht.

  Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET THE GIRL IN THE SPIDERS WEB

   Lisbeth Salander, het bekende personage uit de populaire Millennium-boeken, keert terug in The Girl in the Spider’s Web. Het is de eerste verfilming van de bestseller. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket voor deze dramathriller weggeven, met daarin het boek (filmeditie) en twee bioscoopkaartjes.

  TV-TIP The Lawyer

  The Lawyer
  NPO 3 om 20:25 uur
  Frank en Sara zijn broer en zus. Hij is een veelbelovend advocaat, zij doet het goed bij de politie. Als kind zagen ze hoe hun ouders door een autobom om het leven kwamen. Voor Frank is dat een latent verdriet, voor Sara een blinde ambitie om de waarheid te achterhalen.