1. Tests

  Kijken zonder kastje

  Geheel onverwacht heeft KPN een app uitgebracht waarmee direct via een Smart TV – dus zonder set-top box – naar tv kan worden gekeken.
  Jarco Kriek
  9 april 2019
  8
  comments 2
  Kijken zonder kastje

  De lancering van de Smart TV App van KPN is een mooie ontwikkeling, die aansluit bij de trend van meer online kijken - direct via de televisie en zonder extra randapparatuur. Maar hoe werkt de KPN Smart TV App in praktijk?

   

  Alleen nog Samsung

  De nieuwe app is slechts een eerste, bescheiden stap van KPN met tv-kijken zonder set-top box. De nieuwe KPN Smart TV App is op dit moment slechts beschikbaar voor een beperkt aantal Smart TV internettelevisies. Alleen modellen van fabrikant Samsung vanaf 2017 – dit zijn de modellijnen M en N plus de nieuwe 2019 modellen – zijn geschikt voor gebruik van de KPN Smart TV App. Dat de uit 2016 afkomstig K-modellijn van Samsung niet voor de nieuwe dienst geschikt is, is toch wel enigszins opvallend. Canal Digitaal biedt al bijna een jaar een Smart TV-app met soortgelijke mogelijkheden aan, die wel probleemloos op Samsung televisies uit 2016 kan worden gebruikt. KPN heeft overigens aangekondigd dat in de rest van dit jaar nieuwe modellen Smart TV’s – ook van andere fabrikanten – aan de lijst van ondersteunde televisies worden toegevoegd.

   

  Makkelijke installatie

  De eerste ingebruikname van KPN Smart TV App is heel eenvoudig. Het enige wat we nodig hebben zijn de inloggegevens van onze persoonlijke MijnKPN-omgeving. Na het downloaden en installeren van de KPN Smart TV App op de televisie hoeven we alleen de instructies op het beeldscherm te volgen. Als dat eenmaal succesvol is gedaan, kunnen we met tv-kijken beginnen.

   

  Mogelijkheden

  Maar wat is er allemaal mogelijk met de KPN Smart TV App? Eigenlijk heel veel. De functionaliteit staat gelijk aan de mogelijkheden die de KPN Interactieve TV App voor tablet en smartphone biedt. Dit betekent dat we live kunnen kijken naar het grootste deel van de tv-zenders die KPN levert bij Interactieve TV. Het zenderaanbod van de KPN Smart TV App is gelijk aan dat van de KPN Interactieve TV App. Wel bleek tijdens onze test dat de KPN Smart TV App na het opvragen van streams van enkele tv-zenders een foutmelding gaf. Dit was onder meer bij TV538 het geval. Hierbij moet we wel de kanttekening plaatsen dat TV538 op het moment van onze test pas één dag beschikbaar was bij KPN. Ook hebben we deze test uitgevoerd op de eerste dag dat de KPN Smart TV App door het telecombedrijf werd uitgebracht. Het is dus goed mogelijk dat KPN op dat moment de Smart TV App nog aan het ‘finetunen’ was.

   

  Begin Gemist

  Verder kan er met de KPN Smart TV App direct vanuit de tv-gids naar eerder uitgezonden programma’s worden gekeken. Ook kunnen zelf opgenomen programma’s worden bekeken, is de video on demand-content benaderbaar en ontbreekt ook de optie Begin Gemist niet. Bij Begin Gemist viel op dat na het kiezen van deze optie het programma vrijwel exact naar het begin wordt ‘teruggespoeld’. Vaak wordt bij Begin Gemist teruggeschakeld naar vijf minuten voor aanvang van het programma. Dit heeft een commerciële reden die voortvloeit uit afspraken die distributeurs zoals KPN met tv-zenders hebben gemaakt: de kijker moet hierdoor namelijk verplicht naar de reclame kijken die voor het programma wordt uitgezonden. Bij Begin Gemist kan de reclame namelijk in veel gevallen niet doorgespoeld worden.

   

  Draadloos?

  Met de KPN Smart TV App kunnen kijkers zonder set-top box en dus zonder draad naar de tv van Interactieve TV gebruik maken. Dit is in principe wel mogelijk, maar niet aan te raden. De momenteel geschikte tv-modellen van Samsung beschikken allemaal over de mogelijkheid om via wifi verbinding te maken met het huisnetwerk. In de praktijk werkt het echter veel beter om de televisie met een vaste netwerkkabel op de router of modem aan te sluiten. Dit geldt niet alleen voor gebruik van de KPN Smart TV App, maar ook voor de vele online streamingdiensten – zoals Netflix, Videoland en NLziet – die op deze Smart TV-internettelevisies aanwezig zijn. Van draadloos tv-kijken is dan geen sprake meer, omdat hetzelfde netwerkkabeltje dat eerder voor de tv-decoder van KPN Interactieve TV gebruikt werd nu in de tv geprikt wordt voor de Smart TV App.

   

  Beeldkwaliteit

  De beeldkwaliteit is bij dit soort tv-apps uiterst belangrijk. We beoordelen deze als behoorlijk goed, maar wel minder dan de kwaliteit die we zien als we direct via de tv-decoder van KPN kijken. Meldingen op het internet dat de beeldkwaliteit van de KPN Smart TV App beter zou zijn de die van het tv-kastje dat KPN levert, kunnen we dan ook niet onderschrijven. Dat is vanuit het oogpunt van KPN ook begrijpelijk. Aan de bruikleen KPN-decoders hangt namelijk een goed verdienmodel: bij de meeste abonnementen moeten er voor gebruik op meerdere televisies een of meer decoders gehuurd worden voor vijf euro per decoder per maand. Als de KPN Smart TV App dezelfde beeldkwaliteit levert als de tv-decoder, zouden deze inkomsten voor een groot deel wegvallen. Op deze manier zou KPN zich met de Smart TV App flink in de vingers snijden.

   

  Chromecast

  Waar kunnen we de beeldkwaliteit van KPN Smart TV App dan wel mee vergelijken? Dit is eigenlijk een makkelijk te beantwoorden vraag. De streams die KPN gebruikt voor de app voor Smart TV hebben dezelfde beeldkwaliteit als de streams voor het casten van content vanuit de KPN Interactieve TV App met Chromecast. Het is mede hierom begrijpelijk dat KPN ervoor kiest om de Smart TV App eerst uit te brengen voor televisies van Samsung en binnenkort LG. De nieuwe televisies van de twee andere populaire merken in Nederland – Philips en Sony – gebruiken namelijk Android TV als Smart TV-platform. Een onderdeel van Android TV is de ingebouwde Chromecast-mogelijkheid. Bezitters van deze televisies hebben op dit moment dus eigenlijk al dezelfde mogelijkheden in dezelfde beeldkwaliteit als gebruikers van de KPN Smart TV App. Het verschil is dat bezitters van een Android TV-apparaat wel een tablet of smartphone moeten gebruiken om dezelfde mogelijkheden te krijgen als de KPN Smart TV App.

   

  Conclusie

  Het is een nieuwe manier van tv-kijken, die in de toekomst zeker aan belang gaat winnen. KPN probeert met de KPN Smart TV App de gunst van de cordcutter te winnen. Maar nu moet KPN echter snelle vervolgstappen nemen. De Smart TV App moet voor meer fabrikanten en modellen beschikbaar komen, en daarna ook op online mediaspelers zoals Apple TV HD en Apple TV 4K. Iets wat minder te verwachten is, maar op zich wel wenselijk, is een beeldkwaliteit die zich kan meten met die van een tv-decoder. Maar wellicht het belangrijkste voor KPN is dat het met ‘kijken zonder kastje’ concurrent Ziggo een stap voor is. Ziggo test al enige tijd Ziggo GO op Android TV, maar verder dan een beperkte klantentest is het kabelbedrijf nog niet gekomen.

  KPNKPN Smart TV App

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET FAST AND FURIOUS HOBBS AND SHAW

   Dwayne Johnson en Jason Statham zijn terug als Luke Hobbs en Deckard Shaw. Deze spectaculaire eerste stand-alone film neemt de kijker mee van Los Angeles naar Londen en van het verlaten Chernobyl naar het prachtige Samoa. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket van deze actiefilm weggeven met daarin een t-shirt en natuurlijk twee bioscoopkaartjes.

  TV-TIP UEFA Champions League kwalificaties: PSV - FC Basel

  UEFA Champions League kwalificaties: PSV - FC Basel
  Veronica om 19:30 uur
  Trainer Mark van Bommel staat voor een zware klus: drie voorrondes Champions League zien te overleven teneinde deel te mogen nemen aan het miljoenenbal. Eerst maar eens zien te winnen van het Zwitserse FC Basel, dat vorig seizoen nog Vitesse uit de Europa League hield.

  TV-TIP Top Five

  Top Five
  om 17:17 uur
  Voormalig stand-upcomedian Andre Allen speelde de hoofdrol in drie filmkomedies en wil nu serieuze films maken. Maar het publiek ziet hem nog steeds als grappenmaker en dat gaat ten koste van zijn populariteit. Zijn aanstaande huwelijk met een realityster moet hem weer in de spotlights plaatsen. Hij wordt door een journaliste overgehaald om een interview te doen en leert daardoor zichzelf kennen.

  Interview

  • *

   Janny van der Heijden

   Denkend aan Holland

   In Denkend aan Holland ontdekken André van Duin en Janny van der Heijden Nederland vanaf het water. Ze varen langs eeuwenoude stadjes, historische landgoederen en door natuurgebieden.
   Reacties0 reactie(s)