Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  KPN SuperWifi 2: Draadloos internet zonder hindernissen

  KPN verbeterde zijn SuperWifi-systeem voor draadloos internet in huis. Hoe bevalt de installatie en het gebruik van het nieuwe SuperWifi 2?
  Jarco Kriek
  4 oktober 2022
  8
  comments 0
  KPN SuperWifi 2: Draadloos internet zonder hindernissen

  Nu laptops, tablets en smartphones thuis onmisbaar zijn geworden, is goed draadloos internet belangrijker dan ooit. Het eigen wifinetwerk dient dus op orde te zijn. KPN helpt klanten hierbij met een eigen wifiverbeteraar die verkrijgbaar is onder de naam SuperWifi. SuperWifi heeft sinds enkele maanden een tweede, verbeterde versie. Met dit SuperWifi 2-systeem gingen we aan de slag.

   

  Verantwoordelijkheid

  Het is een hardnekkig misverstand dat de internetaanbieder verantwoordelijk is voor het wifinetwerk in de woning van de abonnee. Dat klopt dus niet: het is de consument zelf die dit netwerk moet inrichten en zorgen dat het naar behoren werkt. De reden hiervoor is eigenlijk simpel. Niet de internetaanbieder, maar alleen de abonnee weet welke kanalen de naaste buren gebruiken voor hun wifinetwerk. Wie voor het wifinetwerk hetzelfde kanaal gebruikt als de buren, schaadt hiermee de prestaties van het eigen netwerk én dat van de buren. Het is dus van belang dat er vrije kanalen worden gekozen waarop het eigen, persoonlijke wifinetwerk wordt ingericht.

   

  Hulp

  Hoewel internetaanbieders zelf niet verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van de wifi bij de abonnee, spannen ze zich wel in om frustraties bij hun klanten te voorkomen. De drie grootste internetaanbieders Ziggo, KPN en T-Mobile bieden hun klanten eigen wifiverbeteraars aan die kunnen worden gekocht of gehuurd. Natuurlijk kunt u ook zelf in de winkel een wifi-set kopen van merken als TP-Link of Netgear. Het voordeel hiervan is dat u deze niet-providergebonden wifiverbeteraars kunt blijven gebruiken als u van de ene naar de andere internetaanbieder overstapt. Wifiverbeteraars van de provider hebben dan weer als voordeel dat de installatie vaak veel makkelijker is in vergelijking met de niet-providergebonden systemen.

   

  SuperWifi

  KPN was in Nederland de eerste internetaanbieder die onder de merknaam SuperWifi een wifiverbeteraar voor de klant introduceerde. KPN hanteert hierbij een verkoopmodel. Dit betekent dat klanten het systeem tegen een eenmalige betaling kopen en daarna geen maandelijkse huur hoeven te betalen. De koper is dus direct volledig eigenaar van het systeem. Hij of zij kan dit systeem ook gewoon aan andere KPN-klanten verkopen, bijvoorbeeld bij de overstap naar een andere internetaanbieder. Het systeem hoeft dus niet bij KPN afgemeld te worden, zoals bijvoorbeeld wel het geval is bij Ziggo.

   

  Versie 2

  KPN SuperWifi heeft onlangs een tweede versie gekregen. Optisch is het verschil met de eerste versie direct zichtbaar, want SuperWifi 2 heeft een zwarte uitvoering in tegenstelling tot de eerdere, witte versie. Maar er zijn natuurlijk ook technische verschillen. Zo heeft SuperWifi 2 niet één maar twee netwerkaansluitingen aan de achterzijde. Dit is een groot voordeel als het systeem bekabeld wordt gebruikt. Een andere, grotere technische verbetering is de ondersteuning van de Wi-Fi 6-techniek. Vooral als klanten de Experia Box 12 als internetmodem gebruiken brengt dit enkele voordelen met zich mee. Veder zijn er nog enkele kleinere aanpassingen. Zo is de WPS-knop voor directe koppeling van een apparaat met het persoonlijke wifinetwerk voortaan niet meer aan de achterzijde maar aan de voorzijde te vinden. Bij SuperWifi 1 was de voet en de node - zeg maar het wifi-schoteltje van het systeem - één geheel. Bij SuperWifi 2 zijn de voet en de node los van elkaar, wat betekent dat de node ook aan een muur of tegen een kast gemonteerd kan worden. Dit kan helaas alleen als de nodes van SuperWifi 2 draadloos met elkaar verbonden worden en er geen apparaten bekabeld op worden aangesloten.

   

  Verpakking

  In de verpakking van de starterkit vinden we twee nodes met de bijbehorende stroomadapters. Er zijn bij de installatie altijd minimaal twee nodes nodig. De eerste node wordt naast de internetmodem geplaatst. Dit is nodig omdat het wifisignaal van de internetmodem wordt uitgeschakeld als SuperWifi 2 wordt geïnstalleerd. De node naast de modem neemt het wifisignaal over. Het systeem kan worden uitgebreid met extra nodes die los gekocht kunnen worden. Hierdoor kan ook in grotere huizen of in kantoor- of bedrijfspanden op iedere plek goed functionerend wifinetwerk worden gerealiseerd. In de verpakking vinden we voor iedere node ook een platte, zwarte netwerkkabel. En natuurlijk wordt er ook een handleiding meegeleverd.

   

  Installatie

  Het grote voordeel van een providergebonden wifiverbeteraar is de makkelijke installatie. In onze testopstelling gebruikten we vier nodes om op iedere plek in de woning de door KPN geleverde internetsnelheid van 1Gbps zo optimaal mogelijk draadloos te kunnen gebruiken. De installatie van alle nodes was uiteindelijk minder dan een half uur werk. Ons voordeel was wel dat op elk punt waar een node werd geplaatst al een netwerkkabel aanwezig was. Het is voor het beste resultaat aan te raden om SuperWifi 2 bekabeld te installeren. Als dat niet mogelijk is, kunnen de nodes ook draadloos met elkaar verbonden worden. In dat geval moet voor het beste resultaat wel goed uitgekiend worden waar de nodes worden geplaatst, want ook bij wifiverbeteraars betekent draadloos verbinden van nodes een verlies van internetsnelheid. De installatie van SuperWifi 2 wijkt overigens niet af van de eerdere SuperWifi-versie. Bij voorkeur wordt hiervoor de KPN Thuis App gebruikt. Met duidelijke en eenvoudige aanwijzingen worden we stap voor stap door de installatie geleid.

   

  Opties

  Via de beheerfunctie kunnen diverse technische parameters worden ingesteld om het wifisysteem zo optimaal mogelijk te gebruiken. Bij de installatie wordt door het systeem zelf bepaald welk wifikanaal op 2,4GHz en 5GHz het beste gebruikt kan worden voor de optimale werking. Maar deze automatische toewijzing van kanalen kunnen we natuurlijk handmatig wijzigen. Ook kan de gewenste dataencryptie van het wifisignaal – dat eveneens automatisch wordt ingesteld – handmatig gewijzigd worden. De eerder bij de installatie ingestelde wachtwoorden voor het wifinetwerk en het gastnetwerk kunnen we in het beheerpaneel eveneens aanpassen. Bij de installatie van SuperWifi 2 worden overigens standaard de wachtwoorden van het wifinetwerk van de internetmodem overgenomen.

   

  Upgraden?

  De vraag voor KPN-klanten die al een SuperWifi-systeem gebruiken is natuurlijk of het zinvol is om naar SuperWifi 2 over te stappen. Eigenlijk hoeft dat echt niet. De werking van beide systemen is vrijwel gelijk, en alleen voor wie met het hele draadloze netwerk wil overstappen naar Wi-Fi 6 is de upgrade naar SuperWifi 2 aan te bevelen. Dit zal echter maar bij een zeer beperkt deel van de KPN-klanten het geval zijn, temeer omdat gebruikers van Wi-Fi 6 waarschijnlijk liever kiezen voor een niet-providergebonden wifiverbeteraar. Wil je als KPN-klant voor het eerst een SuperWifi-systeem kopen, dan is het natuurlijk wel aan te raden om direct voor SuperWifi 2 te kiezen. Dat kan ook niet anders, want KPN levert momenteel alleen nog SuperWifi 2 systemen uit. Wellicht kunt u tweedehands nog voordelig de witte SuperWifi nodes op de kop tikken, en in dat geval is het een persoonlijke afweging welk systeem u kiest.

   

  Conclusie

  SuperWifi 2 is een ideale wifiverbeteraar voor KPN-klanten die zelf op een eenvoudige manier hun draadloze internetnetwerk naar een hoger niveau willen tillen. Met dit systeem kan overal in de woning gebruikt worden gemaakt van een stabiel en snel wifinetwerk.

   

  De geteste apparatuur is beschikbaar gesteld door KPN

  KPNSuperWifiSuperWifi 2draadloos internetrepeatermeshnodeswifi

  Reacties

 1. TV-TIP EK Wielrennen Mannen

  EK Wielrennen Mannen
  NPO 1 om 13:10 uur
  Op het ­Europees kampioenschap in fietsprovincie Drenthe beginnen de wielrenners vandaag in Assen, om vervolgens met een lus naar afvalberg Col du VAM te rijden. Remco Evenepoel is er niet bij: de wereld­kampioen tijdrijden krijgt rust na de Ronde van Spanje. Ook Mathieu van der Poel laat verstek gaan en focust zich vanwege de Olympische Spelen op een mountainbike test-event in Parijs. Wout van Aert heeft echter wel oren naar de wit-blauwe trui met gouden sterren.

  TV-TIP The Jungle Book

  The Jungle Book
  Net5 om 20:00 uur
  Het jongetje Mowgli (Neel Sethi) is opgevoed door wolven, maar de gevreesde tijger Shere Khan (Idris Elba) wil hem weg hebben uit de jungle. Daarom moet hij vluchten. Op zijn tocht wordt hij bijgestaan door de strenge panter Bagheera en de vrolijke beer Baloo (Bill Murray). Liveactionverfilming naar Rudyard Kipling gelijknamige boek.

  Interview

  • *

   Harm Edens

   Dit Was Het Nieuws

   Hij heeft de rol van voorleesmoeder in Dit Was Het Nieuws én is een van de breinen achter legendarische comedyseries als In de Vlaamsche Pot en Het Zonnetje in Huis. Ja, Harm Edens (62) weet wel wat van humor.
   Reacties0 reactie(s)