1. Tests

  M7 Triple LNB: Triple LNB maakt schotel compleet

  M7 Group heeft een nieuwe LNB. De Triple LNB is de opvolger van de DUO LNB en biedt meer ontvangstmogelijkheden.
  Jarco Kriek
  17 juni 2016
  10.0
  comments 4
  M7 Triple LNB: Triple LNB maakt schotel compleet
  M7 Group heeft een nieuwe LNB. De Triple LNB is de opvolger van de DUO LNB en biedt meer ontvangstmogelijkheden.

  Speciaal voor abonnees van de tv-aanbieders CanalDigitaal en TV Vlaanderen heeft de Luxemburgse eigenaar M7 Group de Triple LNB laten ontwikkelen door fabrikant Inverto. Met de DUO LNB kon men al de Astra1- en Astra3-satellietposities gelijktijdig en onafhankelijk van elkaar kan ontvangen. De Triple LNB voegt daar de Astra3-positie aan toe.

  De satellietkijker kan zo naar diverse Britse publieke en commerciële tv- en radiozenders kijken en luisteren. Het gaat daarbij onder meer om zenders van de BBC, ITV en Channel 4. Ook zijn er diverse HD-versies van Britse tv-zenders te ontvangen. Omdat deze kanalen ongecodeerd worden uitgezonden is ontvangst van de Astra3 een verrijking van het zenderaanbod van CanalDigitaal en TV Vlaanderen.

  De Triple LNB wordt in een kartonnen doos geleverd. Er zit geen handleiding of andere papieren bijlage bij. Dat is op zich niet ongebruikelijk bij LNB’s. De adviesprijs van 99 euro lijkt in eerste instantie aan de hoge kant. Als we de mogelijkheden van de LNB nader bekijken valt dat echter wel mee. De Triple LNB wordt geleverd in een uitvoering waarbij we vier satelliettuners kunnen aansluiten en gelijktijdig gebruiken. Als we zelf losse LNB’s met bekabeling en DiSEqC-switches zouden kopen om de mogelijkheden van deze LNB te evenaren, komt we al snel op hetzelfde bedrag uit. 

  M7 Group heeft de Triple LNB laten ontwikkelen voor de in Nederland en Vlaanderen veel gebruikte schotelmaat van 60 tot 65 centimeter. Alleen op deze schotels wordt goede ontvangst gegarandeerd. 

  In onze testopstelling blijkt gebruik op een grotere 78/80cm schotel ook mogelijk, maar niet gemakkelijk. Om een goede ontvangst te krijgen op schotelantennes van dit formaat moeten we echt met goede meetapparatuur aan de slag – in ons geval gebruikten wij de Xsarius Satmeter HD Plus – om dit mogelijk te maken. Ons advies is dan ook om de Triple LNB voor deze afmeting schotelantennes niet te gebruiken. 

  In onze test gebruikten wij de door de M7 Group geleverde Inverto 64, Triax 64 en de SAB S65 schotelantennes. Maar de werking van de Triple LNB is voor elk merk schotelantenne met een diameter van 60 tot 65 centimeter eigenlijk gelijk.

  Voor wie al een schotelantenne in gebruik heeft waarop de DUO LNB is gemonteerd – en deze is zoals geadviseerd op de Astra3-satelliet uitgericht – is het installeren van de Triple LNB eigenlijk kinderspel. Als men voorzichtig de DUO LNB verwijdert kan de Triple LNB hiervoor in de plaats worden gemonteerd. 

  De LNB wordt niet recht in de LNB-houder geplaatst. Voor een optimale ontvangst moet de LNB schuin gemonteerd worden. M7 Group adviseert voor Nederland een schuinstand van 14,5 tot 15 graden. Wil men de Triple LNB echt optimaal uitrichten, dan moet de ideale schuinstand voor de locatie waar de LNB gebruikt wordt berekend worden. Op internet zijn er diverse programma’s te vinden die de exacte schuinstand – ook wel skew genoemd – voor u berekenen. 

  Omdat M7 Group in tegenstelling tot bij de DUO LNB geen schuinstand mal meelevert bij de Triple LNB, kan men het beste een gradenboog of geodriehoek bij het uitrichten gebruiken. Ook kan men makkelijk zelf een mal maken door op een A4-papier een hoek van 15 graden – of de exact berekende schuinstand - uit te printen. 

  Als in het menu van de satellietontvanger Astra2 op DiSEqC-positie C of 3 wordt toegevoegd, geeft dit na het uitvoeren van een fastscan in de meeste gevallen direct goede ontvangst van de zenders op de drie Astra-satellietposities. Let wel op dat altijd de middelste LNB-koker – die van de Astra3-satelliet op 23,5 graden oost – in de houder op de schotelantenne wordt geklemd.

  Wie de Triple LNB in een nieuwe schotelantenne wil monteren heeft wat meer werk, omdat de schotelantenne eerst goed uitgericht moet worden. Bij dit soort installaties is het altijd noodzaak om een goede satellietmeter te gebruiken. Op het internet zijn diverse handleidingen te vinden hoe men een schotelantenne zelf kan uitrichten. 

  Hoewel het uitrichten van een schotelantenne een interessante klus is, kan men er natuurlijk ook voor kiezen om dit over te laten aan een professional van een satellietbedrijf. Voor kijkers die bij CanalDigitaal een nieuw zogeheten smartpack-abonnement afnemen en kiezen voor de TripleSat 64 wordt de schotelantenne door een installatiebedrijf geplaatst. 

  Naast de Triple LNB – of TripleSat 64 cm smartpack – blijft M7 Group ook de kleinere TripleSat schotelantenne aanbieden. Deze heeft een omvang van 45 centimeter en is ook voorzien van een LNB-kop waarmee men de Astra1-, Astra2- en Astra3-posities gelijktijdig kan ontvangen. De TripleSat 45 blijft gewoon bruikbaar – mits zeer exact uitgericht – maar omdat enkele CanalDigitaal-transponders zijn overgeschakeld op DVB-S2/8PSK is de regenreserve minder geworden. Bij hevige regenbuien kan de ontvangst hierdoor tijdelijk gestoord worden. 

  Bij installatie van een nieuwe schotelantenne of het afsluiten van een nieuw abonnement adviseren wij dan ook een schotelantenne van 60/65 centimeter in combinatie met de Triple LNB boven de TripleSat 45.

  De Triple LNB is op dit moment alleen leverbaar in een uitvoering waarop men vier satelliettuners kan aansluiten. Dat is begrijpelijk. Met vier LNB-uitgangen kan men twee twin-tuner satellietontvangers van signaal voorzien. Wanneer men niet alle LNB-uitgangen gebruikt is het aan te bevelen om de ongebruikte LNB-uitgangen af te schermen. Hiervoor zijn bij de satellietvakhandel diverse oplossingen verkrijgbaar.

  M7 Group S.A heeft de ideale oplossing voor betrouwbare en gelijktijdige ontvangst van de drie belangrijkste Astra-satellietposities op de markt gebracht. De Triple LNB maakt voor een betaalbare prijs de schotelantenne en het te ontvangen zenderaanbod completer.


  De Triple LNB werd beschikbaar gesteld door M7 Group. In combinatie met een 64cm satellietschotel wordt de LNB aangeboden als TripleSat 64. 

  Naast de Triple LNB en de TripleSat 64 is ook de oudere TripleSat met een schotel van 45cm nog te koop. Ook deze biedt ontvangst van Astra1, 2 en 3, maar heeft minder regenreserve en meer kans op uitval.

  Reacties

 1. TV-TIP Oefeninterland voetbal (vrouwen)

  Oefeninterland voetbal (vrouwen)
  SBS6 om 13:30 uur
  De Oranje Leeuwinnen beginnen de voorbereiding op het WK met een trainingskamp in Zuid-Afrika, waar vandaag een oefeninterland gespeeld wordt tégen de nummer 48 op de FIFA-ranglijst (Oranje staat 7de). De laatste ontmoeting tussen de twee vond in 2016. Oranje won dit duel met 2-0 dankzij twee doelpunten van Vivianne Miedema.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 KAARTJES INSTANT FAMILY

   Als Pete (Mark Wahlberg) en Ellie (Rose Byrne) een gezin willen stichten, komen ze in de wereld van adoptie terecht. Wanneer ze de rebelse vijftienjarige Lizzy en haar jongere broer en zus leren kennen, krijgt het stel onverwacht in één keer drie kinderen. Dit brengt niet alleen moeilijke situaties met zich mee maar ook grappige en ontroerende momenten. Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes voor deze komedie weggeven.

  TV-TIP Alaska: A year in the wild

  Alaska: A year in the wild
  Een om 18:10 uur
  Winters in Alaska, dat is bibberen. Hoewel veertien graden onder nul niet bepaald benauwd te noemen is, hadden we het kouder verwacht. De dieren moeten hoe dan ook vol aan de bak om te overleven en nog een lente mee te maken. In juli kan de zwembroek aan, want dan kan het er zomaar 19 graden zijn.

  Interview