Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Mediaspeler met een beetje meer

  De online mediaspeler is al in veel huiskamers een trouwe partner van de televisie. DreamTV bracht onlangs een eigen speler op de markt.
  Jarco Kriek
  28 januari 2020
  8
  comments 1
  Mediaspeler met een beetje meer

  De naam Dream zal bij de wat langer actieve satellietkijker een belletje doen rinkelen. Het roept herinneringen op aan de gloriedagen van de Dreambox satellietontvanger, inmiddels alweer vijftien jaar geleden. Maar deze DreamTV Mini Ultra HD mediaspeler heeft niets met de Dreambox van weleer te maken. Wel doet de vormgeving van deze DreamTV mediaspeler zeer sterk denken aan die van de Dreambox-ontvangers van dit merk. Met andere woorden: het apparaat misstaat niet in de huiskamer. De DreamTV Mini Ultra HD wordt door het bedrijf Mediaking op de markt gebracht.

   

  Aansluitingen

  De DreamTV Mini Ultra HD is een relatief kleine online mediaspeler met afmetingen van 13 x 8 x 2,5cm. Het heeft een mooie zwarte kleur met aan de bovenkant een opvallend accent in de vorm van een diagonale sleuf. Aan drie zijden van de mediaspeler zijn aansluitmogelijkheden. Aan de voorzijde vinden we geen display of bedieningsknoppen, maar alleen een kaartslot waarin een SD-geheugenkaart met een maximaal geheugen van 128GB geplaatst kan worden. Aan de rechterzijkant zijn twee USB-aansluitpunten aanwezig. Eén is USB 3.0, de andere USB 2.0. De meeste en belangrijkste aansluitpunten vinden we aan de achterzijde van het apparaat. Dit zijn de HDMI-aansluiting, netwerkaansluiting, de optische uitgang voor digitaal geluid, een mini-USB aansluiting die alleen voor servicedoeleinden aanwezig is en de stroomingang voor de adapter met een aan/uit-schakelaar.

   

  Wat wordt meegeleverd?

  In de kleine kartonnen verpakking vinden we naast de mediaspeler ook de van Dreambox bekende RC-20 afstandsbediening met bijbehorende AAA-batterijen. En dit is een groot pluspunt van deze mediaspeler. Waar andere merken spelers in dit prijssegment soms met kwalitatief slechte en minder logische afstandsbedieningen worden geleverd, kan over dit exemplaar eigenlijk niets verkeerds worden gezegd. Hij is net zo elegant als de mediaspeler zelf, heeft een duidelijke knopindeling, ligt goed in de hand en komt degelijk over. In de verpakking vinden we verder de stroomadapter en een HDMI-kabel van redelijke kwaliteit. Voor een gebruiksaanwijzing moet internet geraadpleegd worden.

   

  Vreemde keuzes

  Wanneer we de aansluitmogelijkheden nader bekijken vallen ons twee zaken op. De fabrikant van de DreamTV Mini Ultra HD heeft ervoor gekozen om een HDMI-poort versie 2.1 in het apparaat te plaatsen. Daarmee voldoet de mediaspeler aan een belangrijke standaard voor weergave in 4K Ultra HD-beeldkwaliteit. Dit verdient dus een pluim. Tegelijkertijd wordt echter een netwerkaansluiting (ethernet) gebruikt met een maximale doorvoersnelheid van 100Mbit. Op een 4K mediaspeler, waarbij streaming van bestanden via het thuisnetwerk een belangrijke functie is, verwacht je als koper eigenlijk een Gigabit-aansluiting. Dit is dan ook een gemiste kans van de fabrikant.

   

  Android

  De DreamTV Mini Ultra HD werkt op het Android 9 Pie besturingssysteem. Dit houdt in dat apps vanuit de Google Play Store op het apparaat geïnstalleerd kunnen worden. Hiervoor is een intern geheugen van 16GB beschikbaar. Naast de mogelijkheid van het installeren van apps via de Google Play Store kunnen ook apps vanuit de Aptoide TV Store op de mediaspeler geplaatst worden. Hoewel de DreamTV Mini qua uiterlijk enigszins lijkt op de Nvidia Shield TV Pro is het geen mediaspeler met Android TV. Gebruik maken van streamingdiensten als Netflix, Disney+, Videoland, NLZIET en Amazon Prime Video - en voor de audioliefhebber Spotify, Deezer en TuneIn - kan dus wel, maar hiervoor worden geen native Android TV-apps maar de normale Android-apps gebruikt. Dat betekent helaas een mindere beeldkwaliteit. Ondersteuning van Chromecast is helaas ook niet aanwezig.

   

  Kodi

  Wel aanwezig is de app van mediaspeler Kodi. Dat maakt DreamTV Mini Ultra HD een veelzijdige en volwaardige online mediaspeler. Vrijwel alle video-, foto- en muziekbestanden kunnen via het huisnetwerk afgespeeld worden vanaf aangesloten computers en NAS-servers. Dit kan ook met mediabestanden die op SD-kaart of USB-stick of harde schijf zijn geplaatst. Binnen Kodi zelf kunnen add-ons geïnstalleerd worden waarmee online content kan worden bekeken. Op deze manier kan ook zonder betaling - en dus illegaal - toegang tot auteursrechtelijk beschermd materiaal worden gekregen. De add-ons moeten echter door de koper zelf gevonden, gedownload en geïnstalleerd worden.

   

  DreamTV-app

  Misschien nog wel belangrijker dan Kodi is de app DreamTV. Deze app maakt de DreamTV Mini Ultra HD onderscheidend van andere mediaspelers en is exclusief op DreamTV mediaspelers beschikbaar. Met de DreamTV-app kunnen bijvoorbeeld online zenderlijsten van onder meer Stalker, MAG en m3u in de mediaspeler geplaatst worden. Hierdoor kunnen de streams van zenders in deze zenderlijsten bekeken worden. Of het nu gaat om legale IPTV zoals de kanalenlijst van Hans - te downloaden via www.detransponder.nl - of zenderlijsten van verkopers van illegale IPTV-abonnementen. Dit laatste is natuurlijk niet in de haak en kan ernstige consequenties hebben.

   

  Enigma2

  Een mogelijkheid van de DreamTV Mini Ultra HD die interessant is voor een bepaalde gebruikersgroep is het koppelen van de mediaspeler aan een Enigma2-ontvanger binnen het eigen netwerk. Hierdoor wordt het mogelijk om met de DreamTV in het hele huis zonder tv-aansluiting en zonder decoder naar tv-zenders te kijken. De kanalenlijst van de Enigma2-ontvanger is – inclusief EPG – aanwezig op de mediaspeler. Vanuit deze lijst kan geselecteerd worden naar welke zender via de mediaspeler gekeken wordt. Dit kan zowel bij ontvangst via kabel (bijvoorbeeld Ziggo) als satelliet (Canal Digitaal en Joyne). Een vorm van binnenshuis cardsharing dus; iets waar Dreambox meer dan vijftien jaar geleden populair mee is geworden. Met een QR-code kunnen daarnaast ook instellingen automatisch goed gezet worden.

   

  4K Ultra HD

  DreamTV Mini Ultra HD is zoals de modelnaam al zegt een 4K Ultra HD mediaspeler. Dit betekent dat beelden in de maximale beeldnorm 2160p (3840 bij 2160 pixels) kunnen worden weergegeven. Daarbij worden de compressienormen H.264 en H.265 (HEVC) ondersteund. Verder is er ondersteuning voor de HDR-normen HDR10, HLG en Dolby Vision. De eerste twee konden wij in onze test wel werkend zien. Dolby Vision echter niet; mogelijk dat deze in een komende firmware-update wordt meegenomen. Belangrijk is wel dat HLG goed werkt als de mediaspeler wordt gebruikt van het streamen van 4K UHD-zenders vanaf een Enigma2-ontvanger.

   

  Onder de kap

  Als laatste kijken we onder de kap van DreamTV Mini Ultra HD. Daar zien we dat er een op de Cortex-A53 gebaseerde Amlogic S905X2 chipset met vier kernen (quad core) met een maximale snelheid van 2.0GHz wordt gebruikt. Voor het beeld is hier een ARM Mali-G31MP2 chip aan gekoppeld. Een flashgeheugen van 18GB en RAM-geheugen van 1GB maken het technisch hart compleet. Alles bij elkaar zorgt dit voor een prettige en snelle werking van de speler. Het overzichtelijke beginscherm en de goede menustructuur maken het een gebruikersvriendelijk apparaat.

   

  Conclusie

  De DreamTV Mini Ultra HD is een online mediaspeler met een beetje meer. Niet alleen voor hobbyisten interessant, maar ook voor mensen die voor de eerste keer een mediaspeler gebruiken. Niet alles is goed aan deze mediaspeler, maar wel veel. Dat Android TV niet wordt ondersteund is het grootste gemis.

   

  De geteste apparatuur werd beschikbaar gesteld door Schotelzaak.nl

  DreamTVAndroidmediaspelerKodiDreamTV Mini Ultra HDcardsharing

  Reacties

 1. TV-TIP Papillon

  Papillon
  RTL 7 om 22:00 uur
  Henri Charrière (Charlie Hunnam) kraakt kluizen, maar hij zou nooit iemand vermoorden. Toch belandt hij na een onterechte veroordeling voor een moord die hij niet heeft gepleegd op gevangeniseiland Duivelseiland. Hij sluit een deal met medegevangene Louis Dega (Rami Malek): in ruil voor bescherming van Charrière helpt Dega hem ontsnappen.

  TV-TIP De Kist

  De Kist
  NPO 2 om 23:53 uur
  De laatste gast van het seizoen is Lucille Werner en de Lingo-presentatrice, die een tijdje in de Tweede Kamer heeft gezeten voor het CDA, heeft een bijzonder verhaal te vertellen. Als klein meisje werd zij vanwege haar handicap letterlijk op handen gedragen door haar vader. Het was daarom een grote schok toen hij uit het leven stapte. Dit heeft een grote indruk achtergelaten op Lucille, die zich dagelijks inzet voor mensen met een beperking.

  Interview

  • *

   Joris Linssen

   Out of Office

   In het nieuwe Out of Office volgt Joris Linssen vijf mensen met een burn-out die een half jaar gaan helpen op een zorgboerderij. Heeft hij ooit overwogen om zelf een pauze te nemen en ‘out of office’ te gaan?
   Reacties0 reactie(s)