1. Tests

  Mediaspeler met leuke extra's

  De Maxytec UG-55 is een Android mediaspeler met mogelijkheden voor IPTV en streaming. Wat haalt u daarmee in huis?
  Jorrit van Broekhoven
  20 june 2017
  6
  comments 0
  Mediaspeler met leuke extra's

  De mediaspelers die we bij Totaal TV op de testbank plaatsen tonen veel overeenkomsten. Zo maken ze vrijwel allemaal gebruik van de spelersoftware Kodi. Dat is prettig, omdat de gebruiker die gewend is aan dit programma direct de weg weet te vinden op een nieuwe mediaspeler, ongeacht welke hardware er wordt gebruikt. Verder draaien veel mediaspelers tegenwoordig onder het Android besturingssysteem, wat het mogelijk maakt om apps te installeren voor onder meer Netflix, YouTube, NPO en andere videodiensten. Opvallende verschillen zijn er ook. Op het beeldscherm hebben alle spelers een andere 'look & feel', die samen met de afstandsbediening de gebruiksvriendelijkheid bepaalt. Ook belangrijk is wat de speler aan processorkracht in huis heeft. Die is bepalend voor de technische mogelijkheden van de speler, zoals het al dan niet kunnen afspelen van 4K Ultra HD video's en de steeds vaker gebruikte compressienorm H.265/HEVC.

   

  De hardware

  De Maxytec UG-55 heeft een Quad Cortex-A15 als centrale processor, met 2GB RAM en 8GB flash geheugen. Dat is voldoende voor weergave van 4K Ultra HD, en ook H.265/HEVC wordt ondersteund. De UG-55 heeft ingebouwde wifi en een vaste ethernetaansluiting. Verder vinden we op de achterkant twee USB-poorten, een HDMI-aansluiting en composietaansluitingen voor analoog beeld en geluid. Aan de zijkant heeft de speler een aan/uit-knop. Op het front van de ontvanger bevindt zich alleen een blauw/rode ledindicator die aangeeft of de speler aan of uit staat. Een externe 5 volt stroomadapter wordt meegeleverd, net als een HDMI-kabel met een plat snoer. De speler zit in een simpele behuizing van zwarte kunststof en kan gemakkelijk uit het zicht worden geplaatst. Een afstandsbediening ontbreekt uiteraard niet.

   

  Afstandsbediening

  De infrarood afstandsbediening is groter dan die van de meeste mediaspelers, heeft een logische indeling met flinke knoppen en ligt prettig in de hand. De afstandbediening heeft handige pauze- en spoelknoppen voor het afspelen van video, een hue-knop voor het kiezen uit vier beeldinstellingen, en een muis-knop die een aanwijspijltje op het scherm tovert dat we vervolgens met de navigatieknoppen naar de juiste plek kunnen sturen. Dit werkt goed, maar voor het invoeren van tekst verdient een draadloos toetsenbordje de voorkeur. Helaas werkt de home-knop op de afstandsbediening niet, en dat maakt het lastig om uit sommige apps te ontsnappen.

   

  Installatie

  Na het inschakelen van de speler verschijnt al snel een welkomstanimatie op het scherm. Het homescreen bevat knoppen voor IPTV, Kodi en YouTube, en andere apps zijn hieraan toe te voegen. Onder meer Netflix, Play Store en een browser zijn voorgeïnstalleerd. Zoals altijd is het maken van een internetverbinding de eerste handeling. Hierbij gaat de voorkeur uit naar een vaste aansluiting, dus met een ethernetkabeltje tussen de speler en de router. Dit zorgt voor de snelste en meest betrouwbare verbinding. De ingebouwde wifi-adapter werkt alleen op 2,4GHz, en niet op de snellere 5GHz band. Zodra de internetverbinding gemaakt is, voegen we een Google-account toe voor toegang tot de Play Store en andere Google-diensten als YouTube en Gmail. In de Play Store stuiten we op een storende bug in de speler. Zoeken gaat probleemloos, maar als we een download starten komt deze niet tot stand. Ook het downloaden van apps via de browser (als een .akp-bestand) leidt tot teleurstelling: de browser crasht. De enige manier om apps toe te voegen is dus via USB of een netwerklocatie. Dit gaat verder probleemloos, maar handig is het niet.

   

  Besturingssysteem

  Vervelender is dat de Maxytec UG-55 als besturingssysteem Android 4.4 draait. Dit is een wat oudere versie, en dat maakt het lastig om de nieuwste versies van sommige apps te gebruiken. Zo is Kodi inmiddels aanbeland bij versie 17.3, maar die vereist Android 5 of hoger. De UG-55 wordt dan ook geleverd met Kodi v16.0. Die versie werkt prima, maar wordt niet meer van updates voorzien en dat kan een veiligheidsrisico betekenen. Ze werd er onlangs in de nieuwste versie van Kodi een veiligheidslek gedicht rond geïnfecteerde zip-files met ondertitelingsbestanden. Oudere versies blijven echter kwetsbaar op dit punt. Het zou mooi zijn als de fabrikant in de toekomst een firmware-update met een actuelere versie van Android levert, maar daar durven we niet op te hopen. Updates kunnen overigens alleen met een USB-stick worden uitgevoerd, niet via het internet. De werking van Kodi op de Maxytec UG-55 geeft verder weinig problemen. Zoals het hoort kunnen alle gangbare bestandsformaten worden afgespeeld, en de speler struikelt niet over files met een uitzonderlijk hoge bitrate. HEVC wordt ook goed afgespeeld, maar niet HEVC-bestanden met een kleurdiepte van 10-bit. Daarmee wordt HDR ook niet ondersteund. Dat is jammer, omdat deze bestanden meer en meer gebruikt gaan worden.

   

  IPTV

  De gemiddelde gebruiker van de Maxytec-speler hoeft zich daar echter niet druk om te maken, omdat deze vooral geïnteresseerd is in andere zaken. Zo geeft de IPTV-knop toegang tot een app voor het kijken naar tv via het internet. Hiervoor kan men een abonnement afsluiten bij een aanbieder, waarna bijvoorbeeld complete sportpakketten van binnen- en buitenlandse aanbieders kunnen worden bekeken voor een fractie van de abonnementskosten. Dit is vanzelfsprekend volstrekt illegaal, en de UG-55 wordt dan ook geleverd met uitsluitend de 'kale' app. Wat de koper er vervolgens mee doet, is voor zijn of haar rekening.

   

  Streaming

  Wel klaar voor gebruik zijn de apps Showbox en MovieBox HD. Met deze apps kan worden gekeken naar talloze films en series, ook zeer recente. Hiervoor is geen abonnement nodig: het is een kwestie van zoeken, bladeren en klikken. Vervolgens wordt de film of serie naar keuze naar de speler gestreamd. Het is zonneklaar dat er door de aanbieders van de video's auteursrechten worden geschonden, maar het is onduidelijk of de kijker ook in overtreding is. Van deze twee apps werkt Showbox het prettigst. Hij biedt ook de mogelijkheid om spelersoftware naar voorkeur te gebruiken, bijvoorbeeld Kodi, de eveneens populaire VLC Player of MX Player. Naast de mogelijkheid om een video te streamen geeft Showbox ook de keuze om een video te downloaden. Dat is in Nederland sinds een paar jaar verboden.

   

  Conclusie

  De Maxytec UG-55 is een interessante Android mediaspeler voor kijkers die willen snuffelen aan wat er mogelijk is op het gebied van IPTV en streaming. De aanwezigheid van Kodi is een groot pluspunt, maar voor deze adviesprijs verwachten we firmware die wat meer up-to-date is.

   

   

   

  De Maxytec UG-55 draait Android 4.4 (KitKat) en Kodi v16.0 (Jarvis)

   

   

  De geteste apparatuur is beschikbaar gesteld door Satellietzaak.nl

   

   

  MaxytecmediaspelerUG-55KodiIPTVStreamingMoviebox HDShowboxYouTubeAndroidHEVCH.265

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • Win de Italiaanse misdaadfilm L'immortale

   Win de Italiaanse misdaadfilm L'immortale

   Nadat zijn beste vriend Genny hem in de borst schiet, tuimelt Ciro in het donkere water van de Golf van Napels. Maar wat gefluisterd wordt, klopt: niets of niemand kan ‘de onsterfelijke’ doden. Ciro gaat elke uitdaging aan in een wereld waarin onsterfelijkheid zijn noodlot is. Totaal TV mag vijf keer een streamstart voor deze Italiaanse film weggeven.

  TV-TIP De lift

  De lift
  RTL 7 om 20:30 uur
  Na een ongeluk met een lift moet elektricien Felix uitzoeken wat er fout is gegaan. Hij ziet echter niks vreemds en de lift lijkt in orde te zijn. Toch vallen er steeds meer gewonden en zelfs doden. Wanneer hij met de hulp van een journalist op onderzoek uitgaat, ontdekt hij dat de lift een eigen wil heeft en dat iemand dit in de doofpot wil stoppen.

  TV-TIP Deadpool 2

  Deadpool 2
  Veronica om 20:30 uur
  Voor zijn nieuwe missie moet Deadpool een jonge mutant beschermen tegen supersoldaat Cable die het gemunt heeft op de forse tiener met vuurvaste handjes. Om de cyborg de baas te zijn, stelt Deadpool een team samen. Een zooitje ongeregeld natuurlijk, maar wel met goede intenties. Al knokkend bewijst Deadpool, Marvels huisclown, opnieuw dat humor zijn grootste kracht is.

  Interview

  • Tom Waes Reizen Waes

   Tom Waes

   Reizen Waes

   Tom Waes reisde begin dit jaar af naar Japan, onder andere vanwege de Olympische Spelen. Die werden uitgesteld, maar Toms reportages kunnen we gewoon zien.
   Reacties0 reactie(s)