Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Meten is… altijd de beste ontvangst

  Wie zelf wil zorgen voor optimale satellietontvangst heeft daarvoor een goed meetinstrument nodig. Totaal TV testte de Edision Multi-Finder.
  Jarco Kriek
  24 april 2018
  8
  comments 0
  Meten is… altijd de beste ontvangst

  Een goed uitgerichte schotelantenne en de juiste bekabeling worden in de nabije toekomst steeds belangrijker om ongestoord naar tv- en radiozenders te kunnen kijken en luisteren. Een goed meetinstrument is daarbij onontbeerlijk. Natuurlijk kan de vakspecialist ingeschakeld worden om een ontvangstinstallatie te optimaliseren. Wie dit liever zelf doet, heeft in de Edision Multi-Finder een goede partner. Het apparaat is niet alleen geschikt voor het uitrichten van een schotelantenne, maar kan ook de ontvangst van digitale kabel- en ethertelevisie duidelijk zichtbaar in beeld brengen. Wie dit apparaat aanschaft, heeft dus alles in huis om de ontvangst te optimaliseren.

   

  Niet voor beginners

  Laten we maar met de deur in huis vallen: succesvol gebruik van de Edision Multi-Finder vergt enige kennis van zaken. Het is een apparaat met uitgebreide mogelijkheden, en zoals altijd geldt ook bij dit meetapparaat: hoe meer mogelijkheden, hoe ingewikkelder de bediening. Dat wil niet zeggen dat u ervoor moet hebben doorgeleerd om van deze multimeter gebruik te kunnen maken, maar als op een simpele manier een schotelantenne wilt opstellen, zijn daarvoor goedkopere en gemakkelijker bedienbare apparaten te koop. Het nadeel van zo'n goedkope oplossing is dat de schotelantenne nooit helemaal optimaal uitgericht kan worden. De Multi-Finder is een semiprofessioneel apparaat waarmee dit wel mogelijk is. Sterker nog: sommige erkende installateurs gebruiken dit apparaat naar volle tevredenheid.

   

  Aansluitingen

  De Edision Multi-Finder heeft een scala aan aansluitmogelijkheden. Dit zijn er te veel om allemaal te belichten. De HDMI in- en uitgang verraadt direct de extra mogelijkheden die dit meetapparaat biedt. Het is namelijk tevens een hybride tv-ontvanger waarmee zowel satelliet, kabel als aardse tv (DVB-T) kan worden ontvangen en bekeken. Dat kan via het aanwezige 7 inch LCD-beeldscherm, maar de meter kan via HDMI of A/V ook op een tv worden aangesloten. Omdat een interne smartcardlezer aanwezig is, kan er op een beperkte manier ook naar gecodeerde kanalen worden gekeken. Omdat de Multi-Finder op 12 volt werkt, is het een zeer ideaal apparaat voor gebruik in camper of caravan, zeker als er geen automatisch schotelsysteem beschikbaar is of als men naast satelliet ook DVB-T wil gebruiken.

   

  Digitenne

  De Edision Multi-Finder is geschikt voor het evalueren van de uitzendnormen DVB-S2, DVB-C en DVB-T/T2. Verder ondersteunt het apparaat de HEVC/H.265 compressietechniek. Dat laatste houdt in dat de Multi-Finder in de toekomst ook gebruikt kan worden voor het optimaliseren van ontvangst van Digitenne nieuwe stijl. Eind 2018 maakt Digitenne gefaseerd de overstap van DVB-T naar DVB-T2/HEVC. Omdat dit een bandbreedtebesparende techniek is, wordt de ontvangstkwaliteit een belangrijkere factor voor ongestoorde ontvangst. Met de Multi-Finder kan bijvoorbeeld bepaald worden waar de binnenantenne het beste geplaatst kan worden voor het best mogelijk signaal. Verder kan op dit moment met een geldige smartcard via deze meter naar het volledige zenderaanbod van Digitenne worden gekeken. Na de omschakeling naar DVB-T2/HEVC kan er volgens de specificaties nog steeds naar de ongecodeerd uitgezonden kanalen van de NPO en regionale omroepen worden gekeken, ook als deze in HD gaan uitzenden.

   

  DVB-S2

  De meeste kopers zullen dit apparaat waarschijnlijk gebruiken om de schotelantenne uit te richten en eventueel naar satelliettelevisie te kijken. Dat de Edision Multi-Finder HEVC ondersteunt, betekent niet dat via het apparaat naar Ultra HD-kanalen kan worden gekeken. Ook het meten van een transponder die alleen voor Ultra HD gebruikt wordt, blijkt in onze test niet goed mogelijk te zijn. Dit komt omdat de Multi-Finder alleen voor SD en HD geschikt is. De DiSEqC-mogelijkheden zijn allemaal aanwezig, dus een DUO LNB, Triple LNB, draaibare of multisat schotelinstallatie uitrichten is prima mogelijk. Omdat er zoveel meetmogelijkheden zijn, is de Multi-Finder in eerste instantie een complex apparaat. Wie echter de tijd neemt op hem beter te leren kennen, ervaart dat gebruik na enige tijd kinderspel wordt. Het ontvangstsignaal van de vooraf in het menu ingestelde satelliet of satellieten wordt duidelijk weergegeven. Dit kan met geluiden, de vertrouwde signaalmeters of via een spectrumanalyzer. Een goede MER-meting is helaas niet mogelijk.

   

  DVB-C

  Een belangrijke toegevoegde waarde is dat de Edision Multi-Finder ook geschikt is voor kabelontvangst. Ook bij kabelontvangst wordt een goed ontvangstsignaal in de toekomst namelijk belangrijker. Meer frequenties die voorheen alleen via de netwerken van kabelbedrijven werden gebruikt, worden nu ook gebruikt voor mobiele communicatiediensten in de ether. Bij slechte kabels of pluggen leidt dit tot instraling, met een slechter signaal en gestoorde ontvangst tot gevolg. In onze test konden we met de Multi-Finder duidelijk zichtbaar maken hoe belangrijk goede kabels zijn voor een goede ontvangst. Met de in de test gebruikte thuisbekabeling aangelegd door een monteur van Ziggo was het ontvangstsignaal perfect. Nadat we in de bekabeling twee pluggen vervingen door pluggen die voor minder dan een euro in de bouwmarkt te koop zijn, zagen we op de Multi-Finder op bepaalde frequenties (die vor mobiele ethercommunicatie gebruikt worden) een dip in het ontvangstsignaal. Bij het bekijken van de transponders bleek dat de zenders alleen met blokvorming zichtbaar waren. Dus ook voor het aanleggen van een thuisnetwerk voor kabeltelevisie is de Multi-Finder een goede partner. Daarnaast zijn er voor professioneel gebruik nog enkele functies voor het aanleggen van interne, zelfbeheerde televisienetwerken.

   

  Zeer compleet

  De Edision Multi-Finder wordt zeer compleet geleverd. Zo zit het apparaat in een goede en stevige draagtas. Die kan bijvoorbeeld om de nek gehangen worden als men op een ladder bezig is om een schotelantenne uit te richten. Dit kan ook zonder het aansluiten van de meegeleverde stroomadapter, want de Multi-Finder heeft een oplaadbare accu. Dit maakt de meter overigens wel iets zwaarder: het gewicht komt hierdoor op 2kg. De Multi-Finder kan met een afmeting van 23x17x5cm een handzaam apparaat worden genoemd. Naast de draagtas wordt ook een beschermhoes standaard meegeleverd. Als de meter uit de draagtas wordt gehaald, kan deze tevens goed zichtbaar staand opgesteld worden. Naast diverse verlooppluggen wordt ook een afstandsbediening geleverd. Dit is handig voor als de Multi-Finder als tv-ontvanger wordt gebruikt. Omdat de Multi-Finder een complex apparaat is dat men echt even moet leren kennen, is het jammer dat er geen Nederlandse handleiding aanwezig is.

   

  Conclusie

  Het duurt even voordat de gebruiker alle functies van de Edision Multi-Finder onder de knie heeft, maar vervolgens is dit een betrouwbare meter voor alle soorten van tv-ontvangst. De tv-functie van de meter is enorm handig.

   

  De geteste apparatuur is beschikbaar gesteld door 123satelliet.nl

   

  EdisionMulti-Findersatmeter

  Reacties

 1. TV-TIP Run Hide Fight

  Run Hide Fight
  RTL 7 om 20:25 uur
  De zeventienjarige Zoe (Isabel May) heeft het moeilijk met de dood van haar moeder. Ze heeft een slechte relatie met haar vader (Thomas Jane) die ex-militair is. Hij heeft haar wel overlevingsvaardigheden geleerd. Die heeft ze hard nodig als vier gewapende scholieren een bloedbad aanrichten in haar school en dat livestreamen. Ze vecht terug.

  TV-TIP Mr. Frank Visser doet uitspraak

  Mr. Frank Visser doet uitspraak
  SBS 6 om 20:30 uur
  Yolanda uit Capelle aan den IJssel is wat je noemt een echte ketting­roker. Ze rookt zelfs zo veel, dat haar hoogbejaarde buurvrouw Corry door de rookwalmen niet meer buiten kan zitten. Jolanda vindt het geklaag van haar buurvrouw maar gezanik; op haar eigen balkon mag ze zoveel roken als ze wil. En als Corry er echt zoveel last van heeft, gaat ze maar een blokje om. Omdat de dames elkaar inmiddels niet meer kunnen luchten of zien, worden Viktor en inval-rechter Bart Beuvink opgetrommeld.

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)