Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Mi Box S: met de S van Super

  Xiaomi presenteerde een opvolger van zijn populaire mediaspeler Mi Box. De Mi Box S is klein van formaat, maar hoe zijn de prestaties?
  Jarco Kriek
  4 july 2019
  9
  comments 1
  Mi Box S: met de S van Super

  In het segment van losse mediaspelers die Android TV draaien moet de Xiaomi Mi Box S het vooral opnemen tegen Nvidia Shield TV. En dat is eigenlijk op voorhand al een oneerlijke strijd. De Shield TV staat eigenlijk bekend als beste online mediaspeler die verkrijgbaar is - volgens velen beter dan Apple TV 4K. Maar aan de Shield TV hangt wel een prijskaartje van 200 euro. Voor wie dat teveel vindt, komt de Xiaomi Mi Box S om de hoek kijken als betaalbaar alternatief: dit apparaat kost nog niet de helft. Maar leveren we met de Xiaomi Mi Box S niet teveel in aan kwaliteit?

   

  Klein formaat

  Het vierkante apparaatje meet 10 bij 10 centimeter en is iets minder dan 2 centimeter dik. Het elegante en onopvallend zwarte uiterlijk is vergelijkbaar met dat van de Apple TV HD en Apple TV 4K, maar de Xiaomi Mi Box S is wat dunner en minder zwaar.

   

  Geen netwerkaansluiting

  De aansluitingen zijn eigenlijk te minimaal. Wat direct opvalt, is het ontbreken van een netwerkaansluiting. Standaard moet de Xiaomi Mi Box S dus draadloos via wifi met het huisnetwerk en internet verbonden worden. Niet ideaal, want de prestaties van de draadloze verbinding vallen enigszins tegen en een verbinding via een ethernetlabel verdient altijd de voorkeur, zeker als we beeldmateriaal in 4K-kwaliteit bekijken. Aan de achterzijde van het apparaat vinden we naast een HDMI-uitgang en een digitale geluidsuitgang S/PDIF via mini-jack ook een USB-aansluiting. Door een USB-LAN adapter te gebruiken kunnen we de Mi Box S hiermee toch bekabeld op het thuisnetwerk aansluiten. De extra kosten bedragen ongeveer tien euro, dus daarmee moet bij aanschaf van deze mediaspeler eventueel rekening worden gehouden. Nadeel is dat hierdoor de enige USB-aansluiting moet worden opgeofferd. Dus hoe je het ook wendt of keert, het is een onbegrijpelijke beslissing van Xiaomi om geen netwerkaansluiting in de speler te plaatsen.

   

  Android TV

  Vrolijker worden we van het Android TV-platform. De Xiaomi Mi Box S wordt standaard geleverd met Android TV versie 8.1 voorgeïnstalleerd. Daardoor komt deze mediaspeler wat betreft het besturingssysteem overeen met het mediaspelergedeelte dat televisiefabrikanten als Philips en Sony leveren in hun nieuwe Smart TV modellen. Wie dus een oudere televisie heeft met een HDMI-aansluiting, kan door het investeren in een Mi Box S het toestel opwaarderen naar een nieuwe Smart TV. Android TV heeft in de afgelopen maanden diverse updates gehad, waardoor ook meer Nederlandse streamingdiensten op dit platform beschikbaar zijn gekomen. Al langere tijd waren Netflix, Pathé Thuis, Film1 en Videoland aanwezig, maar nu kan er ook van NLZIET en NPO Start gebruik worden gemaakt. Met diensten als TuneIn en Spotify kan er naar muziek worden geluisterd.

   

  Chromecast

  Xiaomi Mi Box S is een 4K Ultra HD mediaspeler en beschikt ook over ingebouwde Chromecast. Dit is feitelijk een onderdeel van Android TV en aanwezig in elk apparaat dat dit platform gebruikt. De aanwezigheid van 4K Google Cast maakt de prijs van de Mi Box S nog interessanter. Een losse Chromecast Ultra HDMI-dongle voor 4K streaming kost in de winkel namelijk 79 euro. Voor enkele euro’s meer kopen we een Box S, die naast Chromecast nog veel meer te bieden heeft. De werking van Chromecast is, zo blijkt uit onze testen, gelijk aan die van de losse HDMI-dongle. Naast de native apps die via de Google Play Store voor Android TV verkrijgbaar zijn, kunnen we dus ook video- en muziekcontent streamen vanaf de smartphone en tablet.

   

  Hardware

  Tot zover zijn, uitgezonderd het ontbreken van de netwerkaansluiting, de mogelijkheden van Xiaomi Mi Box S en Nvidia Shield TV gelijk. Maar dit wordt anders als we naar de hardware kijken. Daarin is Nvidia Shield TV superieur. Dit wil niet zeggen dat de Mi Box S slechte specificaties heeft. De gebruikte processor is, net als bij het vorige model van de Mi Box, de Amlogic S905X. Hieraan gekoppeld is een werkgeheugen van 2GB. De interne geheugenopslag is 8GB, en kan worden uitgebreid via de USB-aansluiting. Maar laten we die nu net gebruikt hebben om het apparaat bekabeld op het thuisnetwerk aan te sluiten. Daar is overigens ook wel weer een mouw aan te passen met een USB hub. Op technisch gebied laat de Mi Box S enkele steken vallen. Zo worden auto framerate switching, HDR10+ en Dolby Vision niet ondersteund. HDR10-content kan wel afgespeeld worden. Door de onveranderde technische specificaties levert de overstap van een oudere Mi Box naar het nieuwe model S – afgezien van een nieuw model afstandsbediening - weinig op.

   

  Mediaspeler

  De mogelijkheden als mediaspeler zijn voortreffelijk. Via Android TV is de mediaspeler-software Kodi geïnstalleerd, wat wordt gezien als de beste app op dit gebied. Het bekijken van video’s, foto’s en het luisteren naar muziek op computers en NAS-opslag binnen het huisnetwerk verloopt dus probleemloos. Ook met content in 4K Ultra HD. Kodi kan ook verder worden uitgebreid met add-ons. Hierdoor kan ook naar online streams van tv- en radiozenders genoten worden, of films, series en andere video on demand-content bekeken worden.

   

  Afstandsbediening

  De afstandsbediening ligt prettig in de hand. Het formaat is klein, en het aantal knoppen is beperkt gehouden. Wel handig is de nieuwe Netflix-knop. Hiermee krijgen we direct toegang tot deze online streamingdienst. Ook is er een nieuwe knop die toegang geeft tot een overzicht van alle apps. In de afstandsbediening is tevens een microfoon aanwezig waarmee de Google Assistent functie bediend kan worden.

   

  Beeldkwaliteit

  De Xiaomi Mi Box S kan beeld weergeven in een resolutie van maximaal 2160p/60. De beeldkwaliteit die dit apparaat levert, is zeer goed. De bediening is prettig, en de handelingssnelheid van de Mi Box S verbaast ons in positieve zin.

   

  Conclusie

  De prijs-kwaliteitverhouding van de Xiaomi Mi Box S is uitmuntend. Met een netwerkaansluiting had het apparaatje ons nog meer plezier gedaan, maar dat neemt niet weg dat deze mediaspeler voor consumenten met een wat smallere beurs een voortreffelijke keuze is.

  Reacties

 1. TV-TIP Jochem in de Wolken

  Jochem in de Wolken
  NPO 1 om 19:05 uur
  Jochem Myjer vaart in een luchtballon over het meest sprookjesachtige natuurgebied van Nederland: Zuid-Limburg.

  TV-TIP De Nationale Reistest

  De Nationale Reistest
  NPO 3 om 20:24 uur
  Nog nooit veranderde onze manier van reizen zoveel als in de afgelopen twee jaar. Dzifa en Sahil testen de reiskennis van BN'ers.

  Interview

  • *

   Tom Waes

   Reizen Waes wereldsteden

   Alle vrouwen willen met hem trouwen, alle mannen willen hem zijn en alle kinderen willen hem worden. We hebben het over presentator Tom Waes. Wat is zijn geheim?
   Reacties0 reactie(s)