Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Mooie combi: Android TV en NLZIET

  Het tv-kijken verschuift gestaag richting online. In veel huishoudens verschijnt daarom een mediaspeler. Quantis speelt in op die trend.
  Jarco Kriek
  24 maart 2020
  comments 8
  Mooie combi: Android TV en NLZIET

  Het groeiende aanbod aan online mediaspelers is goed nieuws voor consumenten, maar er is ook waakzaamheid geboden. Zeker als er wordt gekeken naar een mediaspeler die het Android TV besturingssysteem draait moet de consument alert zijn. Er zijn namelijk slechts enkele fabrikanten die een mediaspeler leveren die het native Android TV met licentie van Google gebruiken. In de meeste gevallen wordt namelijk niet Android TV, maar gewoon Android als besturingssysteem gebruikt. Bij Android is het aantal beschikbare apps weliswaar groter dan bij Android TV, maar de beeldkwaliteit van tv- en videocontent is beduidend minder.

   

  TVNL Bundel

  Het Nederlandse bedrijf Quantis brengt sinds enige weken de TVNL Bundel op de markt. In deze bundel levert Quantis niet alleen een online mediaspeler die native Android TV met Google licentie gebruikt, maar in het pakket zit tevens een voucher waarmee drie maanden gratis naar de Nederlandse streamingdienst NLZIET kan worden gekeken. Met NLZIET kan men online live kijken naar op dit moment 36 tv-zenders van NPO, RTL, Talpa en de regionale omroep. Dit kan in de beeldkwaliteit Full HD 1080p. Verder zijn van de meeste van deze zenders eerder uitgezonden programma's reclamevrij terug te kijken tot soms wel 365 dagen na lineaire uitzending.

   

  Mediaspeler

  Als we de TVNL Bundel openmaken, treffen we een Android TV mediaspeler aan van de Zuid-Afrikaanse fabrikant Ematic. Het gaat hier om een OEM ofwel 'plakmerk' apparaat. Dat houdt in dat Ematic bij een fabrikant een bestaand apparaat heeft gekocht en dat - met toestemming van de fabrikant - heeft voorzien van zijn eigen merknaam. In het geval van deze mediaspeler is Strong de daadwerkelijke fabrikant. Het gaat om een variant van het model ST2023. Dit model is enigszins vergelijkbaar met de in Nederland populaire Xiaomi Mi Box S, een budgetmediaspeler met Android TV.

   

  Aansluitingen

  Het voordeel van deze Ematic mediaspeler ten opzichte van Xiaomi Mi Box S is de aanwezigheid van meer aansluitmogelijkheden. Hij heeft heeft niet alleen twee USB 2.0 poorten, maar ook een microSD kaartslot. Verder is een 10/100Mbit netwerkaansluiting aanwezig, kan het geluid via een optische S/PDIF-uitgang op een home cinema versterker worden aangesloten en is er zelfs een analoge A/V-uitgang aanwezig, naast natuurlijk de digitale HDMI 2.0 aansluiting. Ook draadloos staat deze mediaspeler zijn mannetje. Via wifi kan hij op de 2,4 als 5GHz frequentieband worden aangesloten. Ook Bluetooth is beschikbaar.

   

  Voldoende capaciteit

  Als we intern naar de mediaspeler kijken, is er vrijwel geen verschil met de Xiaomi Mi Box S. De Amlogic S905X SoC vormt de basis. Hieraan is een ARM Cortex A53 dual core processor met een maximale kloksnelheid van 1,5GHz gekoppeld. De grafische beeldprocessor is de Mali-450. Er is een DDR3 DRAM geheugen van 2GB en een flashgeheugen van 8GB. De Ematic mediaspeler draait Android TV versie 8.1, met de mogelijkheid om op te waarderen naar Android TV 9.

   

  4K Ultra HD

  De maximaal geleverde beeldkwaliteit van de speler is 4K Ultra HD. Het beeld is zeer goed van kwaliteit. Dit komt omdat onder meer HDR/HDR10 ondersteund wordt. We merken wel op dat de televisie niet altijd naar HDR-modus geschakeld wordt als de mediaspeler HDR-content afspeelt. Geluidsfanaten moeten er rekening mee houden dat Dolby Atmos niet wordt ondersteund. 4K Ultra HD werkt goed bij belangrijke streamingdiensten als Netflix en Disney+. Het streamen via de ingebouwde Chromecast kan niet in 4K Ultra HD. Alleen HD wordt bij deze streamingstechniek ondersteund. Streamen met AirPlay van Apple is in het geheel niet mogelijk.

   

  Google Play

  Ematic heeft geen eigen skin rondom Android TV gebouwd. Dit betekent dat het standaard Android TV beginscherm zichtbaar is. De mediaspeler kan door het installeren van apps uit de aanwezige Google Play appstore naar wens worden aangekleed. Een aantal apps is al vooraf geïnstalleerd. Met een app kan ook de populaire mediaspelersoftware Kodi op de mediaspeler geplaatst worden. Dit maakt de Ematic direct een mediaspeler die ook offline bestanden feilloos kan afspelen, bijvoorbeeld vanaf USB of een opslagapparaat in het thuisnetwerk. Met Kodi komt tevens meer online content binnen handbereik.

   

  Afstandsbediening

  De meegeleverde afstandsbediening wordt via Bluetooth aan de mediaspeler gekoppeld. Deze connectie verloopt zonder enig probleem. Het aantal bedieningsknoppen is beperkt, maar toch is de mediaspeler hiermee volledig te bedienen. Drie grotere witte knoppen vallen op. Hiermee krijgen we direct toegang tot de streamingdiensten Netflix en YouTube. De derde knop brengt ons bij een overzicht van alle geïnstalleerde apps.

   

  Werking

  De Ematic mediaspeler kan wat betreft werking niet tippen aan de beste online Android TV mediaspeler van dit moment: de Nvidia Shield TV. Dat is ook wel begrijpelijk, want voor de prijs van een Nvidia Shield TV kunnen we twee Ematic mediaspelers aanschaffen. Maar dit wil niet zeggen dat de Ematic een inferieur apparaat is: integendeel zelfs. Als de mediaspeler alleen voor het bekijken en beluisteren van video- en muziekbestanden gebruikt wordt, is het een hele goede keuze. Natuurlijk zijn er nog verbeterpunten. De mediaspeler kan bijvoorbeeld met Google spraakbesturing bediend worden, en hoewel dat vaak goed gaat raakt het apparaat soms in de war na een spraakopdracht. Daarna is de mediaspeler dan enige tellen niet te bedienen, waarna de vastgelopen spraakopdracht na enkele minuten plots spontaan opnieuw wordt uitgevoerd.

   

  Conclusie

  Deze TVNL Bundel met Ematic mediaspeler heeft voor een native Android TV mediaspeler een goede prijs-kwaliteit verhouding. Let wel goed op: enkele Nederlandse winkels verkopen deze mediaspeler voor dezelfde prijs zonder de TVNL Bundel. De mediaspeler is hetzelfde, maar de voucher voor drie maanden gratis NLZIET ontbreekt.

   

   

  De geteste apparatuur is beschikbaar gesteld door Quantis Electronics, Eindhoven

  QuantisAndroid TVNL ZIETNLTV BundelStrong ST2023

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Bob Sikkes

   De Moeite Waard?!

   Terwijl Kopen zonder Kijken nog loopt, is Bouwkundige des Vaderlands Bob Sikkes (57) alweer aan een nieuw project begonnen: De Moeite Waard?!, waarin landgenoten huizen kopen, verbouwen en direct weer verkopen.
   Reacties0 reactie(s)