Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Nieuwe jas past KPN goed

  Het platform van Interactieve TV van KPN wordt verbeterd. De komst van een nieuw menu in de bruikleendecoders is hiervan de basis.
  Jarco Kriek
  28 july 2020
  8
  comments 11
  Nieuwe jas past KPN goed

  KPN is bezig met de gefaseerde uitrol van een nieuw menu voor de bruikleendecoders bij het Interactieve TV-abonnement. Dit nieuwe menu is het fundament van een geheel nieuw kijkplatform. De Nederlandse markt van vaste diensten – waarvan lineaire tv een onderdeel is – is competitief en dynamisch. De belangrijkste marktpartijen houden elkaar goed in de gaten, en een nieuwe ontwikkeling bij de ene partij krijgt vaak snel een antwoord van de concurrenten. Met de bruikleendecoders voor tv zette VodafoneZiggo de toon met het nieuwe kijkplatform Next. KPN reageert nu met het vernieuwen van het platform van Interactieve TV. En ook T-Mobile is begonnen met het gefaseerd uitrollen van een geheel nieuw kijkplatform met interactieve mogelijkheden die tot nu nog niet beschikbaar waren voor klanten van dit bedrijf.

   

  Gepersonaliseerde reclame

  Bij KPN Interactieve TV is er ook sprake van een beperkte uitbreiding van de mogelijkheden via de bruikleendecoder. KPN levert bijvoorbeeld gepersonaliseerde reclame bij de zenders SBS 6, SBS 9, Veronica en Net5 van Talpa Network. De reclames zijn bepaald door bijvoorbeeld het kijkgedrag en de regio waarin het tv-abonnement is afgesloten. Maar wie denkt dat reclameblokken tijdens live uitzendingen wellicht interessanter worden omdat ze meer op de kijker zijn afgestemd, komt bedrogen uit. Technisch is dit namelijk (nog) niet mogelijk. Gepersonaliseerde reclame is bij genoemde zenders alleen aanwezig bij het terugkijken van programma's via de tv-gids. Daarnaast moet de KPN-klant zelf toestemming geven voor de gepersonaliseerde reclame via een zogenaamde opt-in. In de praktijk werkt gepersonaliseerde reclame bij KPN goed: het systeem zit technisch slim in elkaar. Het is natuurlijk geen pretje om verplicht naar reclame te kijken, maar als het dan toch moet is het inderdaad prettig als de kijker reclames krijgt voorgeschoteld die aansluiten bij zijn of haar persoonlijke behoeften. Hoe gek het ook mag klinken: met gepersonaliseerde reclame maakt KPN van een noodzakelijk kwaad een leukere kijkervaring.

   

  Kijktips

  Eveneens nieuw in het menu van de bruikleendecoder van Interactieve TV zijn de kijktips. Ook voor deze optie geldt dat de kijker/abonnee zelf bepaalt of er van deze functie gebruik wordt gemaakt of niet. Op basis van eerder bekeken films en series krijgt de gebruiker via het decodermenu kijktips aangeboden. Niet een echt spannende nieuwe functie, maar het kan zeker helpen bij het plannen van de tv-avond. Kijktips is vooral interessant voor KPN-klanten die toegang hebben tot het Pluspakket.

   

  Persoonlijke TV

  Gepersonaliseerde reclame en kijktips vormen samen het nieuwe Persoonlijke TV. Echt nieuw is Persoonlijke TV ook weer niet. Interactieve TV-klanten die de KPN Interactieve TV App gebruiken op bijvoorbeeld tablet of smartphone, kennen deze functies namelijk al langer. Persoonlijke TV is dus alleen nieuw voor KPN-klanten die uitsluitend via de bruikleendecoder kijken.

   

  Tv-gids

  Ook wat betreft het menu en de informatievoorziening heeft KPN in de nieuwe firmware van de bruikleendecoders van Interactieve TV de interface gelijkgetrokken met die van de apps voor tablet, smartphone en Smart TV. Hiermee verbetert KPN via het menu de informatievoorziening naar de gebruiker. In de informatiebalk op het beeldscherm zijn slechts enkele kleine wijzingen doorgevoerd die waarschijnlijk niet door alle gebruikers worden opgemerkt. In deze balk wordt aangegeven naar welke zender men kijkt. Ook wordt inzichtelijk naar welk programma, film of serie men kijkt en hoelang de uitzending nog duurt. Bij de tv-gids zijn er meer zichtbare wijzigingen. In plaats van de elektronische programmagids (EPG) met vermelding van de programmering in verticale tekstblokken, heeft de tv-gids nu een horizontale opmaak gekregen. Door middel van een tijdlijn wordt hier aangegeven wat de actuele positie binnen de programmering van een zender is. Het voordeel van een horizontale tv-gids is dat met één oogopslag direct duidelijk is welk programma er op een andere zender wordt uitgezonden of binnenkort begint. Ook het opnemen van programma's wordt op deze manier makkelijker. Wie toch liever de verticale tv-gids gebruikt, kan terugkeren naar de oude situatie door de gele knop op de afstandsbediening te drukken. Verder heeft KPN de zoekopdrachten binnen het menu verbeterd.

   

  Opgenomen programma's

  Over opnames gesproken: ook dit onderdeel binnen het menu is vernieuwd. Het is allemaal wat meer grafisch aangekleed. Zo wordt bij het selecteren van een opgenomen programma direct informatie over dit programma getoond. Deze informatie wordt vergezeld van een grote afbeelding van het programma. Daarnaast is het zoeken van een opgenomen programma ook makkelijker geworden. Waar voorheen programma's alleen op uitzenddatum werden gesorteerd, kan er nu ook voor gekozen worden om opnames op titel te sorteren. Dit is vooral een uitkomst als er bijvoorbeeld meerdere afleveringen van een opgenomen serie of programmareeks achter elkaar bekeken worden. Verder heeft KPN enkele wijzigingen in de optie serie-opname doorgevoerd die ervoor moeten zorgen dat er geen afleveringen meer worden gemist van series die met deze optie wordt opgenomen.

   

  Video on demand

  De grootste wijzigingen heeft KPN bij het menuonderdeel 'On Demand' doorgevoerd. Logisch, want onder gebruikers van Interactieve TV zit het kijken van films en series in de lift. Het voordeel van on demand kijken is dat zelf kan worden bepaald wanneer er naar een film of serie wordt gekeken. Verder is het reclamevrij, en kunnen er bij series meerdere afleveringen achter elkaar bekeken worden (bingewatchen). KPN heeft 'On Demand' binnen het nieuwe menu in twee delen opgesplitst: films en series. Naast content die KPN gratis bij het abonnement levert, worden ook films en series van de streamingdiensten Netflix en Amazon Prime Video in dit overzicht getoond. Met een abonnement kan content van deze twee streamingdiensten direct via de bruikleendecoder van KPN Interactieve TV worden bekeken. KPN heeft van 'On Demand' dus als het ware een tv-gids gemaakt van alle beschikbare films en series. Dit is voor liefhebbers echt een toegevoegde waarde van het vernieuwde Interactieve TV. Ook makkelijk is dat in het subonderdeel 'Mijn Pakketten' alle films en series worden opgesomd die gratis met de afgenomen tv-abonnementen gekeken kunnen worden. Liefhebbers van nieuwere films kunnen via dit menu-onderdeel ook films digitaal huren. Deze worden dan via de maandelijkse factuur afgerekend. Ook bij 'On Demand' geldt dat KPN informatie over de content heeft verbeterd en er grafische aanpassingen zijn doorgevoerd.

   

  Gefaseerd

  Nog niet iedere gebruiker van KPN Interactieve TV heeft op dit moment toegang tot het vernieuwde menu. KPN verstuurt de nieuwe firmware met daarin het nieuw menu in delen naar de klanten. Omdat het om nieuwe firmware gaat, hoeft de tv-decoder niet omgeruild te worden. Alleen de heel oude bruikleendecoders krijgen de nieuwe firmware niet. Maar KPN roept gebruikers van deze oude apparaten al langere tijd op om hun decoder voor een nieuwe om te ruilen.

   

  Conclusie

  KPN heeft een goede en grote stap vooruit gemaakt met het vernieuwde Interactieve TV. Deze dienst was al gebruikersvriendelijk, maar de nieuwe firmware is nog een duidelijke verbetering. Wel moet gezegd worden dat de User Interface (UI) ook na de vernieuwing nog steeds geen grafische hoogvlieger is, vergeleken met bijvoorbeeld het Next platform van concurrent Ziggo. De informatie is echter voldoende en de sobere grafische vormgeving leidt wel tot een snellere bediening.

  KPNInteractieve TV

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de dvd Endangered Species

   Een droomvakantie in een Keniaans natuurreservaat verandert voor een gezin in een nachtmerrie als ze de parkregels negeren. Hun busje wordt verwoest en ze moeten te voet terugkeren. Totaal TV mag deze actiethriller vijf keer op dvd weggeven.

  TV-TIP Hoeveel ben je waard?

  Hoeveel ben je waard?
  SBS6 om 13:25 uur
  Hans en Marieke willen het liefst morgen nog in de lege woning van wijlen oma trekken. Maar kunnen ze dat eigenlijk wel betalen?

  TV-TIP U.S. Marshals

  U.S. Marshals
  om 01:52 uur
  U.S. Marshal Sam Gerard opent samen met zijn ervaren team de jacht op de mysterieuze ex-geheim agent Mark Sheridan.

  Interview

  • *

   Martine van Os

   We zijn er bijna

   Martine van Os blijft dit jaar met de groep kampeerders dicht bij huis; de vakantiereizigers maken een tocht door Nederland. “Eerlijk? Ik vond het verrassend leuk!”
   Reacties0 reactie(s)