Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Overal internet met SuperWifi

  Niets zo ergerlijk als slechte wifi in huis. Met SuperWifi van KPN moet dit tot het verleden behoren, en Totaal TV onderzocht of dat echt zo is.
  Jarco Kriek
  25 february 2020
  9
  comments 1
  Overal internet met SuperWifi

  Het is een wijdverbreid misverstand dat internetaanbieders verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van de wifi-verbinding bij klanten thuis. Daar moet de klant namelijk zelf zorg voor dragen. Op zich is dat begrijpelijk: de kwaliteit en snelheid van deze draadloze verbinding is namelijk voor het grootste deel afhankelijk van de omstandigheden bij de klant thuis. Denk daarbij aan de omvang van de woning en de dikte van plafonds en muren, maar ook het aantal actieve draadloze netwerken in de directe omgeving.

   

  Mesh

  Natuurlijk spannen internetaanbieders zich wel in om hun klanten een zo goed mogelijk functionerend wifi-netwerk te bieden. KPN bracht hiervoor onlangs SuperWifi op de markt. Dit klinkt in eerste instantie misschien als een technische innovatie , maar - en dit is voor sommigen misschien wel teleurstellend - dat is beslist niet het geval. KPN SuperWifi is gebaseerd op de mesh-techniek. Deze techniek wordt al langer door verschillende fabrikanten - zoals TP-Link, AVM en Netgear - op de markt gebracht. Met mesh worden diverse zogenoemde nodes draadloos aan elkaar gekoppeld. Samen vormen zij een groot en krachtig wifi-netwerk dat veel beter functioneert dan de wifi die standaard wordt verkregen met de modem/router die internetaanbieders bij hun abonnement in bruikleen geven. Het voordeel van mesh is ook dat het netwerk kan worden uitgebreid met een of meerdere nodes als dit nodig blijkt te zijn. Mocht een node om welke reden dan ook uitvallen, dan neemt een andere node in het netwerk het werk over, waardoor toch binnen het hele netwerk draadloos internet beschikbaar blijft.

   

  Wat levert KPN?

  KPN levert bij het SuperWifi startpakket standaard een set bestaande uit twee nodes. In de doos vinden we verder de stroomadapters voor deze nodes en twee netwerkkabels. De handleiding is zo beknopt dat hij eigenlijk geen naam mag hebben. Wat opvalt is dat de nodes vrij groot zijn; groter dan verwachtten van de foto die KPN op de website heeft geplaatst. Om grotere woningen of bedrijfspanden volledige wifi-dekking te geven, biedt KPN de mogelijkheid om extra nodes te kopen tegen een meerprijs van 79 euro per stuk. Het KPN SuperWifi startpakket moet overigens ook door de klant zelf aangeschaft worden. Normaal kost het startpakket 199 euro, maar voor bestaande klanten heeft KPN een kortingsactie waardoor het startpakket voor 149 euro verkrijgbaar is. Nieuwe klanten kunnen kiezen voor een maandelijkse korting op het abonnement over een bepaalde periode, of een gratis KPN SuperWifi startpakket.

   

  Installatie

  De installatie is vrij simpel. Hiervoor gebruiken we de KPN Thuis App op een tablet of smartphone. Beide nodes moeten eerst worden gekoppeld aan de Experia internetmodem die door KPN in bruikleen wordt geleverd. Dit doen we aan de hand van de instructies in de KPN Thuis App. Hiervoor gebruiken we de QR-code die op een klepje aan de achterzijde van de node te vinden is. Beide nodes moeten via een LAN-poort op de modem aangesloten worden. De eerste node blijft altijd bedraad aan de modem gekoppeld. Deze neemt als het ware de wifi-functie van de modem over. De overige nodes binnen het SuperWifi-netwerk kunnen na de koppeling aan de modem weer losgemaakt worden. Daarna kunnen ze in het huis geplaatst worden om draadloos te functioneren. Aan de kleur van het lampje aan de voorzijde van de node kunnen we zien of hij zich binnen het bereik bevindt van een andere node binnen het SuperWifi-netwerk. Het is aan te raden om de tweede en opvolgende nodes op een plaats te zetten waar het lampje altijd groen is. Dit geeft de zekerheid dat de maximale internetsnelheid die door KPN geleverd wordt ook draadloos beschikbaar is via het SuperWifi-netwerk. In onze test bleek dat met het startpakket op de begane grond en eerste verdieping van een woning probleemloos een goed wifi-netwerk te configureren is. In de slaapkamer op zolder (tweede verdieping) was het signaal echter minder sterk. Hierdoor viel de internetsnelheid rap terug. Een derde node is in deze situatie dan ook aan te bevelen.

   

  Beperking

  KPN SuperWifi is een uitkomst voor klanten van het telecombedrijf die zich minder goed thuis voelen in het opzetten van een wifi-netwerk. Natuurlijk is het altijd beter om een goed netwerk op te bouwen met access points die direct aan de router of modem verbonden zijn met een netwerkkabel. Maar is veel gevallen is het leggen van netwerkkabels een tijdrovende en moeilijk klus, of zelfs praktisch onmogelijk. Een draadloos mesh-netwerk is dan de meest geschikte vervangende optie. Gebruikers met iets meer technische kennis adviseren we echter een mesh-netwerk van een onafhankelijke fabrikant te kiezen. De instellingen zijn bij deze netwerken minder beperkt dan bij KPN. Zo is KPN SuperWifi gemaakt voor gebruik in combinatie met het Experia-modem. Voor klanten die vertrekken bij KPN en elders een internetabonnement afsluiten is het aangekochte SuperWifi-pakket waarschijnlijk waardeloos geworden. Er zijn wel mogelijkheden om het pakket zonder Experia-modem te gebruiken, maar daar is dan toch echt wat technische kennis bij nodig. In alle andere gevallen is KPN SuperWifi een ideaal plug-and-play pakket: makkelijk te installeren en ideaal in gebruik.

   

  Apparaten

  Op KPN SuperWifi kunnen zowel oude als nieuwe apparaten draadloos worden aangesloten. Dit komt door ondersteuning van zowel de 2,4GHz als de 5GHz frequentieband. SuperWifi beslist automatisch welke band gebruikt moet worden om een apparaat draadloos aan de best en snelst mogelijke internetverbinding te koppelen. SuperWifi is ook geschikt voor Gigabit. Dit betekent dat ook heel snelle internetverbindingen draadloos in woning of bedrijfspand kunnen worden gerealiseerd.

   

  Vergelijking

  In deze test hebben we KPN SuperWifi - dat door de Taiwanese fabrikant Arcadyan gemaakt is - vergeleken met de TP-Link Deco M5, een mesh-netwerk met vergelijkbare specificaties. De werking van SuperWifi en Deco M5 is vrijwel identiek. Dit geldt ook voor de kwaliteit en de prestaties van het mesh-netwerk. Installatie van de Deco M5 is - zoals we eerder beschreven - iets omslachtiger. Maar voor de makkelijke installatie van KPN SuperWifi moet door de consument wel extra betaald worden. Het KPN SuperWifi startpakket met twee nodes kost met de huidige aanbieding 149 euro, terwijl het Deco M5-pakket met twee nodes met enig speurwerk rond 130 euro kan worden aangeschaft. Ook een extra node is bij KPN iets duurder.

   

  Conclusie

  Wil je in de hele woning of een bedrijfspand probleem draadloos internet gebruiken en ben je een KPN-klant zonder technische knobbel? Niet verder denken en gewoon voor KPN SuperWifi kiezen. De installatie is eenvoudig en de werking is prima. Maar, beste KPN: had voor dit product geen andere naam kunnen worden verzonnen? SuperWifi doet menigeen denken dat het om een nieuwe techniek gaat, en dat is het gebruikte mesh zeker niet. KPN SuperWifi is dus een term die voor marketing staat, en niet voor innovatie. Voor de rest hebben we alleen maar lof voor het bieden voor een betaalbare en goede plug-and-play wifi-oplossing.

  SuperWifimeshKPN

  Reacties

 1. TV-TIP Jochem in de Wolken

  Jochem in de Wolken
  NPO 1 om 19:05 uur
  Jochem Myjer vaart in een luchtballon over het meest sprookjesachtige natuurgebied van Nederland: Zuid-Limburg.

  TV-TIP De Nationale Reistest

  De Nationale Reistest
  NPO 3 om 20:24 uur
  Nog nooit veranderde onze manier van reizen zoveel als in de afgelopen twee jaar. Dzifa en Sahil testen de reiskennis van BN'ers.

  Interview

  • *

   Tom Waes

   Reizen Waes wereldsteden

   Alle vrouwen willen met hem trouwen, alle mannen willen hem zijn en alle kinderen willen hem worden. We hebben het over presentator Tom Waes. Wat is zijn geheim?
   Reacties0 reactie(s)