Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Pinell North: Muziekplezier voor binnen en buiten

  Op zoek naar een radio voor zowel binnen als buiten en zowel analoog als digitaal? Totaal TV plaatst de Pinell North op de testbank.
  Jarco Kriek
  28 juni 2022
  8
  comments 0
  Pinell North: Muziekplezier voor binnen en buiten

  De Noorse fabrikant Pinell heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in de fabricage van radio-ontvangers die DAB+ combineren met FM en internetradio. De nieuwe Pinell North is een van de uitgebreidere modellen van de fabrikant. Hij combineert vele mogelijk manieren van radio en muziekweergave.

   

  Vormgeving

  Wie denkt dat de Pinell North dan wel een groot apparaat moet zijn, heeft het mis. De North is een klein rond apparaat met alle bedieningsknoppen aan de bovenzijde. Achterop vinden we alleen de - overigens te kleine - uitschuifantenne. Deze antenne is vast aan het apparaat gemonteerd, zodat er geen andere (buiten)antenne kan worden aangesloten. Aan de achterzijde bevindt zich ook een 3,5mm mini-jack stereo-uitgang voor een hoofdtelefoon en de aansluiting voor de stroom. Hiervoor wordt een losse stroomadapter meegeleverd.

   

  360 graden

  Pinell zet zijn model North als 360 graden-speaker in de markt. Dit is een marketingterm die tegenwoordig wel vaker valt en waarmee wordt bedoeld dat de het apparaat rondom dezelfde klank geeft, en het geluid dus niet naar voren of achteren is gericht. Om dit te realiseren heeft Pinell aan de twee breedbandspeakers van 10 watt per stuk - het apparaat is dus stereo - diverse zogenaamde radiators toegevoegd. Om het geluid naar eigen inzicht en voorkeur in te stellen, is een equalizer aanwezig. Natuurlijk is het geluid niet te vergelijken met een 360 graden-speaker van duurdere merken zoals Sony, maar het geluid dat de North levert is uitermate goed als we kijken naar de prijs.

   

  Binnen en buiten

  Het grote voordeel van de Pinell North is dat de radio zowel binnen- als buitenshuis gebruikt kan worden. Binnen kan het apparaat via de adapter van stroom worden voorzien. In dat geval wordt tevens de in het apparaat aanwezige accu opgeladen. Wie in bijvoorbeeld de tuin, tijdens een klusje of op het strand wil luisteren, kan de radio van de adapter halen en meenemen. Met een volle accu is het volgens de specificaties mogelijk om het apparaat tot vijftien uur te gebruiken. In de praktijk is dit minder lang: met een net bovengemiddeld volume konden we ongeveer elf uur genieten van muziek uit het apparaat. Dat is best lang, en zeker langer dan de meeste DAB+ radio's met ingebouwde accu.

   

  Radio

  De Pinell North combineert analoge en digitale radio. Dit betekent dat zowel ontvangst van FM (analoog) als DAB+ (digitaal) mogelijk is. De ontvangst van FM is goed, mede door PLL sturing. Over de ontvangst van DAB+ zijn we iets minder te spreken. Dit betekent niet dat de ontvangst slecht is, maar vergeleken met eerder door ons geteste DAB+ radio's wel net iets minder. Zenders op de grens het ontvangstgebied zijn alleen met haperingen of helemaal niet te ontvangen. Dit kan worden herleid naar de gebruikte antenne: die is korter dan bij de meeste andere DAB+ tafelmodellen. Jammer dus dat het apparaat geen mogelijkheid heeft om de antenne te verwijderen en te vervangen door een ander exemplaar.

   

   

  Internetradio

  Als een zender via DAB+ niet of niet goed te beluisteren is, bestaat er altijd een oplossing. De Pinell North ondersteunt namelijk ook internetradio. Via deze weg zijn ruim dertigduizend radiozenders uit de hele wereld te beluisteren. Het duurt te lang om via het display door het aanbod te scrollen, maar daar komt de handige UNDOK-app om de hoek kijken. Het zoeken van de gewenste radiozenders wordt met deze app veel makkelijker. Ook het aantal favorietenzenders wordt met UNDOK - beschikbaar voor iOS en Android - veel groter. Via de radio zelf zijn vier favoriete zenders direct benaderbaar, maar de UNDOK-app kan maar liefst 250 favoriete zenders opslaan. Aan UNDOK zit wel een nadeel: nieuwe radiozenders die op het internet verschijnen zijn niet direct in de app beschikbaar. Dat kan vaak weken of zelfs maanden duren. Via een omweg kan de zender wel handmatig in de persoonlijke zenderlijst geplaatst worden. Hiervoor is echter een bepaalde basiskennis nodig.

   

  Spotify Connect

  Voor gebruikers van de muziekstreamingdienst Spotify ondersteunt de Pinell North Spotify Connect. Dit betekent dat muziek die vanaf tablet of smartphone via Spotify wordt afgespeeld naar het apparaat gestreamd kan worden. Hiervoor is wel een abonnement op deze streamingdienst nodig. Verder is een koppeling tussen mobiel apparaat en de speaker vereist. Dit kan via wifi of bluetooth. Via Spotify kan ook naar podcasts geluisterd worden. Dit maakt de North een nog completer apparaat. Er is zelfs de mogelijkheid om vier favoriete podcasts onder de voorkeuzetoetsen aan de bovenzijde van het apparaat op te slaan. Dit betekent nooit meer zoeken en direct naar de geliefde podcast luisteren met één druk op een knop.

   

  Bluetooth

  Een mogelijkheid die zeker van pas komt als de Pinell North buitenshuis wordt ingezet is bluetooth. Via bluetooth 5.0 kunnen alle muziekbestanden van een mobiel apparaat naar de speaker worden gestreamd. Zo kunnen we op het strand of in het park dus meer dan tien uur van onze eigen muziek genieten. Behalve met Spotify kan dat ook via andere streamingdiensten, zoals Apple Music en Deezer. Of natuurlijk met muziek die zelf op het mobiele apparaat is gezet. Omdat de speakers van de North een goed en zeer acceptabel 360 graden-geluid leveren, zorgt dit voor een extra stukje muziekplezier.

   

  Installatie

  Als de Pinell North voor het eerst wordt gebruikt moeten we een installatiemenu doorlopen. Het intoetsen van het wachtwoord voor het wifi-netwerk is op deze manier nogal een gedoe, maar de truc is om ook hiervoor de UNDOK-app te gebruiken. Als de North voor het eerst wordt aangezet, is op het mobiele apparaat onder de wifi-instellingen het netwerk PinellNorth zichtbaar, met daarachter een apparaatspecifiek nummer. Als we dit selecteren en daarna de UNDOK-app openen, is het hele installatiemenu in de app zichtbaar. Op deze manier kan het toetsenbord van het mobiele apparaat worden gebruikt voor de invoer van de gevraagde gegevens.

   

   

  Display

  Het display van de Pinell North kan zowel in stand-by als in gebruik in drie verschillende helderheden worden ingesteld. Dit is bijvoorbeeld handig als dit apparaat als wekkerradio wordt gebruikt in de slaapkamer. Door zijn compacte omvang past de North makkelijk op het nachtkastje. Pinell heeft echter niet goed nagedacht over het gebruik buitenshuis, want in de zon of bij fel licht is het display zo goed als onleesbaar.

   

  Mobiele telefoon

  Over gebruik buitenshuis gesproken: het is probleemloos mogelijk om de Pinell North te koppelen aan de hotspot van een mobiele telefoon. Op deze manier kan ook op een buitenlocatie gebruik worden gemaakt van de functies internetradio en Spotify Connect.

   

  Trendy

  Om het trendy karakter van de Pinell North te benadrukken is de radio in verschillende kleuren te koop. De grill aan de voorzijde is bij alle modellen van zilver aluminium, maar de achterkant is verkrijgbaar in de kleuren zwart, wit, rood en blauw.

   

  Conclusie

  Pinell heeft ons verrast met een veelzijdig apparaat dat de muziekliefhebber zeker zal aanspreken. Voor een mobiel apparaat is het geluid van de speakers meer dan acceptabel. Pinell heeft zelfs een relatief goed 360 graden-geluid uit de speakers weten te krijgen. De mogelijkheid om deze radio in de huiskamer, slaapkamer (wekkerradio) en buitenshuis te gebruiken maakt de Pinell North een van de meest veelzijdige apparaten in dit segment.

   

  De geteste apparatuur werd beschikbaar gesteld door Quantis Electronics

  PinellPinell NorthradioFMDAB+intenretradioSpotify Connect

  Reacties