Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Rebox RE-8401UHD S-PVR: satelliet met een beetje meer

  Een satellietontvanger met Android die het volledige aanbod van Canal Digitaal kan weergeven? Rebox maakt die droom waarheid.
  Jarco Kriek
  12 januari 2024
  8
  comments 0
  Rebox RE-8401UHD S-PVR: satelliet met een beetje meer

  Een bekend probleem van veel Canal Digitaal-abonnees die via de satelliet naar lineaire tv-zenders kijken is dat niet het hele zenderaanbod van de provider op de schotel beschikbaar is. Wegens gebrek aan bandbreedte en uit kostenbesparing worden bepaalde zenders alleen via een app aangeboden. Hiervoor is een internetverbinding noodzakelijk, en de televisie moet ook nog eens de Canal Digitaal-app ondersteunen. Zelfs als dit het geval is moeten met een extra afstandsbediening nog allerlei extra handelingen worden uitgevoerd. Met de nieuwe Rebox RE-8401UHD S-PVR satellietontvanger is dit niet meer nodig. Het lineaire satellietaanbod kan in deze ontvanger worden gecombineerd met het online aanbod van Canal Digitaal. Zo is het volledige zenderaanbod van deze provider binnen handbereik in één apparaat, aangevuld met de apps voor alle denkbare streamingdiensten.

   

  Android

  De Rebox RE-8401 heeft als besturingssysteem niet Enigma2, maar een ander op Linux gebaseerd systeem: open source Android. Dat is niet het Android TV dat is geoptimaliseerd voor Smart TV's en mediaspelers, maar het biedt op dit apparaat desondanks een aangename Android-ervaring. In plaats van Chromecast is Airscreen ingebouwd, dat een vergelijkbare functie vervult. Is de Rebox RE-8401 een satellietontvanger met ingebouwde mediaspeler-opties of een mediaspeler waaraan een satelliettuner is toegevoegd? Rebox ontwikkelde het apparaat met de Canal Digitaal/TV Vlaanderen-gebruiker voor ogen en ontwikkelde een eigen app voor de bediening van de satelliettuner. Dit principe is te vergelijken met bijvoorbeeld de TV+ decoder van KPN. Dat is ook een Android-mediaspeler waarbij het lineaire tv-aanbod toegankelijk is via de TV+ App van het telecombedrijf.

   

  Stap voor stap

  Er zijn nog meer overeenkomsten met KPN. Het bedrijf ontdekte dat het goed naar de klant moet luisteren om de TV+ App te optimaliseren en de wensenlijst van gebruikers at te werken. Ook Rebox heeft de gebruikers expliciet uitgenodigd om hun ervaringen en wensen te delen en er is al aardig wat gesleuteld om de app voor de ingebouwde satellietontvanger te verbeteren. Het bedrijf is op de goede weg. Regelmatig zijn er updates voor de app beschikbaar en de functionaliteit wordt stap voor stap uitgebreid. Onlangs werd bijvoorbeeld teletekst toegevoegd en in de pijplijn zitten uitgebreidere zoekmogelijkheden (zoals blindscan) en aansturing van een draaibare schotel via een USALS-motor. Of Rebox de gebruikte Android-versie gaat opwaarderen is de vraag. De gebruikte hardware speelt hierbij een bepalende rol.

   

  Apps

  De eerste installatie van het apparaat is eenvoudig. Via een duidelijk stappenplan op het scherm wordt de gebruiker door het installatieproces geleid. Vanwege de uitgebreide online mogelijkheden is verbinden met het internet zeer aan te bevelen. Rebox heeft enkele apps voorgeïnstalleerd, waaronder natuurlijk de eigen app om de satelliettuner te bedienen. Ook apps van de streamingdiensten Netflix en Prime Video zijn al aanwezig, net als de app om toegang te krijgen tot de Google Play Store. Als daar met een Google-account wordt ingelogd, gaat er een wereld open van online mogelijkheden, waaronder streamingdiensten zoals Viaplay, F1 TV, Canal Digitaal en Canal+. Met de Rebox RE-8401 wordt satelliettelevisie - niet alleen het aanbod van Canal Digitaal, maar ook de duizenden ongecodeerde tv- en radiozenders - gecombineerd met deze uitgebreide online mediaomgeving. Kan de gebruiker een zender niet via satelliet ontvangen, dan is de kans groot dat dit via een bepaalde online app wel mogelijk is. Via een streamer-app kan bijvoorbeeld een op IPTV gebaseerde zenderlijst gebruikt worden, en alle Nederlandse radiozenders - ook die alleen online uitzenden - zijn via de app radioNED te beluisteren.

   

  Satelliet

  De belangrijkste functionaliteit van de Rebox RE-8401 is satellietontvangst. Daarbij is ontvangst van de providers Canal Digitaal en TV Vlaanderen van groot belang. Zo kunnen de fastscanzenderlijsten van deze providers ingelezen worden. Aan de zijkant van het apparaat is ook een Common Interface-slot aanwezig dat geschikt is voor alle CI-modules die door deze providers worden ondersteund. Het satellietdeel is dus toekomstbestendig, in tegenstelling tot menige Linux Enigma2 satellietontvanger waarbij later dit jaar de ondersteuning van de interne kaartlezer uitvalt. Mede hierdoor is deze Rebox RE-8401 een interessante optie voor de satellietkijker die op zoek is naar een nieuwe ontvanger. De ontvanger is bovendien eenvoudig en intuïtief in gebruik, in tegenstelling tot sommige andere satellietontvangers. Gebruik in combinatie met de Canal Digitaal App geeft niet alleen toegang tot het volledige aanbod van deze provider, maar ook tot de honderden films en series van streamingdienst Canal+. Programma's uitgezonden via satelliet kunnen worden opgenomen op een externe harde schijf of microSD-geheugenkaart. Dit kan rechtstreeks worden ingesteld via de EPG.

   

  DiSEqC

  Op dit moment ondersteunt de Rebox RE-8401 de protocollen DiSEqC 1.0 en 1.1, waardoor kijkers met een vaste schotel met meerdere LNB's, een DUO LNB of Triple LNB de satellietontvanger probleemloos kunnen gebruiken. Een update voor ondersteuning van draaibare schotels met DiSEqC 1.2 en USALS is onderweg; een voorbeeld van de verbeteringen waarmee Rebox werkt aan verbeteringen van het satellietgedeelte van de nieuwe ontvanger.

   

  Beeldkwaliteit

  De Rebox RE-8401 heeft een 4K mediaspeler. Er zijn snellere mediaspelers op de markt verkrijgbaar, maar die hebben dan natuurlijk weer geen optie voor satellietontvangst. Ook de satellietontvangst op de RE-8401 is 4K, maar natuurlijk kan ook content in andere beeldresoluties worden bekeken, zoals Full HD 1080p, 1080i, 720p en SD bekeken worden. Het streamen van content van mobiele apparaten zoals tablet of smartphone kan via het ingebouwde Airscreen, dat eveneens geschikt is voor 4K. Overigens zijn niet alle apps geschikt voor 4K. Bij de Netflix-app ontbreekt certificering gegeven en hierdoor is content voornamelijk in HD beschikbaar.

   

  Afstandsbediening

  De Rebox RE-8401 beschikt over bluetooth en dus wordt er een bluetooth afstandsbediening meegeleverd. Deze moet eenmalig aan de mediaspeler gekoppeld worden. Daarna hoeft de gebruiker niet meer op het apparaat te richten om het te bedienen. De koppeling van de afstandsbediening via bluetooth gebeurt bij de eerste installatie en het is van belang op erop te letten dat dit goed gebeurt, omdat de afstandsbediening anders alleen via infrarood werkt.

   

  Opnemen

  Als laatste nog wat technische specificaties van de Rebox RE-8401. Voor satellietontvangst is een single tuner aanwezig. Er zijn wel twee aansluitpluggen aanwezig, maar daarbij gaat het om een doorlusmogelijkheid. Omdat het een single tuner is, zijn de opnamemogelijkheden beperkt. Een programma kan wel worden opgenomen terwijl een ander programma wordt bekeken als de betreffende zenders op dezelfde transponder zitten. Voor het aansluiten van bijvoorbeeld een externe harde schijf zijn twee USB 2.0-poorten aanwezig. Ook kan er een geheugenkaart (microSD) van maximaal 128 GB in de mediaspeler worden geplaatst. Een voordeel is dat uitzendingen ongecodeerd worden opgeslagen. Hierdoor kan een geheugenkaartje met opnames ook gemakkelijk worden afgespeeld op laptop of tablet.

   

  Conclusie

  De combinatie van satellietontvanger en mediaspeler zal menig satellietkijker aanspreken, zeker in een gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te bedienen apparaat. Het concept van de Rebox RE-8401 heeft veel potentie. Met de aanpassingen die momenteel nog in de pijplijn zitten zal dat nog beter tot uiting komen.

   

  De geteste apparatuur is beschikbaar gesteld door Rebox B.V.

  Reacties