Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Subliem draadloos geluid

  Draadloze in-ear geluidssystemen zijn momenteel mateloos populair. Koptelefoonspecialist Sennheiser springt in op deze trend.
  Jarco Kriek
  3 december 2020
  10
  comments 1
  Subliem draadloos geluid

  Dankzij tientallen jaren ervaring met geluid heeft Sennheiser een goede reputatie opgebouwd. Het bedrijf wordt door zowel professionals als consumenten gezien als toonaangevend op het gebied van onder meer koptelefoons. Op dit moment zijn vooral draadloze in-ear geluidssystemen populair, en ook op dit gebied is Sennheiser heel actief.

   

  Prijzige dopjes

  Het uit Duitsland afkomstige bedrijf heeft zijn populaire Momentum True Wireless in-ear oordopjes verbeterd. Onder de naam Momentum True Wireless 2 zijn deze verkrijgbaar in winkels en webshops. Voor geluidsfanaten een mooi geschenk voor onder de kerstboom. De gulle gever moet daarvoor wel diep in de geldbuidel tasten. Met een adviesprijs van 279,00 euro zijn de oordopjes vrij prijzig. Natuurlijk zijn we benieuwd of de Sennheiser Momentum True Wireless 2 zijn prijs echt waard is.

   

  In de verpakking

  Nu zijn we op de redactie van Totaal TV al enige tijd fervent gebruiker van de eerste editie van de Momentum True Wireless-reeks. De tweede editie van deze in-ears komt in een luxe verpakking, die goed past bij een product waarvoor bijna driehonderd euro betaald moet worden. In de verpakking vinden we een doosje – de zogenaamde oplaadcase – met daarin de beide in-ear oordopjes. Voor het opladen is een USB-C kabeltje meegeleverd van slechts 15cm lang. Dat is aan de ene kant handig voor op reis, maar aan de andere kant wel lastig omdat het kabeltje wel erg kort is om de stroomadapter te bereiken. Voor ons reden om direct een langere USB-C kabel te gebruiken. In de verpakking vinden we verder nog het belangrijkste onderdeel, namelijk de oortjes.

   

  Uiterlijk

  Bij de oortjes worden siliconen adapters in diverse maten meegeleverd. Het is van groot belang met enige zorg de juiste maat te kiezen. Het oor dient daarbij goed afgesloten te zijn om het beste geluid uit de Momentum True Wireless 2 te krijgen. Daarvoor verwisselen we de adapters meerdere malen om de meest geschikte maat te vinden. Dat verwisselen is overigens een fluitje van een cent. Het uiterlijk van de Momentum True Wireless 2 is op het eerste gezicht gelijk aan dat van zijn voorganger. Als we ze naast elkaar leggen, zien we echter wel degelijk kleine verschillen. Zo zijn de in-ear oordopjes net een fractie kleiner. Dit verschil van een paar millimeter zorgt voor iets meer comfort. Ook zijn de oordopjes net wat lichter dan hun voorgangers. Ook dit zorgt voor meer draaggemak.  Een ander verschil: de Momentum True Wireless 2 is zowel in zwart als wit te koop.

   

  Oplaadcase

  Een andere heel prettige verbetering is de nieuwe oplaadcase. Bij de eerste Momentum True True Wireless had oplaadcase de vreemde neiging om uit zichzelf leeg te lopen. Sennheiser deed dit om de batterij in het oplaaddoosje langer te laten meegaan. In de praktijk betekende dit echter dat als de oordopjes vier dagen lang ongebruikt in het oplaaddoosje zaten, ze eerst weer opgeladen dienden te worden voordat ze konden worden gebruikt. Dat is bij de Momentum True Wireless 2 verholpen. De batterij in de oplaadcase loopt niet meer uit zichzelf leeg, en dat betekent dat de oordopjes altijd direct klaar voor gebruik zijn, ook als ze twee weken in de oplaadcase hebben gezeten. Ook is de gebruikstijd verbeterd. Met een volle oplaadcase kunnen de oordopjes meer dan een dag worden gebruikt. Tussendoor moeten de oordopjes dan wel via het oplaaddoosje worden herladen. Maar ook dit gaat sneller. Als de lege oordopjes een kwartier in de oplaadcase worden geplaatst, kan er alweer meer dan een uur naar muziek worden geluisterd. Het helemaal volladen van de oordopjes duurt net iets langer dan een uur. Ook dit is korter dan bij de eerste editie van dit geluidssysteem.

   

  Noise cancelling

  Een nieuwe toevoeging aan de Momentum True Wireless 2 is de noise cancelling. Dit betekent dat het omgevingsgeluid door de oordopjes wordt weggefilterd. Hierdoor kan er in bijvoorbeeld trein, auto of vliegtuig zonder hinderlijk achtergrondgeluid naar muziek worden geluisterd. In eerste instantie viel ons de noise cancelling wat tegen. Bij een gering achtergrondgeluid was dit toch enigszins hoorbaar. Maar als de oordopjes harder worden gezet tot boven een volume van vijftig procent, werkt noise cancelling plots wel goed. Wat wel een drama is - net als bij de eerste variant - is de transparante geluidsmodus. In deze stand zijn de oordopjes eigenlijk een soort van geluidsversterkers. Het geluid van de omgeving is dan zeer goed hoorbaar. Bij bijvoorbeeld de Apple Airpods Pro is in deze transparante geluidsstand naast het achtergrondgeluid ook de muziek nog goed hoorbaar. Bij deze Sennheiser in-ears is daar geen sprake van. Een gemiste kans.

   

  App

  De diverse geluidsstanden zijn bereikbaar via de touchbediening die op beide oordopjes aanwezig is. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld noise cancelling of transparant geluid aan- en uitzetten. Ook zetten we op deze manier het geluid harder of zachter, scrollen we naar het vorige of komende nummer, pauzeren we de muziek of nemen we een inkomend telefoongesprek op. Hiervoor levert Sennheiser een heel schema mee met het aantal tikken op de linker- of rechteroordop. In de praktijk is het voor veel van deze acties veel handiger om de speciale app te gebruiken die Sennheiser gratis levert via de Apple Appstore of Google Play Store. Deze app moet overigens altijd gebruikt worden om de oordopjes aan de smartphone of tablet te koppelen. De app maakt het ook mogelijk de oordopjes te personaliseren. Denk bijvoorbeeld aan het instellen van de juiste equalizer-instelling. De Momentum True Wireless 2 kan ook zonder de app aan bijvoorbeeld een computer of Smart TV internettelevisie gekoppeld worden. In alle gevallen moet het apparaat wel over bluetooth beschikken. En natuurlijk dient bluetooth aan te staan om de oordopjes te gebruiken.

   

  Geluid

  En dan natuurlijk het belangrijkste van deze draadloze oordopjes: het geluid. Daar kunnen we heel kort over zijn: dat is namelijk subliem. Wij zijn tot nu toe op de consumentenmarkt nog geen enkele draadloos systeem tegengekomen dat zo'n voortreffelijk geluid voortbrengt als de Sennheiser Momentum True Wireless 2. Met een echt indrukwekkend laag en zeer mooi en prettig hoog is het geluid geheel in balans. En met de equalizer in de app kan de persoonlijke muziekvoorkeur van de gebruiker uiterst nauwkeurig worden ingesteld.

   

  Kopen?

  Bezitters van de eerste Sennheiser Momentum True Wireless moeten zich serieus afvragen of ze willen overstappen op de Momentum True Wireless 2. Het geluid van beide varianten is namelijk helemaal gelijk. Heb je zaken als noise cancelling niet nodig en kun je leven met de ongemakken van de eerdere oplaadcase, dan is aanschaf van het tweede model eigenlijk overbodig. Dit geldt ook voor consumenten die de Momentum True Wireless voor het eerst willen proberen. Door de komst van deze opvolger is de prijs van het eerste model sterk gedaald, bij sommige webwinkels zelfs onder de 150 euro. Wie de oordopjes wil gebruiken op plaatsen met veel omgevingsgeluid – zoals trein of vliegtuig – heeft aan de Momentum True Wireless 2 met noise cancelling echt de beste keus.

   

  Conclusie

  De Sennheiser Momentum True Wireless 2 is wat ons betreft het beste draadloze in-ear geluidssysteem dat op dit moment verkrijgbaar is. Daar hangt wel een fors prijskaartje aan. Ben je geen echte audiofiel, dan zijn er goedkopere systemen die ook een redelijk goed geluid laten horen.

  SennheiserMomentum True Wireless 2in-earoordopjes

  Reacties

 1. TV-TIP EK Wielrennen Mannen

  EK Wielrennen Mannen
  NPO 1 om 13:10 uur
  Op het ­Europees kampioenschap in fietsprovincie Drenthe beginnen de wielrenners vandaag in Assen, om vervolgens met een lus naar afvalberg Col du VAM te rijden. Remco Evenepoel is er niet bij: de wereld­kampioen tijdrijden krijgt rust na de Ronde van Spanje. Ook Mathieu van der Poel laat verstek gaan en focust zich vanwege de Olympische Spelen op een mountainbike test-event in Parijs. Wout van Aert heeft echter wel oren naar de wit-blauwe trui met gouden sterren.

  TV-TIP The Jungle Book

  The Jungle Book
  Net5 om 20:00 uur
  Het jongetje Mowgli (Neel Sethi) is opgevoed door wolven, maar de gevreesde tijger Shere Khan (Idris Elba) wil hem weg hebben uit de jungle. Daarom moet hij vluchten. Op zijn tocht wordt hij bijgestaan door de strenge panter Bagheera en de vrolijke beer Baloo (Bill Murray). Liveactionverfilming naar Rudyard Kipling gelijknamige boek.

  Interview

  • *

   Harm Edens

   Dit Was Het Nieuws

   Hij heeft de rol van voorleesmoeder in Dit Was Het Nieuws én is een van de breinen achter legendarische comedyseries als In de Vlaamsche Pot en Het Zonnetje in Huis. Ja, Harm Edens (62) weet wel wat van humor.
   Reacties0 reactie(s)