Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Telestar DIRA M 6i: een voordelige en veelzijdige radio

  Het radioaanbod via DAB+ wordt steeds groter. We plaatsen opnieuw een aantrekkelijke ontvanger met veel mogelijkheden op de testbank.
  Jarco Kriek
  31 mei 2022
  8
  comments 0
  Telestar DIRA M 6i: een voordelige en veelzijdige radio

  Het zenderaanbod op het digitale radionetwerk DAB+ groeit gestaag. Inmiddels zijn er meer Nederlandse lokale, regionale en landelijke zenders via DAB+ te beluisteren dan via FM. Ook in andere Europese landen krijgt DAB+ een prominentere rol in het radiolandschap. De combinatie DAB+ (buitenhuis) en online (binnenhuis) wordt door radiozenders gezien als digitale vervanging voor het analoge FM-netwerk. Het gaat nog zeker zeven jaar duren voordat FM wordt uitgezet, maar tot die tijd gaat het zenderaanbod via FM waarschijnlijk krimpen en zullen steeds meer zenders alleen nog via DAB+ te beluisteren zijn.

   

  Kleine alleskunner

  Veel mensen denken dat een DAB+ tuner veel geld kost, en er zijn zeker prijzige apparaten verkrijgbaar. In onze zoektocht naar een goedkope allround radiotuner kwamen wij het model DIRA M 6i van de Duitse fabrikant Telestar op het spoor. Voor minder dan tachtig euro kopen we een alleskunner, want behalve DAB+ ontvangt dit apparaat ook radiozenders die via FM en internet uitzenden. Ook kan muziek worden gestreamd van computers of NAS-apparaten in het netwerk van de gebruiker.

   

  Overal bruikbaar

  Door deze mogelijkheden voldoet de Telestar DIRA M 6i dan ook aan de toekomstvisie van radiozenders die inzetten op de combinatie DAB+ en online. De DIRA M 6i is dermate compact (15,4 bij 9,7 bij 6,2 cm) en licht (260 gram) dat het apparaat zowel binnen als buiten kan worden gebruikt.

   

  Mobiel gebruik

  De DIRA M 6i werkt op een voedingsspanning van 5 volt. De fabrikant levert hiervoor een USB-adapter mee. Wie de radio op bijvoorbeeld het strand, in het bos of op een andere plek zonder stopcontact wil gebruiken, kan hiervoor een USB powerbank meenemen. Deze moet wel afzonderlijk worden aangeschaft. Vanwege het compacte formaat kan de DIRA M 6i ook in een auto of tijdens de vakantie in een mobile home (camper of caravan) gebruikt worden. Veel auto's hebben hiervoor een USB-voedingspoort, en anders is een converter van de sigaretaansteker naar 5 volt USB een uitkomst.

   

  Antenne

  Telestar levert bij de DIRA M 6i standaard twee antennes. De eerste is een telescoopantenne van 70 centimeter. Als extra wordt voor mobiel gebruik een draadantenne geleverd die bijvoorbeeld achter de vooruit van de auto of mobile home kan worden geplaatst. Omdat de antenne via een F-connector op het apparaat wordt aangesloten, kan voor betere ontvangst makkelijk een buitenantenne gebruikt worden. Dit kan zowel thuis als in de auto of mobile home. Uit onze test blijkt dat de ontvangst van met name DAB+ hiermee sterk wordt verbeterd.

   

  Internet

  Naast de ontvangst van radiozenders via FM en DAB+ kunnen ruim 20.000 zenders uit de hele wereld worden beluisterd via het internet. Dit kan alleen via wifi, want op de DIRA M 6i is geen netwerkaansluiting aanwezig. Bij mobiel gebruik in het buitenland is het wel aan te bevelen om hiervoor niet de databundel van het mobiele abonnement te gebruiken door van de smartphone een wifi-hotspot te maken. Beter kan het wifi-netwerk van bijvoorbeeld camping, resort of hotel worden gebruikt. Vanwege zijn kleine formaat is het ook mogelijk om de DIRA M 6i als radio te gebruiken op een nachtkastje of balkon van de hotelkamer. De DIRA M 6i maakt voor het zoeken van internetradiozenders gebruik van het Frontier Smart-platform en de bijbehorende database van radiozenders. Dit betekent dat alle landelijke, regionale en vrijwel alle lokale publieke en commerciële radiozenders overal in de wereld te beluisteren zijn. Dit geldt ook voor de belangrijkste internetradiozenders uit Nederland. Op deze manier biedt de DIRA M 6i niet alleen thuis maar ook op vakantie toegang tot een uitgebreid aanbod van Nederlandse zenders.

   

  Connectiviteit

  De DIRA M 6i heeft nog meer mogelijkheden. Door ondersteuning van Bluetooth 5.1 kan dit kleine radiowonder ook als bluetoothspeaker worden gebruikt. Ook worden de technieken UPnP en DLNA ondersteund. Dit betekent dat muziek die is opgeslagen op computers of NAS-apparaten binnen het netwerk kan worden afgespeeld. Ook kan een USB-opslagapparaat zoals stick of harde schijf met muziekbestanden op de radio worden aangesloten. De DIRA M 6i kan muziek weergeven in de bestandsformaten MP3, WAV, WMA en AAC.

   

  Opnemen

  Als extra biedt Telestar bij deze DIRA M 6i de mogelijkheid om met één knopdruk een opname te maken van de uitzending die op een radiozender te horen is. Hiervoor moet een stick in de USB-aansluiting van het apparaat aanwezig zijn. Op deze manier kan de gebruiker bijvoorbeeld nieuwsuitzendingen of muzikale vakantieherinneringen archiveren. De DIRA M 6i is zeker niet de enige DAB+/internetradio die deze mogelijkheid heeft, maar we zijn hem nog niet eerder tegengekomen op een apparaat in deze prijsklasse.

   

  Bediening

  Op de DIRA M 6i is slechts een beperkt aantal bedieningsknoppen aanwezig. Toch kunnen we hiermee de basisfuncties goed uitvoeren. Meer bedieningsmogelijkheden komen binnen handbereik als we op tablet of smartphone de app Soundmate installeren. Deze app is gratis verkrijgbaar voor Android en iOS (Apple). Zeker voor het opzoeken van internetzenders is Soundmate een handig hulpmiddel bij het vinden van muziek. Met de app kan ook eenvoudiger de wekfunctie ingesteld worden. Hiermee kan de gebruiker wakker worden met een radiozender of muzieknummer naar keuze.

   

  Scherm

  De DIRA M 6i beschikt over een 2,4 inch (6,1 centimeter) TFT-kleurenscherm. Dit scherm geeft onder meer meegezonden informatie over de beluisterde radiozender weer. Mits beschikbaar is ook het logo van de radiozender op het beeldscherm zichtbaar. Dit geldt zowel bij DAB+ en internetradio als bij muziek die via USB- of het gekoppelde netwerk wordt afgespeeld.

   

  Geluid

  Natuurlijk valt het geluid van een compact en voordelig apparaat als de Telestar DIRA M 6i tegen als we het vergelijken met duurdere en grotere apparaten zoals de eerder door Totaal TV geteste tafelradio van Teufel. Maar desondanks is het geluid dat deze DIRA M 6i weergeeft acceptabel. Telestar gebruikt in deze radio een 1,8 inch speaker met een vermogen van 4 watt. De muziek is hierdoor niet in stereo via de speaker te beluisteren. Dit is op te lossen door de DIRA M 6i via de hoofdtelefoon aansluiting te koppelen aan een stereoapparaat of koptelefoon. Om het geluid af te stemmen op onze persoonlijke smaak is een equalizer aanwezig.

   

  Conclusie

  De DIRA M 6i is een radio met uitgebreide mogelijkheden die zowel binnen als buiten de woning kan worden gebruikt. Dit apparaat is daarnaast zeer aantrekkelijk door de gunstige prijs. Voor minder dan honderd euro kan door ondersteuning van FM, DAB+ en internet ook in de toekomst worden genoten van de favoriete radiozenders.

  TelestarDIRA M 6iTelestar DIRA M 6iFMDAB+internetradioradio

  Reacties

 1. TV-TIP WK Veldrijden

  WK Veldrijden
  NPO 1 om 15:03 uur
  Hoewel Marianne Vos zich vorig jaar voor de zevende keer de regenboog­trui infietste, is niet de kannibaal uit ’s-Hertogenbosch, maar Fem van Empel de favoriet voor de wereldtitel. Het talent uit Den Dungen reeg de wereldbekerzeges afgelopen tijd aan elkaar, maar kwam tijdens het NK vorig maand verrassend adem tekort. De nationale titel ging naar Puck Pieterse, die in Hoogerheide niet alleen haar Nederlandse concurrentie, maar ook het internationale veld eruit wil peddelen.

  TV-TIP Serengeti

  Serengeti
  NPO 1 om 19:05 uur
  Het leven op de eindeloze grasvlaktes van de Serengeti leek even rustig voort te kabbelen, maar oplaaiende vetes blijken nooit ver weg. Terwijl Tamu, een pasgeboren gazellekalfje, zijn eerste wiebelige stappen zet, wordt hij beloerd door de hongerige jakhalzen Shavu en Shaba. Maar ook zij hebben hun problemen. Hun pups zijn het huis uitgetreiterd door een legertje agressieve mieren en zijn nu onvindbaar. Weten pa en moe hun kroost op te sporen?

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)