Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Tijd voor een nieuwe radio?

  Radio wordt digitaal: niet alleen in de ether, maar ook in huis. Daarom test Totaal TV de komende tijd verschillende digitale radio's.
  Jarco Kriek
  6 april 2021
  8
  comments 6
  Tijd voor een nieuwe radio?

  Voor Ziggo-abonnees met een stereo-installatie in de huiskamer gaat er de komende jaren wat veranderen. Ziggo is bezig om het analoge FM-signaal in zijn verspreidingsgebied uit te schakelen. De FM-tuner wordt daardoor nutteloos voor wie via de kabel naar de radio wil luisteren. Dit betekent gelukkig niet dat de stereo-installatie naar het grofvuil kan. Er zijn namelijk diverse digitale radio-ontvangers met een breedte van 43cm die prima passend in een hifi-set opgenomen kunnen worden. Eén daarvan is de Soundmaster IR45SW.

   

  Veel mogelijkheden

  Afgaande op de specificaties is de Soundmaster IR45SW een echte alleskunner. Zo ontvangt hij radiozenders via de analoge FM en digitaal via DAB+. Dat FM wordt ondersteund betekent dat deze radiotuner gebruikt kan worden zolang analoge FM-kabelradio bij Ziggo nog beschikbaar is. Via de ether wordt zowel in FM als DAB+ uitgezonden, waarbij de analoge FM op den duur plaats moet maken voor het digitale DAB+. Maar er zijn meer digitale mogelijkheden. Zo zijn met deze radio via het internet tienduizenden radiozender uit de hele wereld te beluisteren. De Soundmaster IR45SW is tevens een netwerkspeler die het afspelen van muziekbestanden over het huisnetwerk mogelijk maakt. Wat we wel missen is de mogelijkheid om online muziekdienst Spotify te gebruiken. Enkele concurrenten van de Soundmaster IR45SW in dezelfde prijsklasse bieden deze mogelijkheid wel.

   

  Display

  De Soundmaster IR45SW is voorzien van een vierkant 2,4 inch LCD kleurendisplay. De helderheid van het display is instelbaar. Hierdoor is het display onder vrijwel alle omstandigheden goed leesbaar. Een kritische kanttekening plaatsen we bij het formaat van het display: dat is eigenlijk te klein. Liever hadden we een rechthoekig display gezien dat zich over een breder deel van het apparaat uitstrekte. Een voordeel ten opzichte van het alfanumerieke display van een traditionele FM-radio is dat op de Soundmaster ook foto's of logo's van radiozenders kunnen worden getoond.

   

  Aansluitingen

  Aan de achterzijde vinden we wat meer aansluitmogelijkheden dan bij traditionele FM-radiotuners. Natuurlijk zijn er de coax antenne-ingang en de twee analoge tulp (RCA) geluidsuitgangen. Daarnaast zijn er optische en coaxiale digitale geluidsuitgangen beschikbaar. Om de Soundmaster IR45SW via het huisnetwerk te verbinden met het internet is er een netwerkaansluiting aanwezig. Overigens kan dat ook draadloos via wifi. Voor een betere ontvangst vinden we aan de achterzijde ook een kleine wifi-antenne. Overigens geniet het altijd de voorkeur om elk netwerkapparaat – en dus ook deze tuner – bedraad met het huisnetwerk te verbinden.

   

  Radio

  Wat betreft lineaire radio kan deze tuner zowel met analoge FM als digitale DAB+ overweg. Een pluspunt is dat de gebruikte tuner redelijk gevoelig in ontvangst is. Dat is bij veel hybride FM/DAB+ ontvangers wel anders. Nu is de ontvangst van het aantal zenders natuurlijk afhankelijk van de regio waar de tuner wordt gebruikt, maar de Soundmaster IR45SW doet niet onder voor veel andere radio's met 'losse' FM of DAB+ ontvangst. RDS op FM wordt goed ondersteund. Via DAB+ is eveneens zeer uitgebreide informatie beschikbaar. Ontvangst van DAB+ binnen het eigen huis is in Nederland op veel plekken niet goed mogelijk. Het is daarom een pluspunt dat het bij dit apparaat mogelijk is om een buitenantenne aan te sluiten. Met zo'n buitenantenne wordt de gevoeligheid van de tuner pas echt duidelijk. Ook het analoge FM-kabelradiosignaal van Ziggo wordt probleemloos ontvangen – zolang het nog kan.

   

  Internetradio

  De Soundmaster IR45SW is gemaakt voor binnengebruik. Zoals eerder gesteld, is DAB+ daar in veel gevallen niet geschikt voor. Internetradio biedt uitkomst voor gebruikers die binnenshuis digitaal radio willen luisteren. In deze radio is een internetradioplatform aanwezig met meer dan tienduizend zenders. Dat is veel, maar toch ontbreken nog veel zenders die op het internet beschikbaar zijn. Het aantal internetradiozenders is wereldwijd namelijk de grens van 40.000 gepasseerd. Het grote voordeel van de Soundmaster IR45SW is dat er zelf radiozenders toegevoegd kunnen worden als deze niet in de aanwezige zenderlijst terug te vinden zijn. Overigens vinden we in de standaard zenderlijst alle zenders die op dit moment analoog bij Ziggo op de kabel of digitaal in de ether beschikbaar zijn. Net als bij FM en DAB+ kunnen bij internetradio zenders in een favorietenlijst geplaatst worden. Hierdoor zijn ze eenvoudig terug te vinden en luister je nog makkelijker naar je favoriete zender.

   

  Bluetooth

  Het is ook mogelijk om via de Soundmaster IR45SW muziekbestanden van tablet en smartphone op de stereo-installatie af te spelen. Het apparaat kan hiervoor via Bluetooth met de Soundmaster worden verbonden. In de praktijk werkt deze koppeling goed als beide apparaten bij elkaar in de buurt staan. Als de apparaten iets verder van elkaar staan, wordt de verbinding al snel problematisch en valt weg.

   

  Netwerkspeler

  Ook de netwerkspeler van de Soundmaster IR45SW is belangrijk. Met dit apparaat kunnen muziekbestanden van computers, harde schijven en NAS-servers in het huisnetwerk op de aangesloten stereo-installatie afgespeeld worden. Daarbij is een pluspunt dat ook hoogwaardige bestandsformaten als AAC, AAC+ en FLAC afgespeeld worden. Het huisnetwerk moet voor deze functie wel UPnP ondersteunen. Als dit het geval is, functioneert de Soundmaster als een goede netwerkspeler.

   

  Afstandsbediening

  De Soundmaster IR45SW geeft toegang tot veel functies: te veel om allemaal met de toetsen op het apparaat zelf te bedienen. De meegeleverde afstandsbediening biedt uitkomst. De communicatie tussen afstandsbediening en radiotuner is goed. De knopindeling van de afstandsbediening is overzichtelijk en daarnaast ligt hij prettig in de hand. Het enige nadeel is dat we de afstandsbediening door alle mogelijkheden wel eerst in de vingers moeten krijgen voordat we zonder nadenken alle handelingen kunnen uitvoeren.

   

  Conclusie

  De Soundmaster IR45SW is een complete tuner die zich zowel analoog als digitaal staande houdt. Eenmaal geïnstalleerd biedt hij vrijwel alle mogelijkheden om de luisteraar van muziek te laten genieten. De enige functie die ontbreekt is Spotify Connect.

   

  De geteste apparatuur is beschikbaar gesteld door H. van Hunen, Arnhem

  radiodigitale radiointernetradioDAB+SoundmasterSoundmaster IR45SWFMnetwerkspeler

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de dvd Endangered Species

   Een droomvakantie in een Keniaans natuurreservaat verandert voor een gezin in een nachtmerrie als ze de parkregels negeren. Hun busje wordt verwoest en ze moeten te voet terugkeren. Totaal TV mag deze actiethriller vijf keer op dvd weggeven.

  TV-TIP Cowboys & Aliens

  Cowboys & Aliens
  RTL 7 om 20:00 uur
  Het is 1873. Een cowboy wordt wakker in de woestijn. Hij lijdt aan geheugenverlies en heeft een vreemde armband om zijn pols.

  TV-TIP Onze jongens in Miami

  Onze jongens in Miami
  NPO 3 om 20:20 uur
  Als Jorrit weer single is, gaat hij samen met Bas naar Miami om daar een stripclub te beginnen. De club blijkt een enorme bouwval.

  Interview

  • *

   Martine van Os

   We zijn er bijna

   Martine van Os blijft dit jaar met de groep kampeerders dicht bij huis; de vakantiereizigers maken een tocht door Nederland. “Eerlijk? Ik vond het verrassend leuk!”
   Reacties0 reactie(s)