Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  VU+ YAY GO PRO: Android TV-speler met extra's

  Tv-kijken verschuift van lineair naar online. Bij Totaal TV zien we daarom minder nieuwe decoders en meer mediaspelers, zoals de YAY GO PRO.
  Jarco Kriek
  18 november 2021
  9
  comments 1
  VU+ YAY GO PRO: Android TV-speler met extra's

  Het Koreaanse Marusys brengt al enige jaren met succes tv-decoders op de markt onder de merknaam VU+. De fabrikant betreedt nu ook de markt van online mediaspelers met de YAY GO-reeks. We testen het topmodel uit deze modellijn, namelijk de YAY GO PRO.

   

  In de doos

  Er worden nogal wat accessoires meegeleverd met de YAY GO PRO. Naast de mediaspeler zelf vinden we in de verpakking natuurlijk de stroomadapter, maar ook twee afstandsbedieningen met bijbehorende batterijen. Ook opvallend is de losse USB-dongle. Een handleiding en een HDMI-kabel van goede kwaliteit maken de inhoud compleet.

   

  Uiterlijk

  De YAY GO PRO is een mooi ogende mediaspeler in een zwarte uitvoering. De behuizing doet ons direct denken aan een mediaspeler van een andere fabrikant die al een poosje verkrijgbaar is, namelijk de You-Box van het Spaanse merk Youin. Niet alleen de aansluitingen, maar ook de hardware en het besturingssysteem van de mediaspelers zijn identiek.

   

  Aansluitingen

  Aan twee kanten van het apparaat zijn aansluitmogelijkheden. Voor beeldoverdracht is er een HDMI 2.1-aansluiting. Verder zijn er drie USB-poorten, waarvan een USB 3.0 en een USB-C. Analoge audio en video zijn te verkrijgen via een 3.5mm AV mini-jack poort, en voor digitale audio is er een optische uitgang. Voor opslaguitbreiding is een microSD-kaartslot aanwezig. Om het geheel af te maken is een ethernetaansluiting. Hoewel het om een nieuw model mediaspeler gaat, is de maximale ethernetsnelheid slechts 100Mbps en dus geen gigabit.

   

  Twee afstandsbedieningen

  Zoals gezegd: niet één maar twee afstandsbedieningen worden meegeleverd bij deze mediaspeler. Altijd handig natuurlijk als je er eentje kwijt bent of samen op de bank de mediaspeler wilt kunnen besturen, maar er zit een duidelijk verschil tussen beide afstandsbedieningen. Het eerste exemplaar is zoals we gewend zijn van de meeste mediaspelers, namelijk een zapper met alleen de belangrijkste toetsen. De tweede afstandsbediening is uitgebreider en heeft bijvoorbeeld kleuren- en nummertoetsen. Later in onze test zou blijken waarom deze uitgebreidere variant wordt meegeleverd. Beide afstandsbedieningen werken via bluetooth en hebben vier voorgeprogrammeerde 'hot keys'. Daarmee kunnen we met één druk de streamingdiensten Netflix, Disney+, Prime Video en YouTube openen. De werking van beide afstandsbedieningen is goed, net als de toetsindeling.

   

  Android 10

  De YAY GO PRO is een online mediaspeler die werkt met het Android TV besturingssysteem. In ons testmodel is Android 10 geïnstalleerd. Dit zorgt voor ruime online mogelijkheden. De mediaspeler is officieel door Google gecertificeerd, en dat levert diverse voordelen op. Zo kunnen we naar content van Netflix en YouTube kijken in 4K-beeldkwaliteit. Dit is niet bij alle 4K-mediaspelers het geval omdat beide videodiensten extra eisen stellen aan de hardware om beelden in native 4K te kunnen tonen. Een ander voordeel is dat in de YAY GO PRO de streamingtechniek Chromecast is ingebouwd. Officiële ondersteuning van Google betekent ook dat er ruim zevenduizend apps beschikbaar zijn voor deze mediaspeler. Het aantal films en series dat we via deze mediaspeler digitaal kunnen huren bij Google is inmiddels tot meer dan een half miljoen opgelopen. Ook de Google Assistent wordt door deze mediaspeler ondersteund.

   

  Smart IPTV

  En dan die merkwaardige USB-dongle in de verpakking. Uiteindelijk blijkt dat deze extra streamingmogelijkheden met zich meebrengt. Zo wordt het met deze dongle mogelijk om via de protocollen HTTP, UPD, RTP en RTSP video naar de YAY GO PRO te streamen. Een andere mogelijkheid is om binnen het huisnetwerk een verbinding te maken met een VU+ tv-decoder. Hierdoor wordt deze mediaspeler een 'client' waarmee we live tv en opgenomen programma's kunnen bekijken via de VU+ tv-decoder. Dit kan een waardevolle aanvulling zijn van deze mediaspeler. En daarmee is nu ook duidelijk waarom er een tweede, uitgebreidere afstandsbediening met kleuren- en nummertoetsen is meegeleverd. De vooraf geïnstalleerde VU+ app op het beginscherm van de YAY GO PRO speelt hierbij een belangrijke rol. De USB-dongle wordt alleen meegeleverd bij de PRO-modellen van de YAY GO-reeks.

   

  Technisch hart

  Marusys gebruikt in de YAY GO PRO een chipset die in veel door Google gecertificeerde en op Android TV OS gebaseerde mediaspelers wordt gebruikt. Dit is de Amlogic S905X3 met een ARM Cortex A53 quad core processor met een maximale prestatie tot 21800 DMIPS. Hieraan gekoppeld is een DDR3 SDRAM geheugen van 2GB en een MMC flashgeheugen van 8GB. Het opslaggeheugen is uit te breiden via USB of het microSD kaartslot.

   

  Kodi

  Op de YAY GO PRO is – net als op andere Android TV OS mediaspelers – ook Kodi via een app te installeren. Dit betekent dat op eenvoudige wijze video-, muziek- en fotobestanden van computers en NAS-apparaten binnen het huisnetwerk via deze mediaspeler op tv kunnen worden afgespeeld. De werking van deze mogelijk is probleemloos. Vrijwel alle bestanden worden ondersteund.

   

  Beeldkwaliteit

  De YAY GO PRO heeft een uitmuntende beeldkwaliteit. Het betreft een 4K-mediaspeler waarmee beelden maximaal in 2160p 4K Ultra HD kunnen worden weergegeven. Verder ondersteunt deze mediaspeler de beeldformaten 1080p, 1080i, 720p, 576p, 576i, 480p en 480i.

   

  Installatie

  De YAY GO PRO installeren is een fluitje van een cent. Heel handig worden we via instructies op het beeldscherm door de eerste installatieprocedure geleid. Het gebruik van de mediaspeler is daarna eenvoudig. Een overzichtelijk beginscherm speelt hierbij een belangrijke rol. Apps kunnen worden gedownload in de Google Play Store. Hiervoor is een Google-account nodig. In de Google Play Store zijn alle belangrijke Nederlandse apps te vinden, zoals Videoland, NLZIET, KIJK, Ziggo en KPN. Maar ook streamingdiensten die in 2022 in Nederland worden verwacht, zoals Viaplay en HBO Max, komen op deze YAY GO PRO beschikbaar.

   

  Eindoordeel

  De VU+ YAY GO PRO is een mediaspeler met extra mogelijkheden die interessant zijn voor bezitters van een VU+ tv-decoder. Maar ook zonder zo'n decoder staat deze mediaspeler zijn mannetje. De functionaliteit is goed, het apparaat werkt vlot en reageert lekker op de afstandsbediening. De certificatie door Google maakt het apparaat toekomstbestendig en daarmee een aanrader.

  MarusysVU+AndroidAndroid TVYAYYAY PRO

  Reacties

 1. TV-TIP WK Voetbal: Nederland - Verenigde Staten

  WK Voetbal: Nederland - Verenigde Staten
  NPO 1 om 15:50 uur
  Nederland neemt het vandaag in de achtste finale van het WK op tegen de Verenigde Staten. De groepsfase zorgde voor niet al te veel weerstand dus nou moeten de Oranje leeuwen laten zien wat ze in huis hebben. Laten we hopen dat Virgil van Dijk de mannen naar een overwinning kan leiden, anders houdt het WK hier op voor Oranje.

  TV-TIP Klaas Kan Alles

  Klaas Kan Alles
  NPO 3 om 18:33 uur
  Klaas kan een hoop, maar niet alles. In de afgelopen jaren ging hij bijvoorbeeld bijna koppie onder toen hij tijdens zijn missie ‘150 meter onder water zwemmen zonder zuurstof’ de hemelpoort al op een kier zag staan. Maar van verliezen, nee, daar houdt Klaas niet van. Dit keer wordt hij uitgedaagd om een boot, vliegtuig én auto op afstand te besturen. Omdat een van de drie voortuigen op ware grootte moet zijn, vertrekt hij naar Oxford waar een bedrijf driftig sleutelt aan een zelfrijdende auto.

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)