1. Tests

  Wifi voor camper of caravan

  Ook in camper en caravan verliest de schotel terrein en is het internet in opmars. De WiFi-Camp Pro2 kan hierbij een handig hulpmiddel zijn.
  Jarco Kriek
  19 june 2018
  8
  comments 0
  Wifi voor camper of caravan

  De WiFi-Camp Pro2 van fabrikant Alfa Network is een verbeterde opvolger van het eerdere model dat al op veel campings bij campers en caravans in gebruik is. De belangrijkste verbetering is het nieuwe model router dat bij het systeem wordt geleverd. De Alfa R36 is in het pakket vervangen door de Alfa R36A router.

   

  Inhoud verpakking

  Naast deze router wordt bij het systeem een groot aantal accessoires geleverd. Belangrijk is natuurlijk de Omni RP-SMA antenne, die op de router wordt geplaatst. Daarnaast vinden we in het pakket de buitenantenne - type AOA-2409TF – en een Tube-U(N) USB outdoor signaalontvanger met bijbehorende USB-kabel. Omdat de WiFi-Camp Pro2 voor mobiel recreatief gebruik is bestemd, werkt het hele systeem op 12 volt voedingsspanning. Een 230 volt netadapter is aanwezig om het systeem op netstroom aan te sluiten, en daarnaast is er een voedingssnoer om de WiFi-Camp Pro2 direct op een 12 volt spanningsbron aan te sluiten. Een goede Nederlandstalige handleiding en waterafstotende tape maken de inhoud van de verpakking compleet.

   

  Veelzijdig

  Zoals gezegd: internet is belangrijk geworden tijdens de vakantie. Ook op onze vakantiestek willen we niet meer zonder YouTube, WhatsApp, Twitter, Instagram en Facebook, en in principe hoeft dat ook niet meer. De databundel van het mobiele abonnement is vaak niet bruikbaar of toereikend in het buitenland, maar gelukkig is er op de meeste campings openbaar of betaald draadloos internet (wifi) aanwezig. Daarom is de verbeterde AlfaR36A router die bij de WiFi-Camp Pro2 wordt geleverd zo belangrijk. Deze creëert namelijk een eigen, goed beveiligd draadloos netwerk rondom de camper of caravan. Zijn voorganger kon slechts als 3G-router gebruikt worden, maar het nieuwe model doet zowel dienst als 3G als 4G router. Eigenlijk combineert de Alfa R36A twee werelden: het draadloze internetsignaal van de camping kan worden opgevangen en worden gebruikt als bronsignaal voor het eigen privénetwerk. Maar daarnaast kan met behulp van de optionele 4G USB-dongel de simkaart van het mobiele abonnement in de router worden geplaatst. In dat geval wordt de eigen databundel van het mobiele abonnement gebruikt. Wie in Nederland met de camper of caravan op vakantie gaat, kan met een onbeperkt mobiel internetabonnement van Tele2 of T-Mobile met een gerust hart de simkaart in de router plaatsen, en dan naar hartenlust van internet gebruik maken. Een extra USB-dongle is dan wel noodzakelijk.

   

  Campingwifi

  Het is natuurlijk aan te raden om het draadloze wifi-netwerk van de camping te gebruiken. Zeker als u zelf of uw kinderen veel naar Netflix, Videoland, NLziet of YouTube kijken, is de eigen databundel van het mobiele abonnement al snel opgebruikt. Dit kan leiden tot hoge kosten of het tijdelijk afgesloten worden van mobiel internet. Toch is de wifi van de camping in veel gevallen niet zaligmakend, zeker niet als het om een openbare hotspot gaat. Niet alleen de beveiliging van deze hotspots is slecht, maar ook de daadwerkelijk beschikbare internetsnelheid. Zeker in het hoogseizoen moet de bandbreedte met honderden andere gebruikers gedeeld worden. Dat kan bijvoorbeeld in de avonduren tot een trage internetverbinding leiden. Ook een goed systeem als de WiFi-Camp Pro2 kan niet voor sneller internet zorgen als de bandbreedte van het bronsignaal – dus de hotspot van de camping – beperkt is. Wel is de koper ervan verzekerd dat de internetsnelheid niet nog trager wordt: het snelheidsverlies is namelijk tot een minimum beperkt.

   

  Beveiliging

  Het probleem van de slechte beveiliging van openbare hotspots wordt direct aangepakt door de gebruikte router. De apparaten die op het eigen netwerk worden aangesloten, komen namelijk achter de door de router gebruikte beveiliging te zitten. Omdat de Alfa R36A router met de op Linux gebaseerde OpenWRT firmware werkt, is het eenvoudig om hem als extra beveiliging contact te laten maken met een VPN-server. Met de WiFi-Camp Pro2 kunt u daarnaast kosten besparen. Als u op de camping een dagvoucher voor gebruik van draadloos internet moet aanschaffen, dan kunt u daar meestal met slechts één apparaat gebruik van maken. Door de router te gebruiken als dit ene apparaat, kunt u vervolgens zonder extra kosten toegang krijgen tot het internet met alle apparaten  - smartphones, tablets, laptops, etc. - die u op de router aansluit.

   

  Geen app

  Het instellen van de router kan met een laptop of mobiel apparaat met een browser (smartphone of tablet). De mobiele, door Europa reizende vakantieganger moet in veel gevallen op elke camping de router opnieuw configureren. Het is daarom aan te raden om voor vertrek naar de vakantiebestemming hier thuis de nodige handigheid in te krijgen. Overigens kan ook een oudere laptop voor het instellen van de router worden gebruikt: op de router zijn namelijk twee ethernet-aansluitingen aanwezig zodat apparaten behalve via wifi ook met een kabel kunnen worden aangesloten.

   

  Specificaties

  De Alfa R36A router heeft goede specificaties. Het apparaat het een 680Mhz snelle processor. Hieraan is een flashgeheugen van 16MB en een RAM geheugen van 64MB gekoppeld. Er zijn vier interne Wi-Fi-antennes. Dit zorgt er in praktijk voor dat apparaten binnen een straal van enkele tientallen meters rondom de router van een draadloos internetsignaal kunnen worden voorzien. Om het bereik nog verder uit te breiden kan een externe antenne voor uitgaande Wi-Fi aangesloten worden. De maximale internetsnelheid van de router is 300Mbps. Ruim voldoende dus voor recreatief gebruik.

   

  Buitenantenne

  Bij het samenstellen van de WiFi-Camp Pro2 zijn geen concessies gedaan aan de ontvangstapparatuur van het wifisignaal gedaan. De AOA-2409TF is een gevoelige omni-directionele antenne met 9 dB versterking die speciaal voor outdoor gebruik is vervaardigd. In onze testopstelling kon deze antenne in een druk frequentiespectrum het doelsignaal tot ruim vijftig meter van de bron redelijk goed ontvangen. Wel werd duidelijk dat zodra het bronsignaal van de internetverbinding minder sterk wordt, de stabiliteit en de kwaliteit van het internetsignaal van de WiFi-Camp Pro 2 ook snel afneemt. Goede montage op caravan of camper en goed gebruik van het waterafstotende plakband is dus van groot belang.

   

  Conclusie

  De WiFi-Camp Pro2 bevalt ons wel. Vooral de veelzijdigheid van de Alfa R36A router valt op. Dit apparaat is een router, extender en MIFI in één, en eigenlijk kan hij het hele jaar door gebruikt worden. Als men niet op vakantie is, kan hij namelijk in elk thuisnetwerk van pas komen om wifi over aangesloten apparaten te verdelen.

   

  De geteste apparatuur is beschikbaar gesteld door Bombeeck Digital, Eindhoven

   

  WiFi-Camp Pro2Alfa R36Awificampingcampercaravan

  Lees ook

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • Bad Boys For Life

   5X2 KAARTEN BAD BOYS FOR LIFE

   Will Smith en Martin Lawrence zijn terug als Mike Lowrey en Marcus Burnett in het langverwachte Bad Boys For Life. Totaal TV mag vijf keer twee bioscoopkaartjes voor deze actiefilm weggeven.

  TV-TIP Professors op pad

  Professors op pad
  NPO 2 om 19:55 uur
  Het Naardermeer is de laatste bestemming van Pieter van Vollenhoven en Joop Schaminée. Vanuit hun schuit bekijken ze het broedgebied van zo'n 75 soorten.

  TV-TIP Scouts Guide to the Zombie Apocalypse

  Scouts Guide to the Zombie Apocalypse
  Spike om 20:30 uur
  De padvinders Ben, Carter en Augie nemen onderweg naar hun tenten even pauze in een stadje. Wanneer ze een kroeg binnenstappen, valt hen op dat er iets niet klopt. De inwoners van het stadje zijn allemaal veranderd in zombie's.

  Interview

  • Netflix Original Ares Lisa Smit

   Lisa Smit

   Ares

   Lisa Smit (26) speelt een van de hoofdrollen in de eerste Nederlandse Netflix-original serie Ares, die vanaf 17 januari te bekijken is. Deze psychologische horrorserie telt acht afleveringen en wordt in meer dan 190 landen uitgebracht!
   Reacties0 reactie(s)