Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Tests

    Xiaomi Mi TV P1: Compact maar compleet

    Mag het ietsje minder? Omdat niet iedereen op zoek is naar een zo groot mogelijke tv, plaatsen we een 43 inch model van Xiaomi op de testbank.
    Jorrit van Broekhoven
    20 september 2022
    7
    comments 0
    Xiaomi Mi TV P1: Compact maar compleet

    Wanneer we in Totaal TV een televisie testen gaat het meestal om een nieuw topmodel met een indrukwekkend beeldformaat, voorzien van de meest geavanceerde technieken die de fabrikant te bieden heeft. Soms is dat echter niet waar de consument naar op zoek is. In een slaapkamer, gamekamer of studentenkamer komt een tv met een meer bescheiden formaat vaak beter tot zijn recht, en zo'n nieuwe tv hoeft ook geen kapitaal te kosten. Deze week testen we de Xiaomi Mi TV P1, een 43 inch 4K lcd-tv die aan functionaliteit niets te wensen overlaat.

     

    Doorschuiven of kopen?

    Bij televisies voor de huiskamer zijn tegenwoordig modellen met een beelddiagonaal tussen de 55 en 65 inch het meest in trek. Als het vorige toestel nog goed werkt, verhuist dat gewoonlijk naar de slaap- of kinderkamer. Het 'doorschuiven' van tv's is een zuinige Nederlandse gewoonte, maar er kleven wat nadelen aan. In de slaapkamer is een toestel dat ooit voor de woonkamer is gekocht al snel te groot. Daarnaast is het prettig om ook in de slaapkamer een tv te hebben die een beetje bij de tijd is, dus liefst een Smart TV die alle gewenste apps kan draaien. In plaats van doorschuiven is er dus ook veel te zeggen voor nieuw kopen, maar natuurlijk liefst wel zonder al te diep in de buidel te hoeven tasten. Met een adviesprijs onder de 500 euro is dat bij de Xiaomi Mi TV P1 alleszins te overzien, zeker omdat de winkelprijs vaak nog een stuk lager ligt.

     

    Draadloos kijken

    De Xiaomi Mi TV P1 heeft een tuner voor digitale kabel (DVB-C) en ethertelevisie (DVB-T2), en een tuner voor satelliet (DVB-S2). Voor weergave van gecodeerde zenders is er een CI+-slot voor de insteekkaart van de tv-aanbieder. In al deze gevallen moeten we het tv-signaal aansluiten met een antenne/coaxkabel. Het is echter ook mogelijk om 'draadloos' te kijken, want de Mi TV P1 is een volwaardige Smart TV die het populaire Android TV gebruikt. Dankzij de ingebouwde wifi-mogelijkheid sluiten we de tv makkelijk aan op het internet, waarna we dankzij apps voor Netflix, YouTube, Disney+, Videoland en talloze andere diensten direct kunnen kijken. Android TV is veruit het meest uitgebreide Smart TV-platform, waarop ook de app te vinden is voor Ziggo GO, de KPN-app voor Interactieve TV en apps voor kleinere aanbieders zoals Canal Digitaal. Hierdoor is het in de meeste gevallen niet nodig om een (gehuurde) decoder van de tv-aanbieder op het toestel aan te sluiten. Geen gedoe met doosjes en kabels dus.

     

    Aansluitingen

    Als we de achterkant van de tv bekijken zien we dat Xiaomi daar niet op de aansluitingen heeft beknibbeld. Er zijn drie HDMI-poorten, waarvan een met eARC, en twee USB-poorten. Daarnaast zijn er nog cinch-ingangen voor composiet video en analoog geluid. Voor digitaal geluid is er een optische uitgang, voor analoog een 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting. Aansluiten op het internet kan via de poort voor een ethernetkabel. Voor wie de wifi thuis op orde heeft, is een draadloze internetverbinding natuurlijk wel zo handig. Zowel de 2,4GHz als 5GHz-band wordt ondersteund. Verder is Bluetooth 5.0 ingebouwd, onder meer voor de bijgeleverde afstandsbediening.

     

     

    Vormgeving

    Het uiterlijk van de Xiaomi Mi TV P1 is vrij neutraal. Het display heeft een dun kunststof randje, maar als de tv aanstaat is de totale zwartrand rond het beeld ongeveer een centimeter. De dikkere onderrand van het scherm heeft in het midden een kleine verdikking voor het stand-bylampje en de aan-uitknoppen voor de tv en ingebouwde microfoon. De tv kan op twee eenvoudig ogende kunststof voetjes worden geplaatst, maar het is ook een optie om hem aan de muur te hangen. Met een diepte van 8,5cm is de televisie niet de dunste, maar omdat hij slechts zeven kilo weegt is een simpele muurbeugel al voldoende. De afstandsbediening is een prettig model, dat sterk lijkt op de zapper die Xiaomi levert bij zijn mediaspelers. Deze uitvoering heeft echter ook cijfertoetsen, wat het zappen een stuk makkelijker maakt. Netflix, Prime Video en de Google Assistent hebben een eigen functietoets.

     

    Installatie

    De installatie van de tv begint met het koppelen van de bluetooth-afstandsbediening. Apparaten met Android TV worden nadat ze voor het eerst worden ingeschakeld gewoonlijk geïdentificeerd door de Google Home-app, waarna de verdere installatie met een paar klikken gepiept is. Om onduidelijke redenen werd de Xiaomi Mi TV P1 in ons geval niet opgemerkt, zodat we zelf moesten inloggen met ons Google-account. Daarna verloopt de ingebruikname gladjes, want we kunnen meteen apps installeren vanuit de Google Play Store voor Android TV. De meeste apps maken het eenvoudig om in te loggen via een QR-code op het scherm. Het zoeken van zenders op kabel, satelliet of Digitenne spreekt eigenlijk voor zich. De Mi-knop op de afstandsbediening biedt daarna toegang tot de beschikbare zenders.

     

    Beeldopties

    Van een lcd-tv in dit prijssegment verwachten we geen topprestaties, maar toch zijn we aangenaam verrast door de beeldkwaliteit van de Xiaomi Mi TV P1. De tv heeft een 4K Ultra HD beeldscherm, en dat komt natuurlijk het beste tot zijn recht met een 4K beeldsignaal. Hiervoor zijn we in Nederland voornamelijk op de streamingdiensten aangewezen. Om het beeld nog mooier te maken wordt ook HDR ondersteund, een techniek die zorgt voor extra helderheid en contrast. Helemaal mooi is dat de Mi TV P1 zelfs Dolby Vision weergeeft, wat nog eens een flinke verbetering is ten opzichte van 'vanille' HDR. Voor films en series in 4K met Dolby Vision kunnen we terecht bij Netflix en Disney, maar ook HBO Max en Prime Video pakken voor hun nieuwste topseries uit met deze beeldtechnieken. En dat willen we ook in de slaapkamer niet missen.

     

     

    Beeldervaring

    Met helderheid en kleur scoort de Mi TV P1 voldoende, en zelfs goed wanneer HDR actief is. Ook het zwart ziet er goed uit, maar is zoals te verwachten minder diep dan bij duurdere lcd-tv's of oled-toestellen. De horizontale kijkhoek is acceptabel, de verticale kijkhoek vrij beperkt. Er zijn verschillende beeldstanden beschikbaar – standaard, levendig, sport en film – maar we hebben ook uitgebreide mogelijkheden om het beeld naar ons eigen inzicht aan te passen. Er is een bewegingsoptimalisatie (motion smoothing) die opvallend goed werkt bij 4K-video, al geven we er zelf de voorkeur aan om hem bij films uit te laten. De beeldverwerking van de Mi TV P1 is soms verrassend goed, maar laat ook steken vallen. Of dit het gros van de kijkers zal opvallen is de vraag. In het beeldinstellingenmenu zijn onder 'geavanceerde video' nog meer instellingen beschikbaar om kleur en contrast te optimaliseren.

     

    Geluid

    Met twee ingebouwde luidsprekers van elk tien watt hoeven we van de Xiaomi Mi TV P1 op gebied van geluid geen wonderen te verwachten. Het is voldoende om een slaapkamer te vullen, maar wie op zoek is naar meer definitie en een ruimtelijker geluidsplaatje doet er goed aan om een eenvoudige soundbar op de tv aan te sluiten. De tv heeft verschillende geluidsstanden, zoals standaard, film en game, plus de mogelijkheid om zelf met de equalizer te spelen.

     

    Android TV

    Xiaomi gebruikt de wat oudere versie 10 van Android TV. Daar hadden we liever een recentere versie gezien, of de iets uitgebreidere variant Google TV. Heel groot zijn de verschillen echter niet, en alle gangbare apps draaien ook gewoon onder Android 10. De tv komt met 16GB aan geheugen, dus voor de installatie van apps is alle ruimte. De instellingenmenu's van de tv zijn in het Android TV-menu ondergebracht. Als we deze tijdens het gebruik van een app oproepen wordt het menu aan de rechterkant van het scherm getoond terwijl de videostream doorloopt. Hierdoor is het effect van veranderingen in de instellingen direct zichtbaar; een fijne optie die we missen bij veel Android TV mediaspelers. Android TV komt met de Google Assistent voor spraakopdrachten, die onze stem goed oppikte. Dankzij het ingebouwde Chromecast kunnen we heel makkelijk streamen naar de tv vanaf onze smartphone of tablet. Er zijn echter zoveel apps beschikbaar in Android TV dat we die optie zelden nodig hebben.

     

    Verbruik

    Nog een voordeel van zo'n compacte, moderne tv: het verbruik. Hoe groter de beeldmaat, hoe hoger het verbruik. Daarnaast verbruikt een tien jaar oude tv aanzienlijk meer dan een nieuw model van hetzelfde formaat. Deze Xiaomi Mi TV P1 heeft een maximaal verbruik van 105 watt.

     

     

    Mediaspeler

    Waar Xiaomi in de documentatie met geen woord over rept is de ingebouwde mediaspeler van de televisie. We waren bij verrast om te zien dat deze wel degelijk aanwezig is, en dat is heel handig als we video, muziek of foto's vanaf een USB-stick willen weergeven. Een USB-stick met videobestanden wordt probleemloos herkend en alle gangbare fileformaten worden afgespeeld, compleet met keuze voor ondertiteling en geluidsspoor.

     

    Conclusie

    De Xiaomi Mi TV P1 is een gunstig geprijsde Smart TV die dankzij Android TV en wifi overal in huis zonder kabels of externe decoder tv-zenders en streamingdiensten in beeld brengt, maar ook alle gewenste tuners en een CI+-poort aan boord heeft. De door ons geteste versie van 43 inch zagen we bij online winkels voor minder dan 375 en zelfs onder de 350 euro. De Mi TV P1 is er ook in de beeldmaten 32 inch, 50 inch en 55 inch, steeds tegen zeer concurrerende prijzen voor een tv van deze kwaliteit.

     

    De geteste apparatuur is beschikbaar gesteld door Xiaomi

    Reacties

  1. TV-TIP EK Wielrennen Mannen

    EK Wielrennen Mannen
    NPO 1 om 13:10 uur
    Op het ­Europees kampioenschap in fietsprovincie Drenthe beginnen de wielrenners vandaag in Assen, om vervolgens met een lus naar afvalberg Col du VAM te rijden. Remco Evenepoel is er niet bij: de wereld­kampioen tijdrijden krijgt rust na de Ronde van Spanje. Ook Mathieu van der Poel laat verstek gaan en focust zich vanwege de Olympische Spelen op een mountainbike test-event in Parijs. Wout van Aert heeft echter wel oren naar de wit-blauwe trui met gouden sterren.

    TV-TIP The Jungle Book

    The Jungle Book
    Net5 om 20:00 uur
    Het jongetje Mowgli (Neel Sethi) is opgevoed door wolven, maar de gevreesde tijger Shere Khan (Idris Elba) wil hem weg hebben uit de jungle. Daarom moet hij vluchten. Op zijn tocht wordt hij bijgestaan door de strenge panter Bagheera en de vrolijke beer Baloo (Bill Murray). Liveactionverfilming naar Rudyard Kipling gelijknamige boek.

    Interview

    • *

      Harm Edens

      Dit Was Het Nieuws

      Hij heeft de rol van voorleesmoeder in Dit Was Het Nieuws én is een van de breinen achter legendarische comedyseries als In de Vlaamsche Pot en Het Zonnetje in Huis. Ja, Harm Edens (62) weet wel wat van humor.
      Reacties0 reactie(s)