Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Ziggo SmartWifi Pods: Makkelijk wifi in het hele huis

  In het hele huis betrouwbaar wifi krijgen is nogal een uitdaging. Ziggo maakt het makkelijker met de SmartWifi Pods. Tijd voor een test.
  Jarco Kriek
  4 november 2021
  8
  comments 1
  Ziggo SmartWifi Pods: Makkelijk wifi in het hele huis

  Nu het thuiswerken wordt aangemoedigd, is het belangrijker dan ooit om thuis in elke kamer een goede internetverbinding te hebben. Omdat meestal niet overal een internetaansluiting met een draad beschikbaar is, speelt draadloos wifi-internet een belangrijke rol.

   

  Misverstand

  Eerst helpen we een wijdverbreid misverstand uit de wereld. Veel mensen denken dat de internetaanbieder verantwoordelijk is voor het wifi-netwerk in de woning van de abonnee. Dit is echter niet het geval. Het huisnetwerk, inclusief wifi, valt volledig onder verantwoording van de gebruiker. Maar om hun klanten tevreden te houden denken internetaanbieders wel mee om wifi bij de abonnee thuis zo snel en stabiel mogelijk te laten werken.

   

  Omgeving

  In veel gevallen is het opzetten van een goede wifi-verbinding zeker een uitdaging. In minder bevolkte gebieden is het installeren van goed functionerend wifi veel makkelijker dan in een stadswijk. Dit heeft vooral te maken met het aantal draadloze netwerken dat in de omgeving actief is. Dit zijn er in sommige gevallen zo veel dat de frequenties die beschikbaar zijn voor wifi door twee of meer netwerken worden gebruikt. De kans dat de draadloze signalen elkaar verdrukken ligt in dat geval op de loer. Als dit gebeurt, is dit direct te merken aan de snelheid en stabiliteit van de netwerken. Een ander veelvoorkomend probleem dat wifi parten speelt is de dikte van muren en plafonds in de woning. Allemaal punten waar de internetaanbieder geen grip op heeft en dus ook niet op kan worden afgerekend bij slecht functionerend wifi in huis.

   

  SmartWifi Pods

  Om wifi bij de abonnee toch zo goed mogelijk te laten functioneren bracht Ziggo de SmartWifi Pods op de markt. In combinatie met de witte Connect Box internetmodem kunnen een of meerdere Pods worden gebruikt om een draadloos huisnetwerk op te zetten dat werkt met de mesh-techniek. Deze Pods worden rechtstreeks in het stopcontact geprikt. Let wel: de SmartWifi Pods kunnen dus uitsluitend met de Connect Box worden gebruikt. Als Ziggo u een ander internetmodem in bruikleen heeft geleverd - of u gaat zodra dat mogelijk wordt een eigen internetmodem gebruiken - dan zijn de SmartWifi Pods niet bruikbaar en moet er worden gezocht naar een andere mesh-oplossing, zoals de bij Ziggo verkrijgbare TP-Link Deco M4.

   

  Huren of kopen

  De SmartWifi Pods zijn enkel voor Ziggo-klanten beschikbaar en alleen direct bij het kabelbedrijf te bestellen. Hierbij kan de abonnee kiezen tussen huren of kopen. Een SmartWifi Pod kan voor 59 euro aangeschaft worden of voor €1,25 per maand worden gehuurd. Bij de set van twee Pods zijn de prijzen 99 euro eenmalig of €2,50 per maand. Voor de meest uitgebreide set van drie Pods moet bij koop 158 euro betaald worden terwijl de huurprijs €3,75 per maand bedraagt. Als we naar deze prijzen kijken en het feit dat Ziggo gebruik van de SmartWifi Pods zo heeft dichtgetimmerd dat deze alleen met de eigen Connect Box bruikbaar zijn, dan gaat onze voorkeur uit naar huren. Pas na veertig maanden wordt kopen voordeliger dan huren. Mocht u binnen deze periode besluiten om over te stappen naar een andere internetaanbieder, dan kunt u gehuurde SmartWifi Pods gewoon terugsturen. Gekochte Pods zijn na een overstap naar een andere internetaanbieder niet meer bruikbaar maar kunnen wel door de klantenservice van Ziggo worden ‘unclaimen’. Daarna kunnen gekochte Pods eventueel verkocht worden.

   

  Klein

  In onze test gebruiken we naast de Connect Box internetmodem (die eigenlijk ook in een SmartWifi Pod wordt veranderd) een set van twee SmartWifi Pods om een woning met drie verdiepingen van goed en stabiel draadloos internet te voorzien. Wat direct opvalt is de bescheiden omvang van de Pods: veel kleiner dan het SuperWifi-systeem van KPN of de veel gebruikte Deco-schotels van fabrikant TP-Link. De eerste vraag die opkomt is dan ook of deze kleine Pods de grotere schotels in prestaties kunnen verslaan.

   

  Installatie

  Om achter het antwoord op deze vraag te komen, moeten we de SmartWifi Pods natuurlijk eerst installeren. Ziggo belooft ons dat dit kinderspel is. Eerst moeten we de Ziggo SmartWifi-app op tablet of smartphone installeren. Die app leidt ons met een duidelijk stappenplan door de installatie. Daarbij moet onder meer de streepjescode achter op de Pods met de fotocamera van tablet of smartphone worden gescand. Wat Ziggo beloofde komt helemaal uit. Binnen een kwartier zijn zowel de Connect Box internetmodem als de twee aanvullende SmartWifi Pods met elkaar verbonden, waardoor een uitgebreid mesh-netwerk is ontstaan.

   

  Geduld

  Het net opgezette draadloze netwerk werkt eigenlijk direct al goed. Maar na een dag blijkt bovendien de snelheid van het draadloze wifi internet omhoog te zijn gegaan. De SmartWifi Pods hebben namelijk samen met de internetmodem ongeveer een dag nodig om de best mogelijke instellingen voor onze persoonlijke situatie te vinden. In deze periode zoekt het systeem naar de optimale frequentie voor de draadloze dataoverdracht. Verder kijkt het systeem welke apparaten op het SmartWifi-netwerk zijn aangesloten. Door slimme technieken krijgt elk apparaat de snelheid toebedeeld die voor dit specifieke apparaat nodig is. Een laptop kan dus over meer internetsnelheid beschikken dan de smartphone. En altijd makkelijk bij gebruik in de gehele woning is dat het systeem zelf bepaalt wanneer van het ene naar het andere wifi-punt moet worden geschakeld om het snelste en stabielste internet te kunnen gebruiken.

   

  Ook bedraad

  De SmartWifi Pods kunnen ook bedraad gebruikt worden. Als u bijvoorbeeld op de eerste verdieping een vast aansluitpunt voor internet heeft, kan de SmartWifi Pod die op die verdieping gebruikt wordt bedraad op het netwerk worden aangesloten. Draadloze data-overdracht zorgt namelijk altijd voor verlies van snelheid. Als de Pod op de eerste verdieping met een kabel kan worden aangesloten, betekent dit in praktijk ook dat het draadloze netwerk sneller wordt. Maar de enkele netwerkaansluiting op een Pod kan ook andersom worden gebruikt. Stel dat op zolder geen internetkabel aanwezig is. Als de Pod op zolder is geplaatst, kan de netwerkpoort bijvoorbeeld gebruikt worden om met een kabel een oudere computer aan te sluiten die niet over wifi beschikt. Met SmartWifi Pods kunnen we dus in bepaalde kamers een bekabeld netwerk creëren zonder het hele huis van netwerkkabels te hoeven voorzien.

   

  Plaatsing

  Heel belangrijk is de plek waar de Ziggo SmartWifi Pods in het stopcontact worden geplaatst. Een Pod kan zonder adapter rechtstreeks in het stopcontact worden geprikt. Maar als er voor dat stopcontact bijvoorbeeld een kast staat, dan heeft dat gevolgen voor de werking van het SmartWifi-netwerk. Een Pod achter of in een (meter)kast verloor in onze test maar liefst veertig procent van de internetsnelheid vergeleken met een Pod die in een onbelemmerd stopcontact werd gestoken.

   

  Dichtgetimmerd

  Het grootste minpunt van de SmartWifi Pods is dat het systeem door Ziggo helemaal is dichtgetimmerd. De Pods kunnen alleen in combinatie met de Connect Box worden gebruikt. Zelf instellingen bepalen is een moeilijk proces, en zelfs het koppelen met een nieuwe Connect Box – mocht het oude defect zijn – is niet eenvoudig. Met andere woorden: SmartWifi Pods zijn perfect voor de abonnee die weinig verstand van netwerken heeft, maar minder geschikt voor gebruikers die alles naar eigen inzicht wil instellen.

   

  Eindoordeel

  Ziggo SmartWifi Pods doen wat ze moeten doen. In onze testomgeving was echt op ieder plekje in de woning goed en stabiel internet beschikbaar. Vergeleken met KPN SuperWifi werkt het systeem net iets beter, maar de SmartWifi Pods moeten het afleggen tegen het Deco M9 Plus-systeem van TP-Link. Maar dat is dan ook twee keer zo duur als de Pods van Ziggo. SmartWifi Pods zijn voor de gemiddelde Ziggo-klant een goede, zo niet de beste keuze.

  ZiggoSmartWifiPodsSmartWifi PodswifiConnect Box

  Reacties

 1. TV-TIP André Rieu: Welcome to My World

  André Rieu: Welcome to My World
  NPO 1 om 19:06 uur
  André Rieu walst met zijn Johann Strauss Orkest al jaren de wereld over. Die reis komt in maart 2020 piepend tot stilstand, op het moment dat de VS in coronalockdown gaat en daarmee na slechts één concert een streep wordt gezet door zijn Amerikaanse tour. Als ook Nederland op slot gaat, wanhoopt de vioolvirtuoos niet. Hij besluit zijn instrument in te ruilen voor een bakblik, waarmee een nieuwe hobby is geboren: bakken.

  TV-TIP WK Voetbal: Portugal - Zwitserland

  WK Voetbal: Portugal - Zwitserland
  NPO 1 om 19:50 uur
  In zijn - hoogstwaarschijnlijk - laatste WK is Ronaldo maar gefocust op één ding: de wereldbeker. Het Zwitserland van Xhaka, Shaqiri en Embolo is het volgende obstakel op de weg naar overwinning. Lukt het de Portugezen de Zwitsers naar huis te sturen? In de laatste poulewedstrijd verloren de Portugezen van Zuid-Korea. En tijdens het EK stuntte de Zwitsers nog tegen de Fransen door - na een 3-3 gelijkspel - de penalty shoot-out te winnen.

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)