Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is beter: wifi of ethernetkabel?

  In onze tests van allerhande apparatuur zeggen we regelmatig dat een ethernetkabel de voorkeur heeft boven wifi. Maar waarom eigenlijk?
  22 november 2023
  comments 0
  Wat is beter: wifi of ethernetkabel?

  Wat is er nou mooier dan wifi? Dankzij draadloos internet zijn we verlost van allerhande kabels in huis en hebben mobiele apparaten als laptops, smartphones en tablets een ongelooflijke opmars kunnen maken. Toch blijft Totaal TV maar volhouden dat bijvoorbeeld een Smart TV of bruikleendecoder bij voorkeur met een ethernetkabel op de router wordt aangesloten. Is dat niet hopeloos achterhaald?

   

  Gemak en kosten

  Als we kijken naar gebruiksgemak wint wifi het natuurlijk van de ethernetkabel. Het kiezen van de naam van het huisnetwerk en het invoeren van een wachtwoord is voldoende om een nieuw apparaat te verbinden met het internet. Een stuk makkelijker dan het aanleggen van een kabel door de huiskamer, of erger nog: naar een andere verdieping. Ethernetkabels zijn een extra investering die bij gebruik van wifi niet nodig is. Bovendien kunnen er maar een stuk of vier kabels in de router van de provider, zodat er bij meer apparaten ook nog een switch moet worden gekocht. Dat alles maakt het aansluiten met ethernetkabels wel erg onaantrekkelijk.

   

  Snelheid

  Het verhaal wordt anders wanneer we naar de snelheid kijken. Via een ethernetkabel krijgen we de volledige beschikbare internetsnelheid, hoe groot de afstand tussen de router en het aangesloten apparaat ook is. Tegenwoordig is de snelheid van wifi hoog genoeg voor de meeste toepassingen, zoals tv kijken in 4K-kwaliteit, maar hoe groter de afstand tussen de draadloze router en - bijvoorbeeld - een Smart TV, hoe lager de internetsnelheid wordt. Als we de Smart TV op zolder zetten, is de kans dat hij een 4K-stream nog zonder horten en stoten kan weergeven aanzienlijk kleiner.

   

  Betrouwbaarheid

  Draadloze routers maken tegenwoordig gebruik van twee frequentiebanden. De 5 GHz-band is snel, maar heeft alleen een sterk signaal in de buurt van de router. De 2,4 GHz-band heeft een groter bereik, maar is weer aanzienlijk minder snel. Afhankelijk van de signaalsterkte zal een apparaat gebruik maken van de 5 GHz- of 2,4 GHz-band. Wie overal in huis een snel en krachtig 5 GHz-signaal wil hebben, zal aan de slag moeten met internetversterkers, zoals SmartWifi van Ziggo, SuperWifi van KPN of een van de andere beschikbare mogelijkheden. Maar zelfs dan is de internetverbinding nooit zo snel en betrouwbaar als via een ethernetkabel.

   

  Wifi én ethernet

  Daarom komen we uit op ons aloude advies: gebruik bij apparaten die profijt hebben van een gegarandeerd hoge internetsnelheid als het enigszins kan een ethernetkabel. We hebben het dan over pc's, Smart TV's, tv-decoders en mediaspelers. Voor al het andere is wifi afdoende én gewoon super handig.