Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is dolby digital en dolby atmos?

  Bij digitaal beeld hoort digitaal geluid, en dat biedt mogelijkheden die verder gaan dan stereo. Dit moet u weten over meerkanaals geluid.
  25 juli 2021
  comments 0
  Wat is dolby digital en dolby atmos?

  Net als het beeld heeft ook het geluid van de tv de laatste jaren sprongen vooruit gemaakt. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor Dolby Digital en Dolby Atmos: twee vormen van ‘surround’, ofwel geluid dat de kijker omringt. In plaats van een (mono) of twee (stereo) speakers wordt er gebruik gemaakt van meerdere luidsprekerboxen. Voor het meest optimale effect worden deze op verschillende plekken rondom de kijker opgesteld. Dolby Digital en Atmos zijn niet de enige vormen van surround, maar wel de meest gebruikte.

   

  Dolby Digital

  Om de informatie van meerdere geluidskanalen efficiënt te versturen, bedacht Dolby Laboratories in de jaren tachtig een compressietechnologie die tegenwoordig bekend is als Dolby Digital. Dankzij het meerkanaals geluidssysteem werd het mogelijk om een bioscoopgeluid naar de huiskamer te brengen. Dolby Digital is geschikt voor vijf speakers plus een subwoofer, ofwel een 5.1-opstelling. De meeste audiovisuele apparatuur - zoals televisies, AV-receivers, bruikleendecoders en Blu-rayspelers - is tegenwoordig geschikt voor Dolby Digital. Dolby Digital kreeg door de jaren nog een aantal verbeteringen, zoals Dolby Digital Plus en Dolby TrueHD.

   

  Dolby Atmos

  Ook Dolby Atmos is via de bioscoop in de huiskamer beland. Deze techniek kiest een andere benadering dan Dolby Digital. Bij Dolby Atmos ligt niet vastgelegd wat er uit elk geluidskanaal moet klinken, maar wordt er gewerkt met virtuele objecten in een driedimensionale geluidsomgeving. Deze objecten, denk aan auto’s, vliegtuigen of pratende acteurs, kunnen zich overal rond én boven de kijker bevinden, en klinken uit een praktisch onbeperkt aantal luidsprekers. Naast speciale surround-sets voor Dolby Atmos in de huiskamer zijn er ook tv’s en soundbars die Dolby Atmos kunnen weergeven. Daarmee bent u in één keer klaar en hoeft u dus niet te investeren in een AV-receiver en de huiskamer vol speakers te zetten. Het effect is dan wel minder overtuigend, zeker als al het geluid uit een platte tv moet komen.

   

  Luisteren

  U kunt op verschillende manieren luisteren naar meerkanaals geluid. Bij dvd’s is Dolby Digital (5.1) gebruikelijk, bij Blu-rays ook Dolby Digital Plus (7.1). Ook het digitale tv-signaal van aanbieders als Ziggo en KPN is vaak voorzien van Dolby Digital geluid, afhankelijk van of de zender dit aanbiedt. Dolby Atmos wordt nog niet door tv-zenders gebruikt, maar is wel te vinden op veel 4K Blu-rayschijfjes. Ook wordt Dolby Atmos toegepast door sommige muziekdiensten en computergames. Maar voor de meeste tv-kijkers zijn diensten als Netflix en Disney+ de voornaamste bron van films en series met geluid in Dolby Atmos.

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win Harry Potter in 4K Ultra HD

   Een wonderbaarlijke nieuwe manier om de magische wereld van Harry Potter te beleven! Bekijk Harry Potter en de Steen der Wijzen zoals je hem nog nooit hebt gezien, nu in 4K-resolutie. Totaal TV mag deze voor drie Oscars genomineerde fantasyfilm vijf keer op 4K Ultra HD weggeven.

  TV-TIP Lodewijks groene geluk

  Lodewijks groene geluk
  RTL 4 om 11:30 uur
  In iedere aflevering wordt een project van begin tot eind gevolgd. Dit keer de aanleg van een tuin bij een kinderdagverblijf.

  TV-TIP The Predator

  The Predator
  Veronica om 20:00 uur
  De Predators keren terug naar de aarde en alleen een groepje ex-soldaten en een evolutiebioloog kunnen de aliens tegenhouden.

  Interview

  • *

   Tooske Ragas

   K2 zoekt K3

   De Vlaamse presentator Kürt Rogiers en onze eigen Tooske Ragas zorgen dat de zoektocht naar een nieuw K3-lid in goede banen wordt geleid.
   Reacties0 reactie(s)