Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is dolby digital en dolby atmos?

  Bij digitaal beeld hoort digitaal geluid, en dat biedt mogelijkheden die verder gaan dan stereo. Dit moet u weten over meerkanaals geluid.
  25 july 2021
  comments 0
  Wat is dolby digital en dolby atmos?

  Net als het beeld heeft ook het geluid van de tv de laatste jaren sprongen vooruit gemaakt. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor Dolby Digital en Dolby Atmos: twee vormen van ‘surround’, ofwel geluid dat de kijker omringt. In plaats van een (mono) of twee (stereo) speakers wordt er gebruik gemaakt van meerdere luidsprekerboxen. Voor het meest optimale effect worden deze op verschillende plekken rondom de kijker opgesteld. Dolby Digital en Atmos zijn niet de enige vormen van surround, maar wel de meest gebruikte.

   

  Dolby Digital

  Om de informatie van meerdere geluidskanalen efficiënt te versturen, bedacht Dolby Laboratories in de jaren tachtig een compressietechnologie die tegenwoordig bekend is als Dolby Digital. Dankzij het meerkanaals geluidssysteem werd het mogelijk om een bioscoopgeluid naar de huiskamer te brengen. Dolby Digital is geschikt voor vijf speakers plus een subwoofer, ofwel een 5.1-opstelling. De meeste audiovisuele apparatuur - zoals televisies, AV-receivers, bruikleendecoders en Blu-rayspelers - is tegenwoordig geschikt voor Dolby Digital. Dolby Digital kreeg door de jaren nog een aantal verbeteringen, zoals Dolby Digital Plus en Dolby TrueHD.

   

  Dolby Atmos

  Ook Dolby Atmos is via de bioscoop in de huiskamer beland. Deze techniek kiest een andere benadering dan Dolby Digital. Bij Dolby Atmos ligt niet vastgelegd wat er uit elk geluidskanaal moet klinken, maar wordt er gewerkt met virtuele objecten in een driedimensionale geluidsomgeving. Deze objecten, denk aan auto’s, vliegtuigen of pratende acteurs, kunnen zich overal rond én boven de kijker bevinden, en klinken uit een praktisch onbeperkt aantal luidsprekers. Naast speciale surround-sets voor Dolby Atmos in de huiskamer zijn er ook tv’s en soundbars die Dolby Atmos kunnen weergeven. Daarmee bent u in één keer klaar en hoeft u dus niet te investeren in een AV-receiver en de huiskamer vol speakers te zetten. Het effect is dan wel minder overtuigend, zeker als al het geluid uit een platte tv moet komen.

   

  Luisteren

  U kunt op verschillende manieren luisteren naar meerkanaals geluid. Bij dvd’s is Dolby Digital (5.1) gebruikelijk, bij Blu-rays ook Dolby Digital Plus (7.1). Ook het digitale tv-signaal van aanbieders als Ziggo en KPN is vaak voorzien van Dolby Digital geluid, afhankelijk van of de zender dit aanbiedt. Dolby Atmos wordt nog niet door tv-zenders gebruikt, maar is wel te vinden op veel 4K Blu-rayschijfjes. Ook wordt Dolby Atmos toegepast door sommige muziekdiensten en computergames. Maar voor de meeste tv-kijkers zijn diensten als Netflix en Disney+ de voornaamste bron van films en series met geluid in Dolby Atmos.

 1. TV-TIP Running Wild with Bear Grylls: The Challenge

  Running Wild with Bear Grylls: The Challenge
  National Geographic om 20:00 uur
  Omdat hij en zijn gevolg in de afgelopen seizoenen al korte metten maakten met ongeveer elke berg en klif, besluit Bear Grylls zijn survival­sessies naar een nóg hoger plan te tillen.

  TV-TIP 90 Day Diaries

  90 Day Diaries
  TLC om 20:00 uur
  Na flink wat relationele hobbels stonden de Tunesische Zied en zijn 22 jaar oudere Amerikaanse tortel Rebecca uiteindelijk tóch binnen drie maanden voor het altaar. Missie geslaagd, op naar een lang en gelukkig leven. Maar alles komt op losse schroeven te staan als Zied voor een maand terugkeert naar Tunesië, want Rebecca is als de dood dat hij de eeuwigdurende kuierlatten neemt.

  Interview

  • *

   Anita Witzier

   Festival van de liefde

   Anita Witzier en Edson da Graça gaan op zoek naar de mooiste liefdesverhalen en helpen de liefde een handje.
   Reacties0 reactie(s)