Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is microled?

  Een televisie die de diepe zwarttonen van oled combineert met de briljante helderheid van lcd? Microled moet het gaan waarmaken.
  29 januari 2023
  comments 0
  Wat is microled?

  Wie nu een nieuwe televisie koopt, heeft de keuze tussen lcd en oled als het gaat om het beeldscherm. Natuurlijk worden we in de winkel overstelpt met nog veel meer beeldschermtermen – QLED, QD-OLED, OLED evo en ga zo maar door – maar in feite zijn dit allemaal variaties op lcd of oled. Met microled biedt Samsung echter iets nieuws: een beeldtechniek die alle voordelen van lcd en oled combineert, zonder de nadelen. Bijna dan, want er kleeft wel een pittige prijs aan.

   

  Superhelder, superklein

  Een oled-tv biedt zulke mooie zwartweergaven en goede kleurscheiding doordat het beeldscherm is opgebouwd uit pixels die zelf licht geven. Het nadeel van oled is dat er een grens is aan de helderheid waarmee die pixels kunnen schijnen. Voor een zo fel mogelijk beeld is lcd een betere keuze, dat gebruik maakt van een krachtige verlichting achter de laag met pixels. Dat heeft dan wel weer als nadeel dat de weergave van puur zwart heel lastig is. Samsung loste het probleem een aantal jaren geleden op met een microled-beeldscherm. De pixels van dit scherm zijn ledlampjes die uitermate helder zijn en microscopisch klein. Met een afmeting van 50 micrometer passen er twintig naast elkaar op een millimeter.

   

  Voor bedrijven

  Samsung demonstreerde in 2018 voor het eerst een spetterend microled-scherm op de CES elektronicabeurs. Dat demonstratiescherm, genaamd The Wall, had een diagonaal van 3,7 meter en was dus nog geen product dat je snel in de winkel kon verwachten. Een jaar later kwam er wel een versie van The Wall voor bedrijven, bijvoorbeeld voor gebruik in stadions, concertzalen of expositieruimtes. The Wall is een modulair systeem van afzonderlijke panelen die aan elkaar kunnen worden ‘getegeld’ om schermen te maken met diagonalen tot meer dan zeven meter en een 8K-resolutie. De uitdaging was vervolgens om deze techniek geschikt te maken voor een beeldscherm dat in de gemiddelde huiskamer past.

   

  Voor de consument

  Dit jaar liet Samsung op de CES weten die klus te hebben geklaard. Televisies met microled-beeldschermen komen dit jaar beschikbaar met beelddiagonalen tot 140 inch. Dat is nog steeds te groot voor thuis, maar het echte nieuws is dat de microled-televisielijn al begint bij 50 inch en er ook huiskamervriendelijke modellen komen van 63, 76 en 89 inch. De prijskaartjes zijn waarschijnlijk minder vriendelijk, maar daarover heeft de fabrikant nog niets bekendgemaakt. Opmerkelijk is dat Samsung zegt dat de modulaire opzet van de microled-schermen ook in de consumentenlijn is gehandhaafd. Kopers kunnen dus zelf de maat, verhouding en zelfs vorm van hun beeldscherm bepalen. De microled-schermen krijgen geen beeldrand, zodat ze altijd naadloos op aan elkaar aansluiten.

  Meer over dit onderwerp

 1. TV-TIP The Hitman's Bodyguard

  The Hitman's Bodyguard
  RTL 7 om 20:25 uur
  Dictator Dukhovich staat terecht voor genocide, maar alle getuigen overlijden voor ze in de rechtbank kunnen verschijnen. Nu is huurmoordenaar Darius Kincaid (Samuel L. Jackson) bereid om tegen Dukhovich te getuigen. Bodyguard Michael Bryce (Ryan Reynolds) moet Kincaid zien te beschermen, maar ze kunnen elkaar niet luchten of zien.

  TV-TIP Avastars

  Avastars
  SBS 6 om 20:30 uur
  Hoewel juryleden Nick & Simon, Dan Karaty en Nicky Romero de Avastars ‘uniek, fris en van een hoog niveau’ vonden, was de kijker een stuk minder onder de indruk van de dansende en zingende virtuele poppetjes. Nadat het soortgelijke Alter Ego in 2021 al flopte aan de overkant van de Grote Plas, bleek ook Avastars een flinke zeper. In het slot­­­akkoord gaan de vier finalisten nog één keer de strijd met elkaar aan. Wie gaat er vandoor met de titel en neemt een single én videoclip op met Davina Michelle?

  Interview

  • *

   Paul de Leeuw

   Niet Klein Te Krijgen

   Voor Niet Klein Te Krijgen volgde Paul de Leeuw vijf ongeneeslijk zieke kinderen. En dat was – en is – voor iedereen even slikken.
   Reacties0 reactie(s)