Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is motion smoothing?

  Moderne tv’s bieden de optie om bewegingen vloeiender weer te geven. Waarom is dit ‘motion smoothing’ zo gehaat? En is dat terecht?
  27 february 2022
  comments 0
  Wat is motion smoothing?

  Motion smoothing is een technisch trucje dat werd bedacht om snelle sportbeelden vloeiend weer te geven. Uitzendingen en videostreams van 24 of 30 beelden per seconde worden kunstmatig verhoogd naar 60 beelden per seconde of meer. Hierdoor kunt u als kijker bijvoorbeeld een snel bewegende bal beter volgen. Als uw tv niet al te oud is, zit er in de beeldinstellingen een optie waarmee u motion smoothing kunt aan- of uitschakelen. Waarschijnlijk heet de optie op uw tv geen ‘motion smoothing’, maar heeft de fabrikant er zelf een andere fraaie naam voor bedacht. Zo noemt LG het TruMotion, heeft Samsung het over Clear Motion Rate of Auto Motion Plus, en spreken Sony en Philips van MotionFlow en Perfect Motion Rate.

   

  Mooie motion smoothing

  Hoe mooi motion smoothing kan zijn, ziet u als u met de YouTube-app op uw Smart TV een muziekvideo in 4K Ultra HD afspeelt. Met het verhoogde aantal beelden per seconde is alle beweging vloeiender en het beeld schijnbaar nog scherper. Behalve bij sportwedstrijden geeft motion smoothing ook bij videospellen vaak een prachtig effect. Hoe goed motion smoothing oogt is wel afhankelijk van het merk en bouwjaar van uw tv: het is een kunstgreep die nogal wat processorkracht vraagt.

   

  Foute motion smoothing

  Als motion smoothing zo fraai is, waarom hebben zoveel mensen er dan een hekel aan? Om dat te begrijpen kunt u het beste vergelijken hoe een film eruit ziet met motion smoothing aan en uit. U zult merken dat de vertrouwde 24 beelden per seconde essentieel zijn voor het filmische gevoel. Met zestig beelden per seconde ziet zelfs de meest zorgvuldig geschoten film eruit als een goedkope tv-serie. Dit verschijnsel wordt wel het soap-effect genoemd. Niet iedereen is gevoelig voor het soap-effect, maar wie het verschil ziet zal motion smoothing bij een speelfilm altijd vermijden. Bekende namen uit de filmwereld - zoals Tom Cruise en Christopher Nolan - maken geen geheim van hun afkeer van deze beeldinstelling.

   

  Filmmaker Mode

  Ons advies is daarom om motion smoothing aan te zetten waar het wat toevoegt, en uit te schakelen waar het niet de bedoeling is. Helaas is het best een klus om hiervoor elke keer diep in het beeldinstellingenmenu van uw tv te moeten duiken. Gelukkig hebben televisiefabrikanten daar wat op bedacht: Filmmaker Mode. Op televisies met deze optie zet u met één druk op de knop uw televisie in een stand die helemaal overeenkomt met de instellingen die filmregisseurs adviseren. Op de website www.filmmakermode.com vertellen regisseurs als Martin Scorsese en Denis Villeneuve waarom Filmmaker Mode de voorkeur geniet. U vindt deze instelling op nieuwe tv’s van onder meer LG, Samsung, Philips en Panasonic.

 1. Interview