Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is multicast?

  Tv-kijken gaat tegenwoordig vaak via IPTV. Daarbij komt de kreet multicast om de hoek kijken. Wat houdt deze technische term in?
  12 april 2023
  comments 0
  Wat is multicast?
  Getty Images

  Bij IPTV krijgt de kijker het tv-signaal aangeleverd via een datalijn. Dit kan op verschillende manieren: multicast en unicast. Voor de netwerkbelasting van een tv-provider is multicast het efficiëntst. Bij multicast is er namelijk sprake van één stream die door meerdere decoders, apps of afspeelapparaten wordt gebruikt. Of er nu één of meerdere apparaten gelijktijdig een multicast-stream weergeven, de bandbreedte die wordt gebruikt blijft gelijk. Dit is overigens niet onbeperkt het geval, maar belangrijk om te weten is dat streams bij multicast kunnen worden gedeeld.

   

  Unicast als het moet

  Unicast is een andere manier om een stream van provider naar klant te transporteren. Hierbij is elke stream een individuele verbinding met het achterliggende netwerk van de provider. Wanneer tien apparaten gelijktijdig een unicast-stream van 1 Mb/s gebruiken, dan is het daadwerkelijke verbruik op het netwerk tien keer 1 Mb/s, dus 10 Mb/s. De belasting van het betreffende netwerk is bij unicast dus groter. Waarom kiezen providers dan niet altijd voor het veel efficiëntere multicast? Dat komt doordat multicast meer eisen stelt aan het netwerk. Multicast is alleen mogelijk op een zogenaamd 'gemanaged' netwerk onder beheer van de provider, waar alle kijkers op aangesloten moeten zijn. Een multicast-stream kan dus niet op een publiek netwerk worden gebruikt, maar alleen op een eigen, afgesloten deel van het netwerk van de provider.

   

  Multicast als het kan

  Even terug naar de praktijk. Ziggo en KPN kunnen multicast-streams gebruiken als ze tv- en videocontent leveren via hun eigen netwerk aan apparaten die bij abonnees thuis worden gebruikt. Er is dan altijd een internetverbinding van de provider die ook de tv-dienst levert. Een voorbeeld: een KPN multicast-stream kan alleen worden gebruikt met een KPN-internetverbinding die zich ook nog eens op hetzelfde netwerk bevindt. Multicast kan dus wel gebruikt worden voor het kijken thuis via een tv-decoder in de woon- en slaapkamer, maar niet als mobiel via de iTV-app voor tablet of smartphone wordt gekeken. Omdat bij deze manier van tv-kijken vaak internet van andere aanbieders wordt gebruikt, moet hiervoor het minder efficiënte unicast worden ingezet. Zelfs als de abonnee vast en mobiel internet bij hetzelfde telecombedrijf afneemt kan multicast in veel gevallen niet worden gebruikt omdat het vaste en het mobiele netwerk vaak totaal verschillende netwerken zijn.

   

  Meer bandbreedte

  Gebruik van multicast heeft voor de kijker ook voordelen. Omdat de bandbreedte door meerdere apparaten gelijktijdig wordt gebruikt, kan een provider tv- en videocontent leveren met meer bandbreedte en dus betere beeldkwaliteit. Multicast is dus niet alleen voor provider de beste oplossing, maar ook voor de consument.

 1. TV-TIP Downey's Dream Cars

  Downey's Dream Cars
  discovery om 17:30 uur
  Robert Downey Jr. werd een van de grootste filmsterren van de 21ste eeuw, door de rol van Tony Stark in de Marvel-films. In deze reeks documentaires hangt Robert écht de uitvinder uit. De acteur heeft een grote verzameling auto’s; de tijd is rijp om ze om te bouwen naar elektrische voertuigen. Downey trapt af met een Chevrolet K10 pick-uptruck die nú nog 1 op 6 rijdt. Verder op de planning staan een Corvette Stingray én het up-to-date brengen van een klassieke Volkswagen T1-bus.

  TV-TIP Assassin's Creed

  Assassin's Creed
  RTL 7 om 20:25 uur
  Callum (Michael Fassbender) wordt wegens moord ter dood veroordeeld. Het vonnis wordt nooit voltrokken: het bedrijf Abstergo laat Callum via een geavanceerde techniek in de huid van zijn vijftiende-eeuwse voorvader Aguilar kruipen. Als Aguilar moet hij de Tempeliers uitschakelen.

  Interview