Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is NPO Start en NPO Plus?

  De publieke omroep heeft twee eigen streaming-apps: NPO Start en NPO Plus. Wat is het verschil, en wat is er zoal te zien?
  9 december 2022
  comments 0
  Wat is NPO Start en NPO Plus?

  De Nederlandse Publieke Omroep is al bijna twintig jaar bezig met het online aanbieden van programma’s. Toch is er bij de kijkers nog aardig wat verwarring over waar je welke programma’s van de NPO online kunt bekijken. Eerlijk gezegd is dat wel een beetje de schuld van de NPO, want gerommel met merknamen heeft het er niet overzichtelijker op gemaakt.

   

  NPO Start

  Al in 2003 begon de NPO met Uitzending Gemist, een online dienst waarmee kijkers gratis konden terugkijken naar programma’s die eerder op de NPO te zien waren. Later werd de dienst NPO Gemist genoemd, en in 2017 kreeg hij weer een andere naam: NPO Start. NPO Start is onder meer beschikbaar via apps voor smartphone, tablets en Smart TV, en nog steeds helemaal gratis. Kijkers kunnen er live afstemmen op NPO 1, 2 en 3 en alle thema- en radiozenders van de NPO. De streamingdienst heeft bovendien een flinke catalogus met eerder uitgezonden eigen producties die vele jaren teruggaat. Series, films en andere programma’s die zijn aangekocht uit het buitenland zijn op NPO Start echter maar tijdelijk te zien. De beeldkwaliteit is SD (576p) en programma’s worden voorafgegaan door reclame.

   

  NPO Plus

  Naast het gratis streamingplatform begon de NPO in 2014 ook een proef met een betaalde dienst. Deze kreeg de naam NPO Plus, en hier konden kijkers terecht voor onder meer aangekochte documentaires, buitenlandse films en series die vanwege uitzendrechten maar tijdelijk gratis konden worden aangeboden. Toen NPO Gemist werd omgedoopt in NPO Start, besloot men NPO Plus om te dopen in NPO Start Plus. In 2020 werd dat weer teruggedraaid naar NPO Plus. Verwarrend? Dat ligt niet aan u, want ook NPO-presentatoren halen NPO Start en NPO Plus regelmatig door elkaar. Een abonnement op NPO Plus kost 2,95 euro per maand. Behalve uitgebreid terugkijken naar series, films en documentaires kunt u voor dat bedrag ook vooruit kijken naar complete series die nog niet op tv zijn uitgezonden. Alles reclamevrij, in HD-kwaliteit (1080p) en op twee schermen tegelijk. NPO Plus is ook onderdeel van NLZIET, waar het wordt aangevuld met programma’s van RTL en Talpa.

   

  Meer op Start

  Op NPO Start gaat de publieke omroep de komende tijd allerhande nieuwe plannen uitrollen. Ook daar wordt het namelijk mogelijk om vooruit te kijken, bijvoorbeeld naar programma’s die pas later op de dag worden uitgezonden. Ook mag de NPO speciaal voor NPO Start programma’s gaan maken. Deze kunnen dan bijvoorbeeld dieper ingaan op thema’s die op de landelijke zenders aan bod komen. Zo krijgt reportageprogramma Pointer een spin-off waarin de redactie nepnieuws checkt en maakt Fidan Ekiz voor NPO Start een documentaireserie over de cancelcultuur.

  Meer over dit onderwerp

 1. TV-TIP Gort over de Grens

  Gort over de Grens
  NPO 2 om 20:28 uur
  Ilja Gort weet wel hoe je een lekker wijntje moet brouwen – hij bottelt zich al jaren een slag in de rondte in zijn chateau in het dorpje Saint-Émilion, zo’n 20 kilometer ten oosten van Bordeaux. Toch waagt hij zich dit keer niet alleen aan een peperdure Franse klassieker, maar laat hij ook een Chateau Migraine de Touraine door zijn keel glijden. Moet hij de strip paracetamol alvast klaarleggen of valt de mythische wijn best te pruimen?

  TV-TIP Je Huis op Orde

  Je Huis op Orde
  SBS 6 om 20:30 uur
  Het huis van Esther en Jacob uit Heemstede was altijd al een puinhoop, maar sinds Esther de diagnose borstkanker kreeg, heeft ze helemaal geen energie meer om de bezem door de overvolle stulp te halen. Het resultaat is dat het duo en hun twee pubers inmiddels verdrinken in de janboel. Omdat Jacob zijn vrouw in deze woelige tijd een schoon en opgeruimd huis gunt, worden Viktor en zijn team van professioneel opruimers opgetrommeld. Maar of Esther daar nou op zit te wachten…

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)