Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is refurbished?

  Onder de noemer ‘refurbished’ worden dure merkproducten soms veel goedkoper aangeboden. Hoe kan dat, en wat betekent deze kreet?
  22 december 2021
  comments 0
  Wat is refurbished?
  Getty Images

  U kent ze misschien: advertenties van dure producten die plots voor minder dan de oorspronkelijke prijs worden verkocht. Normaal gesproken is dit soort aanbiedingen te mooi om waar te zijn, maar als er het woord ‘refurbished’ wordt gebruikt, dan kan zo’n koopje toch echt zijn.

   

  Opknappertje

  Wat houdt die Engelse term refurbished eigenlijk in? Als we het woord letterlijk vertalen, dan betekent het opgeknapt. Een refurbished product is dus een opknappertje. Marketingtechnisch misschien niet de meest aantrekkelijke kwalificatie, en daarom wordt in Nederland bij de verkoop van deze producten gewoon de Engelse term gebruikt.

   

  Grondig gecheckt

  Refurbished producten zijn dus geen gloednieuwe, maar gebruikte apparaten. Als het apparaat al langere tijd gebruikt is, gaat het in veel gevallen om een model waarvan de leasetermijn is afgelopen. Bij kort gebruik moet worden gedacht aan apparatuur van beurzen of showroommodellen uit de winkel. Voordat een apparaat als refurbished wordt aangeboden, voert een gespecialiseerd bedrijf een aantal checks uit. Hierbij wordt het apparaat teruggezet naar de fabrieksinstellingen en voorzien van de laatste software. Daarna wordt gekeken of alle persoonlijke gegevens en bestanden van de vorige gebruiker zijn verwijderd. Ook wordt het apparaat technisch nagekeken en beoordeeld, waarbij indien nodig onderdelen worden vervangen. Daarna kan het met een refurbished-label in de verkoop.

   

  Krasjes

  Een refurbished apparaat is goedkoper dan de adviesprijs, soms wel zeventig procent. Een nadeel is dat het meestal om oudere modellen gaat. Ook kunnen gebruikssporen van de vorige eigenaar zichtbaar zijn. Denk hierbij aan krasjes op de behuizing of het beeldscherm, of het ontbreken van de afstandsbediening. Dankzij refurbished apparatuur kunnen gebruikers die minder geld willen uitgeven toch gebruikmaken van een duurder apparaat, zoals een iPhone of iPad. Refurbished aangeboden apparaten worden vaak geleverd met een half jaar of een jaar (beperkte) garantie.

   

  Groeimarkt

  De markt van refurbished producten breidt zich uit. In het begin waren alleen computers, laptops en smartphones refurbished te koop, maar tegenwoordig ook tablets en televisies. Houd er bij televisies wel rekening mee dat niet alleen derefurbished televisie zelf, maar ook het Smart TV-platform wat ouder is. Hierdoor is het mogelijk dat bepaalde apps niet meer werken. Dit is natuurlijk goed op te lossen door een online mediaspeler of Chromecast te gebruiken.

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de dvd van Dune

   Timothée Chalamet speelt Paul Atreides, de erfgenaam van het Huis Atreides. Hij staat op het punt om met zijn familie de planeet Caladan te verlaten voor Arrakis, een woestijnplaneet die ook bekendstaat als Dune. Totaal TV mag de dvd van dit actie-avontuur vijf keer weggeven.

  TV-TIP Power Rangers

  Power Rangers
  RTL 7 om 20:00 uur
  De Power Rangers zien er in deze grote blockbuster een stuk gelikter uit dan in de geliefde jeugdserie uit de jaren negentig.

  TV-TIP Spider-Man: Homecoming

  Spider-Man: Homecoming
  Film1 Premiere om 20:30 uur
  Met Spider-Man: Homecoming keerde de superheld terug naar Marvel en kon Peter Parker weer deel uitmaken van het MCU.

  Interview

  • *

   Malou Gorter

   De verschrikkelijke jaren tachtig

   VPRO-dramaserie De verschrikkelijke jaren tachtig is gebaseerd op de gelijknamige roman van Tim Kamps. Het verhaal gaat over een woongroep in de jaren tachtig. Het negenjarige meisje Piet neemt de kijker mee in haar pogingen zich staande te houden binnen de ongewone gezinssituatie.
   Reacties0 reactie(s)