Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is satelliet?

  De eerste digitale kijkers in Nederland waren mensen met een schotel op het dak. Ook in 2021 is satelliet-tv nog steeds een prachtig product.
  Jarco Kriek
  4 january 2021
  comments 0
  Wat is satelliet?

  In Totaal TV komt regelmatig de technische term DVB-S2 voorbij. Wat betekent dat eigenlijk? DVB is de afkorting van Digital Video Broadcast; digitale televisie dus. De toevoeging S staat voor satelliet, en S2 houdt in dat het om de tweede generatie satellietdistributie gaat.

   

  Ontvanger en schotel

  Een logische vraag is dan natuurlijk of er ook een eerste variant bestaat. En inderdaad: DVB-S bestaat, maar wordt op dit moment niet veel meer gebruikt. Met een HD-satellietontvanger die DVB-S2 ondersteunt zit de consument altijd goed. Zo'n DVB-S2-ontvanger kan namelijk ook zenders ontvangen die in DVB-S worden uitgezonden. Andersom kan dit niet. Maar een satellietontvanger alleen is niet genoeg om naar zenders te kijken. Het satellietsignaal moet eerst uit de lucht worden geplukt, en dat gebeurt met een schotelantenne. Deze moet dan ook nog eens goed op de gewenste satelliet zijn uitgericht. Kenners doen dit uitrichten zo beetje met hun ogen dicht, maar voor de beginnende satellietkijker is er de satellietspeciaalzaak. Die helpt om de schotelantenne zo uit te richten dat er soms wel duizenden tv- en radiozenders kunnen worden ontvangen.

   

  Gecodeerd of gratis

  In Nederland wordt satelliet-tv geleverd door twee bedrijven: Canal Digitaal en Joyne. Maar satelliet-tv is ook interessant voor klanten van bijvoorbeeld Ziggo, KPN en T-Mobile. Het aanbod van Canal Digitaal en Joyne is gecodeerd en kan alleen tegen betaling worden bekeken, maar via de satelliet worden ook duizenden zenders ongecodeerd uitgezonden. Voor deze kanalen hoeft men niets te betalen om ze te bekijken. Een eenmalige investering van enkele honderden euro's in een ontvangstset is voldoende om onbeperkt gratis naar ongecodeerde zenders te kijken en luisteren. Dit bedrag is nog lager wanneer men de schotelantenne zelf installeert.

   

  Waardevolle aanvulling

  Bij gratis zenders wordt natuurlijk direct gedacht aan kwalitatief matige kanalen. Deze zijn ook zeker in het ongecodeerde aanbod vertegenwoordigd, maar daarnaast zijn er echte topzenders die een waardevolle toevoeging zijn op het aanbod van Ziggo, KPN of T-Mobile. Denk bijvoorbeeld aan alle Britse publieke en commerciële zenders. Hetzelfde geldt voor de Duitse kanalen. Nieuwsjunks worden op hun wenken bediend met internationale nieuwszenders als Sky News, RT, NHK en Bloomberg, naast CNN, CNBC en BBC World News. En wie denkt dat de beeldkwaliteit bij deze gratis zenders slechter is, heeft het mis. Veel zenders zijn namelijk in goede HD-kwaliteit te bekijken. Op de satelliet zijn zelfs zenders in 4K Ultra HD zonder betaling te bekijken.

  satelliettvtelevisieradioongecodeerdFTA

  Meer over dit onderwerp

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win Harry Potter in 4K Ultra HD

   Een wonderbaarlijke nieuwe manier om de magische wereld van Harry Potter te beleven! Bekijk Harry Potter en de Steen der Wijzen zoals je hem nog nooit hebt gezien, nu in 4K-resolutie. Totaal TV mag deze voor drie Oscars genomineerde fantasyfilm vijf keer op 4K Ultra HD weggeven.

  TV-TIP Car wars

  Car wars
  SBS6 om 20:30 uur
  In de finale nemen de overgebleven coureurs het met hun radiografisch bestuurbare auto's tegen elkaar op voor de prijzenpot.

  TV-TIP Hotel Mumbai

  Hotel Mumbai
  Net5 om 20:30 uur
  Een groep zwaar bewapende Pakistaanse militanten opent de aanval op het iconische Taj Mahal Palace hotel in India.

  Interview

  • *

   Tooske Ragas

   K2 zoekt K3

   De Vlaamse presentator Kürt Rogiers en onze eigen Tooske Ragas zorgen dat de zoektocht naar een nieuw K3-lid in goede banen wordt geleid.
   Reacties0 reactie(s)