Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is satelliet?

  De eerste digitale kijkers in Nederland waren mensen met een schotel op het dak. Ook in 2021 is satelliet-tv nog steeds een prachtig product.
  Jarco Kriek
  4 january 2021
  comments 0
  Wat is satelliet?

  In Totaal TV komt regelmatig de technische term DVB-S2 voorbij. Wat betekent dat eigenlijk? DVB is de afkorting van Digital Video Broadcast; digitale televisie dus. De toevoeging S staat voor satelliet, en S2 houdt in dat het om de tweede generatie satellietdistributie gaat.

   

  Ontvanger en schotel

  Een logische vraag is dan natuurlijk of er ook een eerste variant bestaat. En inderdaad: DVB-S bestaat, maar wordt op dit moment niet veel meer gebruikt. Met een HD-satellietontvanger die DVB-S2 ondersteunt zit de consument altijd goed. Zo'n DVB-S2-ontvanger kan namelijk ook zenders ontvangen die in DVB-S worden uitgezonden. Andersom kan dit niet. Maar een satellietontvanger alleen is niet genoeg om naar zenders te kijken. Het satellietsignaal moet eerst uit de lucht worden geplukt, en dat gebeurt met een schotelantenne. Deze moet dan ook nog eens goed op de gewenste satelliet zijn uitgericht. Kenners doen dit uitrichten zo beetje met hun ogen dicht, maar voor de beginnende satellietkijker is er de satellietspeciaalzaak. Die helpt om de schotelantenne zo uit te richten dat er soms wel duizenden tv- en radiozenders kunnen worden ontvangen.

   

  Gecodeerd of gratis

  In Nederland wordt satelliet-tv geleverd door twee bedrijven: Canal Digitaal en Joyne. Maar satelliet-tv is ook interessant voor klanten van bijvoorbeeld Ziggo, KPN en T-Mobile. Het aanbod van Canal Digitaal en Joyne is gecodeerd en kan alleen tegen betaling worden bekeken, maar via de satelliet worden ook duizenden zenders ongecodeerd uitgezonden. Voor deze kanalen hoeft men niets te betalen om ze te bekijken. Een eenmalige investering van enkele honderden euro's in een ontvangstset is voldoende om onbeperkt gratis naar ongecodeerde zenders te kijken en luisteren. Dit bedrag is nog lager wanneer men de schotelantenne zelf installeert.

   

  Waardevolle aanvulling

  Bij gratis zenders wordt natuurlijk direct gedacht aan kwalitatief matige kanalen. Deze zijn ook zeker in het ongecodeerde aanbod vertegenwoordigd, maar daarnaast zijn er echte topzenders die een waardevolle toevoeging zijn op het aanbod van Ziggo, KPN of T-Mobile. Denk bijvoorbeeld aan alle Britse publieke en commerciële zenders. Hetzelfde geldt voor de Duitse kanalen. Nieuwsjunks worden op hun wenken bediend met internationale nieuwszenders als Sky News, RT, NHK en Bloomberg, naast CNN, CNBC en BBC World News. En wie denkt dat de beeldkwaliteit bij deze gratis zenders slechter is, heeft het mis. Veel zenders zijn namelijk in goede HD-kwaliteit te bekijken. Op de satelliet zijn zelfs zenders in 4K Ultra HD zonder betaling te bekijken.

  satelliettvtelevisieradioongecodeerdFTA

  Meer over dit onderwerp

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de dvd We Are Who We Are

   In deze persoonlijke zoektocht vinden de twee Amerikaanse tieners Fraser en Caitlin, die op een militaire basis in Venetië wonen, elkaar en ontstaat er een hechte vriendschap. Totaal TV mag dit broeierige coming-of-age-drama vijf keer op dvd weggeven.

  TV-TIP Deadpool 2

  Deadpool 2
  Veronica om 20:00 uur
  Wade Wilson werkt al twee jaar als de gemaskerde held Deadpool. Op een dag verliest hij echter alles waar hij van houdt.

  TV-TIP Lego Masters: Kids special

  Lego Masters: Kids special
  RTL 4 om 20:00 uur
  Kinderen zijn toch de echte LEGO-experts. In deze special nemen deelnemers tussen de 7 en 12 jaar oud het tegen elkaar op.

  Interview

  • *

   Emma Stone

   Cruella

   Een van ‘s werelds leukste slechteriken heeft een eigen film gekregen. Emma Stone schittert vanaf 28 mei op Disney+ als Cruella de Vil, de kleurrijke modeontwerpster die het behoorlijk bont maakt.
   Reacties0 reactie(s)