Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is satelliet?

  De eerste digitale kijkers in Nederland waren mensen met een schotel op het dak. Ook in 2021 is satelliet-tv nog steeds een prachtig product.
  Jarco Kriek
  4 januari 2021
  comments 0
  Wat is satelliet?

  In Totaal TV komt regelmatig de technische term DVB-S2 voorbij. Wat betekent dat eigenlijk? DVB is de afkorting van Digital Video Broadcast; digitale televisie dus. De toevoeging S staat voor satelliet, en S2 houdt in dat het om de tweede generatie satellietdistributie gaat.

   

  Ontvanger en schotel

  Een logische vraag is dan natuurlijk of er ook een eerste variant bestaat. En inderdaad: DVB-S bestaat, maar wordt op dit moment niet veel meer gebruikt. Met een HD-satellietontvanger die DVB-S2 ondersteunt zit de consument altijd goed. Zo'n DVB-S2-ontvanger kan namelijk ook zenders ontvangen die in DVB-S worden uitgezonden. Andersom kan dit niet. Maar een satellietontvanger alleen is niet genoeg om naar zenders te kijken. Het satellietsignaal moet eerst uit de lucht worden geplukt, en dat gebeurt met een schotelantenne. Deze moet dan ook nog eens goed op de gewenste satelliet zijn uitgericht. Kenners doen dit uitrichten zo beetje met hun ogen dicht, maar voor de beginnende satellietkijker is er de satellietspeciaalzaak. Die helpt om de schotelantenne zo uit te richten dat er soms wel duizenden tv- en radiozenders kunnen worden ontvangen.

   

  Gecodeerd of gratis

  In Nederland wordt satelliet-tv geleverd door twee bedrijven: Canal Digitaal en Joyne. Maar satelliet-tv is ook interessant voor klanten van bijvoorbeeld Ziggo, KPN en T-Mobile. Het aanbod van Canal Digitaal en Joyne is gecodeerd en kan alleen tegen betaling worden bekeken, maar via de satelliet worden ook duizenden zenders ongecodeerd uitgezonden. Voor deze kanalen hoeft men niets te betalen om ze te bekijken. Een eenmalige investering van enkele honderden euro's in een ontvangstset is voldoende om onbeperkt gratis naar ongecodeerde zenders te kijken en luisteren. Dit bedrag is nog lager wanneer men de schotelantenne zelf installeert.

   

  Waardevolle aanvulling

  Bij gratis zenders wordt natuurlijk direct gedacht aan kwalitatief matige kanalen. Deze zijn ook zeker in het ongecodeerde aanbod vertegenwoordigd, maar daarnaast zijn er echte topzenders die een waardevolle toevoeging zijn op het aanbod van Ziggo, KPN of T-Mobile. Denk bijvoorbeeld aan alle Britse publieke en commerciële zenders. Hetzelfde geldt voor de Duitse kanalen. Nieuwsjunks worden op hun wenken bediend met internationale nieuwszenders als Sky News, RT, NHK en Bloomberg, naast CNN, CNBC en BBC World News. En wie denkt dat de beeldkwaliteit bij deze gratis zenders slechter is, heeft het mis. Veel zenders zijn namelijk in goede HD-kwaliteit te bekijken. Op de satelliet zijn zelfs zenders in 4K Ultra HD zonder betaling te bekijken.

  satelliettvtelevisieradioongecodeerdFTA

  Meer over dit onderwerp

  Reacties

 1. TV-TIP Run Hide Fight

  Run Hide Fight
  RTL 7 om 20:25 uur
  De zeventienjarige Zoe (Isabel May) heeft het moeilijk met de dood van haar moeder. Ze heeft een slechte relatie met haar vader (Thomas Jane) die ex-militair is. Hij heeft haar wel overlevingsvaardigheden geleerd. Die heeft ze hard nodig als vier gewapende scholieren een bloedbad aanrichten in haar school en dat livestreamen. Ze vecht terug.

  TV-TIP Mr. Frank Visser doet uitspraak

  Mr. Frank Visser doet uitspraak
  SBS 6 om 20:30 uur
  Yolanda uit Capelle aan den IJssel is wat je noemt een echte ketting­roker. Ze rookt zelfs zo veel, dat haar hoogbejaarde buurvrouw Corry door de rookwalmen niet meer buiten kan zitten. Jolanda vindt het geklaag van haar buurvrouw maar gezanik; op haar eigen balkon mag ze zoveel roken als ze wil. En als Corry er echt zoveel last van heeft, gaat ze maar een blokje om. Omdat de dames elkaar inmiddels niet meer kunnen luchten of zien, worden Viktor en inval-rechter Bart Beuvink opgetrommeld.

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)